Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Τσίπρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Οι παράνομες παρακολουθήσεις προσβάλλουν τον πυρήνα του κράτους δικαίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο φλέγον ζήτημα των παράνομων παρακολουθήσεων και των υποκλοπών, που πληγώνει τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και όχι μόνο αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) στο Στρασβούργο, μιλώντας για ακύρωση και προσβολή του πυρήνα του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.

«H χρήση και εξαγωγή παράνομων λογισμικών από κυβερνήσεις για την παρακολούθηση κατά το δοκούν, πολιτικών αντιπάλων και κρατικών λειτουργών, ακυρώνει και προσβάλει τον πυρήνα του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου, καθώς και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, που και ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επέμεινε στο θέμα ζητώντας εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση και διερεύνηση του ζητήματος.

Αν με τις παράνομες παρακολουθήσεις οδηγούμαστε στον Οργουελ, με τη συγκάλυψη και το »σκοτάδι» οδηγούμαστε στον Κάφκα.

Η τοποθέτηση Τσίπρα

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για Ανοιχτή Κοινωνία, για Φιλελεύθερη Δημοκρατία, όταν κράτος και παρακράτος γίνονται ένα. Όταν παραβιάζεται βάναυσα και παράνομα η ιδιωτικότητα.

Δυστυχώς ανάμεσα στις κυβερνήσεις που ευρέως και παρανόμως χρησιμοποίησαν και εξήγαγαν κατασκοπευτικό λογισμικό, ήταν και αυτή της χώρας μου.

Η κατά το Σύνταγμα αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών, επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε χωρίς καμία δικαιολογία υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους, κρατικούς λειτουργούς, ακόμη και την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

Αλλά ο τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αντί να προχωρήσει την έρευνα για τις παράνομες παρακολουθήσεις, έσπευσε να εμποδίσει την έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής που τις αποκάλυπταν.

Η δικαστική έρευνα ακόμη καθυστερεί.

Ενώ η κυβέρνηση πρόσφατα, παραβιάζοντας τον κανονισμό της Βουλής, έσπευσε χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία, να αλλάξει τη σύνθεση της Αρχής, προκειμένου μεταξύ άλλων να μην υλοποιηθεί και απόφασή της, για επιβολή οικονομικού προστίμου στην ΕΥΠ.
Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια διπλή παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του Κράτους Δικαίου.

Γιατί όσο αποτρόπαιο είναι το έγκλημα της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία, άλλο τόσο είναι και η απόπειρα συγκάλυψης που επιχειρείται.

Γιατί έτσι καταργείται άλλη μια αρχή του Κράτους Δικαίου. Η διάκριση και ο έλεγχος των εξουσιών. Και αυτό αποτελεί διολίσθηση προς τον κρατικό αυταρχισμό.

Με δυο λόγια: Αν με τις παράνομες παρακολουθήσεις οδηγούμαστε στον Οργουελ, με τη συγκάλυψη και το »σκοτάδι» οδηγούμαστε στον Κάφκα.

Όπου ο πολίτης θα νιώθει να τον συνθλίβουν οι μηχανισμοί ενός αντιδημοκρατικού και αυταρχικού κράτους.

Είναι λοιπόν βασική ευθύνη για το ΣτΕ, καθώς αποτελεί μέρος του καταστατικού του χάρτη, να μην το επιτρέψει αυτό να συμβεί.

Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε καμία χώρα μέλος του.

Και να αναλάβει δράση.

Η εξαιρετική έκθεση που έχουμε στα χέρια μας, όπως και οι ενέργειες του Ευρωκοινοβουλίου, αποτελούν θετικά βήματα.

Βήματα προς το φως και τη δικαιοσύνη, απέναντι στο σκοτάδι και τη συγκάλυψη.»


Ροή ειδήσεων

Advertisement