Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

ΙΣΑ: Τα εμβόλια να χορηγούνται με βάση την ηλικία και το ιστορικό

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα εμβόλια μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών αν δεν ληφθεί υπόψη το ιατρικό ιστορικό τους, προειδοποιεί ο ΙΣΑ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εφιστά την προσοχή όσον αφορά στον εμβολιασμό για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού καθώς μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνος, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες.

Η επιστημονική επιτροπή του ΙΣΑ τονίζει την ανάγκη να εμβολιαστεί ο ενήλικος πληθυσμός με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον SARS-Cov-2 που αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τα εμβόλια απαιτούν προσοχή στη χορήγηση καθώς μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα όταν δεν είναι απαραίτητα, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες.

Το ίδιο ισχύει για τη γρίπη και τον πνευμονιόκκοκο. Ειδικά φέτος, για τη γρίπη κυκλοφορεί ενισχυμένο εμβόλιο, με καλύτερα κλινικά αποτελέσματα, για όσους είναι άνω των 65 ετών.

Επίσκεψη στον γιατρό πριν από τον εμβολιασμό

Παρ’ όλα αυτά, ο ΙΣΑ καλεί τους πολίτες να απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό τους ώστε να εμβολιαστούν με τα εμβόλια που είναι αναγκαία για την περίπτωσή τους, ανάλογα με την ηλικία και το ιστορικό τους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στον γιατρό, ο πολίτης δεν ενημερώνεται απλώς για το εάν είναι απαραίτητο το συγκεκριμένο εμβόλιο τη συγκεκριμένη στιγμή.

Παράλληλα, μαθαίνει ποια είναι τα νέα εμβόλια που είναι διαθέσιμα στην αγορά και μπορούν να τους προστατέψουν από σοβαρές ασθένειες.

Πάγια θέση του ΙΣΑ είναι ότι κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να τελείται από μη ιατρούς, σε ακατάλληλους χώρους.

Ροή ειδήσεων

Advertisement