Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Πάτρα: Απίστευτοι διάλογοι στη δικογραφία για τους πειρατές της συνδρομητικής: Ο εστιάτορας και ο αστυνομικός-μαμούνι

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αρχηγός του κυκλώματος ήταν ο 42χρονος κάτοχος εστιατορίων στο Γύθειο «Μήτσος» και υπαρχηγός ο «Τάκης», ένας 54χρονος που είχε τον ρόλο του μεταπωλητή επιπέδου «1», έβρισκε νέους πελάτες, στρατολογούσε νέα μέλη, έδινε οδηγίες για τη σύνδεση νέων συνδρομητών και έκανε έρευνα για νέο εξοπλισμό αναμετάδοσης.

Όπως αποκαλύπτει το protothema.gr για την επικοινωνία με τους πελάτες, ο αρχηγός της οργάνωσης χρησιμοποιούσε «πακιστανικό» τηλέφωνο, ενώ για τις μεταξύ τους συνομιλίες τα μέλη της συμμορίας διέθεταν μια κοινή ομάδα στο Viber με το όνομα «SOS».

Τα μηνύματα που βρέθηκαν σε αυτή την ομάδα αλλά και οι συνομιλίες που είχαν τα μέλη της οργάνωσης με συνδρομητές ήταν αυτά που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη της δράσης τους και στη μετέπειτα σύλληψή τους, ενώ στο κάδρο έχει μπει και πιθανή εμπλοκή αστυνομικού καθώς στις συνομιλίες εμφανίζεται να λαμβάνουν πληροφορίες για αστυνομικές επιχειρήσεις από κάποιον λεγόμενο «μαμούνι».

Από τα κέρδη που αποκόμιζε ο αρχηγός «Μήτσος» άνοιγε εστιατόρια στο Γύθειο ή «καθάριζε» τα χρήματα μέσω στοιχηματικών εταιρειών. Διατηρούσε, επίσης, τραπεζική θυρίδα σε υποκατάστημα τράπεζας στη Λακωνία, ενώ ένα φεγγάρι είχε περάσει και από την πώληση ραδιοφωνικών δεκτών. Από τη μεριά τους οι πελάτες κατέβαλαν στο κύκλωμα είτε 50 ευρώ το εξάμηνο είτε 15 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τη συμφωνία που είχαν κάνει, ενώ τα μέλη της ομάδας παρακολουθούσαν τα πάντα μέσω υπολογιστών και εξυπηρετούσαν τους πελάτες επί 24ωρου βάσεως.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών οργάνωσαν και υλοποίησαν συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία συνέλαβαν σε περιοχές της Πάτρας και της Αττικής δέκα άνδρες (εννέα ημεδαπούς – έναν αλλοδαπό), μεταξύ των οποίων ο αρχηγός και ο υπαρχηγός, ο ταμίας και οι ενδιάμεσοι πωλητές (dealers).

Σε βάρος των κατηγορούμενων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας, περί οργάνωσης και λειτουργίας των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας και ρυθμίσεις για τον ευρύτερο τομέα των μέσων ενημέρωσης και της παράβασης της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Από το προανακριτικό έργο των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τα τελευταία 8 χρόνια, διοχέτευαν στην αγορά αποκωδικοποιητές παράνομης αναμετάδοσης συνδρομητικών καναλιών, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα τεχνικά μέσα, παράνομο λογισμικό, καθώς και ειδικούς αποκωδικοποιητές.

Από την περαιτέρω έρευνα των αστυνομικών  της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχοντας συγκροτήσει πελατολόγιο 13.000 ατόμων στην Ελλάδα, κατάφεραν να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος συνολικού ύψους άνω των 25.000.000 ευρώ, προκαλώντας ταυτόχρονα  οικονομική ζημία στις δικαιούχες εταιρείες, ύψους 100.000.000 ευρώ.

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι

Αυτό που σημειώνεται στους διαλόγους από το protothema.gr είναι ότι από τα μηνύματα που βρέθηκαν στην ομάδα «SOS» του Viber δημιουργούνται οι υποψίες πως η οργάνωση λάμβανε κάποιου είδους βοήθεια από κάποιον που πιθανόν να είναι αστυνομικός, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει κατηγορηθεί κάποιος ένστολος για την υπόθεση. Ενδεικτικός είναι ο παρακάτω διάλογος μεταξύ των μελών της συμμορίας.

Αρχηγός: Καλό θα είναι να κόψουμε λίγο γενικά όπου βάζουμε.

Μέλος Α: ΟΚ.

Μέλος Β: ΟΚ. Σβήστε ιστορικό και συνομιλίες.

Μέλος Α: ΟΚ.

Αρχηγός: Σβήστε τα πάντα από τον υπολογιστή. Μην παίρνετε το τηλέφωνο μαζί σας. Και δώστε πολλή προσοχή. Το μαμούνι μόλις πήρε τηλ. Παρ. αν ξέρεις κάτι ενημέρωσε παραπάνω.

Μέλος Β: ΟΚ.

Επίσης, σε μία από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες καταγράφηκε μέλος του κυκλώματος να λέει τη φράση «πες του να μαζέψει τα λεφτά και από τον μπάτσο», χωρίς να διευκρινίζεται εάν υπήρχε αστυνομικός-«εισπράκτορας» ή αστυνομικός πελάτης του κυκλώματος.

Ωστόσο, παρά το ενδεχόμενο ο αρχηγός «Μήτσος» να παρακολουθείται ο ίδιος δεν έδειχνε ιδιαίτερη ανησυχία, σύμφωνα με διάλογο του με έναν άγνωστο στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου

Αγνωστος: Ναι.

Αρχηγός: Μας γάμ…

Αγνωστος: Ελα ρε μ… εντάξει, άι γ… Τι θες, να μυρίσω τα νύχια μου;

Αρχηγός: Περίμενε, περίμενε λίγο, γιατί περνάει η Αστυνομία.

Αγνωστος: Να μυρίσω τα νύχια μου ρε μ…;

Αρχηγός: Ελα!

Αγνωστος: Να μυρίσω τα νύχια μου; Εντάξει…

Αρχηγός: Παρακολουθούν τα τηλέφωνα ρε μ…

Αγνωστος: Συνέχισε λίγο την κουβέντα. Τι είπες;

Αρχηγός: Με παρακολουθούν, μου παρακολουθούν το τηλέφωνο εδώ και καιρό.

Αγνωστος: Το κατάλαβα ρε μ…, εντάξει, πού να το ξέρω;

Αρχηγός: Εντάξει δεν πειράζει… στα αρχ… μου, καλά… τι μηχανή… μηχανάκι εντάξει.

Αγνωστος: Ναι, εντάξει και συνέχισα και γω την κουβέντα, το κατάλαβα, τη συνέχισα.

Αρχηγός: Ναι… ε… τι θέλεις;

Αγνωστος: Τι θέλω; Να το βάλω.

Αρχηγός: Εντάξει, όταν κατέβω κάτω.

Αγνωστος: Οταν;

Αρχηγός: Οταν κατέβω κάτω.

Αγνωστος: Τι όταν κατέβεις κάτω;

Αρχηγός: Σε μία βδομάδα θα κατέβω κάτω στο Γύθειο.

Αγνωστος: Ναι, τι κάνω εγώ;

Αρχηγός: Τίποτα, τον μ… Θα σ’ τα πω εγώ από κοντά.

Αγνωστος: Εντάξει, έλα μου.

Αρχηγός: Ελα.

Η ανησυχία των μελών για αστυνομική επιχείρηση

Πάντως, τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, σε συζητήσεις που έκαναν στο κοινή συνομιλία στο Viber εξέφραζαν την ανησυχία τους για την εξάρθρωση άλλων, παρόμοιων, οργανώσεων από την ΕΛ.ΑΣ. φοβούμενοι μήπως έρθει και η σειρά τους, όπως καταγράφεται από τρεις συνομιλίες.

Συνομιλία αρχές Ιουνίου

Μέλος Α: Κάποιο ντου έγινε στην Αθήνα.

Αρχηγός: Πού;

Μέλος Α: Δεν έχω μάθει πολλά. Μόνο ότι ήταν Αθήνα και είχε πάνελ με 1.400.

Αρχηγός: Δυνατός.

Μέλος Β: Αποκλείεται. Θα μας είχε ειδοποιήσει ο Μήτσος.

Μέλος Γ: Η συνέχεια της Πάτρας ε; (σ.σ.: αναφέρεται σε παρόμοιο κύκλωμα που εξαρθρώθηκε παλαιότερα).

Μέλος Β: Αυτή η άλλη που πιάσανε στην Αθήνα είναι η συνέχεια της Πάτρας. Τους δώσανε οι άλλοι οι Πατρινοί στεγνά αυτοί που μένουν στην Αθήνα, δηλαδή το υπόλοιπο κομμάτι.

Συνομιλία τέλη Σεπτεμβρίου

Μέλος Α: Μου έστειλε ένας ότι θα γίνει ντου αυτή την εβδομάδα λέει σε Πάτρα και Αθήνα.

Μέλος Β: ΟΚ φίλος

Μέλος Α: Μεγάλη προσοχή ειδικά αύριο. Μην έχεις τηλέφωνο μαζί σου.

Μέλος Β: ΟΚ.

Σε άλλη συνομιλία αναφέρουν:

Αρχηγός: Ολοι έχουν κλείσει απ’ ό,τι βλέπω. Το κοκό τι έχει κάνει, έχεις μάθει;

Μέλος Α: Τίποτα. Ολα καλά. Ο,τι ντου γίνει θα είναι το πρωί μέχρι το μεσημέρι.

Μέλος Β: Τα τηλέφωνά μας πρέπει να είναι εκτός σπιτιού ενεργά και αθόρυβα και θα τους καλούμε εμείς το βράδυ.

Ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων

Ο συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων Παναγιώτης Μαριόλης, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ανέφερε ότι «κατόπιν πολύωρης και διεξοδικής διαδικασίας αναδείχθηκαν όλα τα κρίσιμα στοιχεία σχετικά με την περιορισμένη δράση του εντολέα μου και σε κάθε περίπτωση τον διαφορετικό ρόλο από αυτόν που του αποδιδόταν σε επίπεδο νομικού χαρακτηρισμού των σε βάρος του κατηγοριών».

«Ολα αυτά συνεκτιμήθηκαν με τον χαρακτήρα του και τη μέχρι τώρα συμπεριφορά του και ως εκ τούτου αφέθηκε ελεύθερος. Εχουμε την πεποίθηση ότι και η περαιτέρω ποινική αντιμετώπισή του θα είναι διαφορετική απ’ αυτή που περιγράφεται στο βαρύ κατηγορητήριο και διαφορετική σε σχέση με τη διάσταση που παρουσίασαν οι διωκτικές αρχές», πρόσθεσε.

dikastiko.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement