Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024
Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Ελληνικό Κοκόνι: Ο καλύτερος φίλος και προστάτης των Ελλήνων από την αρχαιότητα

Δημοσιεύθηκε

στις

Όσοι έχουμε γνωρίσει ή υιοθετήσει κοκόνι είναι σίγουρο πώς το έχουμε λατρέψει.

Τι να πρωτοπούμε γι’ αυτό το χαριτωμένο μαλλιαρό πλάσμα. Ότι έχει εξαιρετική προσωπικότητα; Ότι μπορεί να είναι ο καλύτερος φύλακας που θα μπορούσαμε να έχουμε; Ότι είναι πανέξυπνο και πανέμορφο;

Τα θετικά του χαρακτήρα του είναι αμέτρητα και αν σκέφτεστε να εντάξετε στην οικογένειά σας ένα μικρό κοκόνι, σας προτείνουμε να το κάνετε χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν πάλι, είστε σαν κι εμένα που έχετε ήδη υιοθετήσει ένα κοκονάκι, τότε μπορείτε να καταλάβετε πώς νιώθω κάθε φορά που με κοιτάζει στα μάτια και με σκουντάει με τη μουσούδα του γιατί θέλει και άλλα χάδια -λες και δεν τη χάιδευα 1 ώρα σερί.

Τα κοκόνια τα βλέπουμε παντού. Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές ελληνικές ράτσες με ρίζες στην αρχαία Ελλάδα. Πολλοί μπορεί να τα μπερδεύουν με τις αλωπεκίδες, μια ακόμη αρχαία ελληνική ράτσα, όμως δεν πρέπει να συγχέονται καθώς έχουν διαφορετική μορφολογία και ιστορία.

Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες πληροφορίες για τα λατρεμένα μας κοκόνια για να τα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα και για να τα αγαπησούμε ακόμα περισσότερο.

Η ιστορία τους

Τα κοκόνια συναντώνται στον Ελλαδικό χώρο από αρχαιοτάτων χρόνων. Απόδειξη είναι οι αναπαραστάσεις τους σε αγγεία, αγάλματα, ειδώλια και νομίσματα της Αρχαίας Ελλάδας. Οι αναφορές τους σε κείμενα αποδεικνύει ότι ανέκαθεν είχαν μια στενή σχέση με την ελληνική οικογένεια, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Το όνομά τους πιθανώς προέρχεται από τη λέξη κοκόνα, που σημαίνει κόρη. Και αυτό γιατί στις παλαιότερες εποχές οι κόρες ζούσαν κυρίως μέσα στο σπίτι – τουλάχιστον μέχρι να παντρευτούν – οπότε το κοκόνι έγινε «ο σκύλος της κόρης» ή «ο σκύλος για το σπίτι». Τα κοκόνια αποκαλούνταν επίσης «παρέστια», καθώς τριγυρνούσαν στα πόδια των γυναικών όσο εκείνες ετοίμαζαν το φαγητό στη φωτιά. Οι Αθηναίες αρχόντισσες έπαιρναν τα κοκονάκια μαζί τους στην αρχαία αγορά, τόσο για παρέα όσο και για προστασία. Υπάρχουν πολλές αναπαραστάσεις κοκονιών να παίζουν με παιδιά, επισημαίνοντάς μας ξανά τον ιδιαίτερο δεσμό αλλά και την εμπιστοσύνη που έδειχναν οι αρχαίοι Έλληνες σε αυτά τα υπέροχα πλάσματα. Επιπλέον, χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη του σπιτιού και της οικογένειας, ειδικά όταν έλειπε ο άντρας του νοικοκυριού, για την προστασία των άλλων ζώων που μπορεί να είχαν, αλλά και κάποιες φορές το κυνήγι μικρών θηραμάτων.

Μορφολογία

Τα κοκόνια είναι σκύλοι μεσαίου μεγέθους. Τα αρσενικά έχουν ύψος 24-28 εκατοστά ενώ τα θηλυκά 23-27 εκατοστά. Το βάρος τους κυμαίνεται από 4 μέχρι 8 κιλά περίπου. Διαθέτουν μακρύ κορμό, τριγωνικό κεφάλι και πεσμένα αυτιά -σημαντική διαφορά με τις αλωπεκίδες που διαθέτουν τριγωνικά σηκωμένα αυτιά. Το τρίχωμά τους είναι γενικά κοντό στο πρόσωπο και τα μπροστινά πόδια, αλλά στον κορμό, γύρω από το λαιμό και τα πίσω πόδια το μήκος του είναι μεγαλύτερο. Η ουρά τους είναι καμπυλωτή και φουντωτή. Τα μάτια τους είναι τσαχπίνικα και αμυγδαλωτά και συνήθως το χρώμα τους είναι σκούρο καστανό. Όσον αφορά τη γούνα τους, όλα τα χρώματα είναι αποδεκτά.

