Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κακοκαιρία Bettina: Αυξάνονται τα μηνύματα «112» για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ η κακοκαιρία Bettina αρχίζει να σαρώνει τη χώρα, με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους, που θα φτάσουν και τα 10 μποφόρ.

Ήδη από το 112 εστάλησαν μηνύματα για τα επερχόμενα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλονίκη και στην Ξάνθη.

Το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας αναφέρει ότι έρχονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (θυελλώδεις άνεμοι) και συστήνει την αποφυγή μετακινήσεων κατά τη διάρκεια αυτών. Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας 25-11-2023 14:15. Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (θυελλώδεις άνεμοι) το επόμενο 24ωρο στην περιοχή σας. Αποφύγετε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Civil Protection Greece 25-11-2023 14:15».

Μήνυμα από το 112 έλαβαν το μεσημέρι του Σαββάτου (λίγο πριν τις 14:30) στα κινητά τους και οι κάτοικοι της Ξάνθης, όπως αναφέρει το xanthinea. Το προειδοποιητικό μήνυμα αφορά στην εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (ισχυρές βροχές και καταιγίδες) στην περιοχή το επόμενο 24ωρο.

«Αποφύγετε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών» προειδοποιεί το 112 τους κατοίκους στην Ξάνθη.

 

Ανάλογα μηνύματα εστάλησαν και σε Πάτρα, Κόρινθο και άλλες περιοχές εφιστώντας την προσοχή για θυελλώδεις ανέμους.

«112» σε Κυκλάδες και βόρειο Αιγαίο

Μήνυμα μέσω του «112» εστάλη για τις Κυκλάδες και το βόρειο Αιγαίο προειδοποιώντας τους πολίτες για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (θυελλώδεις άνεμοι) το επόμενο 24ωρο στην περιοχή τους και καλώντας τους να αποφύγουν τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (θυελλώδεις άνεμοι) το επόμενο 24ωρο στην περιοχή σας. Αποφύγετε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Προηγήθηκε «112» και στην Αχαΐα

Προειδοποιητικό μήνυμα από το «112» για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εστάλη στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων της Αχαΐας.

Ειδικότερα, στο μήνυμα αναφέρεται ότι το επόμενο 24ωρο προβλέπονται θυελλώδεις άνεμοι στις περιοχές του Πατραϊκού και του Κορινθιακού Κόλπου.

Παράλληλα, συστήνεται στους κατοίκους αποφυγή των μετακινήσεων κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

Μήνυμα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έλαβαν οι κάτοικοι στη Θεσσαλονίκη και Πάτρα το μεσημέρι του Σαββάτου, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να εκδηλωθούν στην περιοχή τις επόμενες ώρες.

Όπως αναφέρεται στο μήνυμα, «αποφύγετε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Έρχεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού βλέπει η ΕΜΥ μέσα στις επόμενες ώρες με επικαιροποίηση του δελτίου που προβλέπει θυελλώδεις ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες, λόγω του χαμηλού βαρομετρικού Βettina, που σχηματίστηκε στην Αδριατική και κινείται προς τη χώρα μας, με αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση των ανέμων που θα φτάσουν στα 9 και πιθανώς τοπικά στα 10 μποφόρ. Η εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής.

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, Παρασκευή 24/11, αναβαθμίζεται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων ως εξής:

Κακοκαιρία αναμένεται το Σαββατοκύριακο (25-11-23 και 26-11-23), με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από το Σάββατο το βράδυ και κυρίως την Κυριακή, οπότε θα υποχωρήσει κατά 8 με 10 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και κατά 4 με 6 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Αναλυτικά:

Α. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι αναμένονται:

Στα δυτικά από τις πρώτες απογευματινές ώρες του Σαββάτου, αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 7 με 8 και γρήγορα βορειοδυτικοί 8 με 9 και πιθανώς τοπικά στο Ιόνιο έως 10 μποφόρ.

Στα ανατολικά από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου νοτιοδυτικοί 7 με 9, με ριπές που πιθανώς θα φτάνουν και τα 10 μποφόρ. Σταδιακά από το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς έως 9 μποφόρ.

Εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής.

Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν επίσης ζημιές σε ελαιόδεντρα, καθώς και σε δύο σημεία του δικτύου ηλεκτροδότησης, ενώ παρασύρθηκαν και κάδοι απορριμμάτων.

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα, Σάββατο:

Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Πρόσκαιρα θα επηρεαστούν η υπόλοιπη Μακεδονία, η υπόλοιπη Πελοπόννησος, τα δυτικά και νότια κυρίως τμήματα της Κρήτης, η δυτική Θεσσαλία και η κεντρική Στερεά.

Τα ισχυρά φαινόμενα τη νύχτα του Σαββάτου θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εξασθενήσουν.

Γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής, όχι μόνο στα ορεινά.

Στα ηπειρωτικά ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα και πιθανώς τοπικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Ζημιές στα θερμοκήπια στα Χανιά

Ζημιές σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες στα Φαλάσαρνα Κισσάμου, προκάλεσαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου οι ισχυροί ανεμοι που επνεαν στην περιοχή.

Από την ένταση των ανέμων ξηλώθηκαν οι πλαστικές οροφές θερμοκηπίων, ενώ ζημιές προκλήθηκαν στο εσωτερικό και στις υποστυλώσεις δύο ακόμα θερμοκηπίων στην περιοχή «Αγία Παρασκευή», καθώς και στην οροφή καταστήματος εστίασης στην περιοχή Φαλασάρνων που αυτή την περίοδο είναι κλειστό.


Ροή ειδήσεων

Advertisement