Μαγειρική
Κοτόπουλο λεμονάτο με ρύζι, στη γάστρα
Υλικά (για 4 άτομα)
1 μέτριο κοτόπουλο, κομμένο σε 8 κομμάτια
300 γρ. ρύζι κίτρινο τύπου parboiled
χυμός από 2 λεμόνια
2 κουτ. σούπας μουστάρδα (προαιρετικά)
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Αρχικά προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C. Στη συνέχεια, τακτοποιείτε το κοτόπουλο στη γάστρα. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη μουστάρδα (αν βάλετε), τον χυμό λεμονιών, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Αλείφετε με το μείγμα τα κομμάτια του κοτόπουλου και κλείνετε τη γάστρα με το καπάκι της. Ψήνετε για 35 λεπτά. Ανοίγετε το σκεύος, σκορπίζετε το ρύζι ανάμεσα στα κομμάτια, περιχύνετε με 500ml νερό και κλείνετε ξανά με το καπάκι. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνετε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα υγρά. Αφήνετε το φαγητό να σταθεί για 15 λεπτά και σερβίρετε το λεμονάτο κοτόπουλο.