Χαρακτήρας

Μπορεί να είναι μικρόσωμα σκυλιά, όμως τα κοκόνια δε θεωρούνται σκυλάκια αγκαλιάς. Φυσικά, δεν εννοούμε ότι δεν τους αρέσουν τα χάδια και οι αγκαλιές. Κάθε άλλο. Απλά δεν είναι τα κλασικά σκυλιά αγκαλιάς που απολαμβάνουν να κάθονται στην αγκαλιά του κηδεμόνα τους με τις ώρες και δεν τα ενδιαφέρει τόσο το παιχνίδι ή άλλες δραστηριότητες. Τα κοκόνια είναι αρκετά ενεργητικά και αγαπούν το παιχνίδι, τόσο με τον κηδεμόνα τους όσο και με άλλα σκυλιά. Είναι πολύ έξυπνα ζώα, προσαρμόζονται και εκπαιδεύονται εύκολα. Διακρίνονται για την αριστοκρατία τους και αυτό θα το καταλάβετε αμέσως μόλις τα δείτε από τον τρόπο που στέκονται καμαρωτά καμαρωτά, με τα μπροστινά τους πόδια να έχουν μια κλίση προς τα έξω, σα μικρές μπαλαρίνες. Αγαπούν βαθιά, είναι πιστά και δένονται με τους ανθρώπους, τα πάνε καταπληκτικά με τα παιδιά και σε γενικές γραμμές δεν έχουν καταστροφικές τάσεις. Είναι ιδιαίτερα εκφραστικά και παρόλο που δε μιλάνε θα καταλάβετε τι νιώθουν για εσάς. Παρά το μικρό τους μέγεθος, είναι εξαιρετικοί φύλακες-προστάτες αφού θα ειδοποιήσουν τον άνθρωπό τους για πιθανό κίνδυνο. Η αλήθεια είναι ότι αναπτύσσουν τόσο ισχυρούς δεσμούς με την οικογένεια που βρίσκονται, που θα έκαναν τα πάντα για να την προστατέψουν.

Υγεία

Τα κοκόνια δεν αντιμετωπίζουν κάποια ιδιαίτερα προβλήματα υγείας. Φυσικά, όπως όλα τα σκυλάκια και γενικά τα ζωάκια αρρωσταίνουν, αλλά αυτή η φυλή δεν έχει προδιάθεση για συγκεκριμένη ασθένεια. Πρόκειται για μια πολύ ανθεκτική ράτσα και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κατάφεραν να επιβιώσουν ακόμα και ως αδέσποτα στους δρόμους της αρχαίας Ελλάδας. Εννοείται πως πρέπει να τα φροντίσουμε όπως κάθε άλλο ζωάκι, να τα πηγαίνουμε τακτικά στον/στην κτηνίατρο για τα εμβόλια και τις εξετάσεις τους, αλλά και να ακολουθούμε έναν υγιή τρόπο ζωής τόσο επιλέγοντας την κατάλληλη διατροφή όσο και προσφέροντάς τους την απαραίτητη άσκηση για να εκτονώνονται και να είναι ευτυχισμένα. Αυτό που ίσως πρέπει να προσέξετε λίγο παραπάνω στο κοκόνι σας είναι η οδοντική του υγιεινή. Υπάρχουν ειδικές οδοντόκρεμες για σκύλους ή και λιχουδιές που καταπολεμούν την πλάκα και τα μικρόβια. Κάντε μια έρευνα αγοράς και επιλέξτε ό,τι σας αρέσει και είναι κατάλληλο για το δικό σας σκύλο.

Τελευταίες σκέψεις

Τα κοκόνια είναι πραγματικά υπέροχα σκυλιά και αν έχετε την τύχη να υιοθετήσετε ένα, είναι σίγουρο ότι θα το λατρέψετε όπως ακριβώς κι αυτό θα λατρέψει εσάς. Είναι σημαντικό να του προσφέρετε ό,τι του αξίζει. Και του αξίζουν τα καλύτερα. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το κοκόνι είναι αναγνωρισμένο από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδας (ΚΥΕ) ως φυλή σκύλου ελληνικής προέλευσης. Μας συντροφεύει από την αρχαιότητα και ελπίζουμε να είναι δίπλα μας για πολλές χιλιάδες χρόνια ακόμα.

topetmou.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement