Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Μεταγγιζόμαστε χωρίς γιατρούς»

Κραυγή αγωνίας από τους πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία για τις ελλείψεις, στην χθεσινή συγκέντρωση της ΕΙΝΑ στην 6η ΥΠΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

«Κινδυνεύουν οι ζωές μας, μεταγγιζόμαστε χωρίς την παρουσία γιατρών. Ο κόμπος έφθασε στο χτένι…» ανέφεραν με κραυγή αγωνίας οι πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία ενώνοντας τις φωνές τους με τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αχαΐας διεκδικώντας προσλήψεις και χρηματοδότηση στο ΕΣΥ.

Πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία όχι μόνο από την Πάτρα αλλά από όλη τη Δυτική Ελλάδα παραβρέθηκαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας χθες στις 12 το μεσημέρι, έξω από τα γραφεία της 6ης ΥΠΕ, όπου συμμετείχε η Δημοτική Αρχή, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας κι εκπρόσωποι άλλων φορέων.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί και της Αχαΐας απεργούν χθες και σήμερα, αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας, απαιτώντας από την κυβέρνηση αυξήσεις μισθών, προσλήψεις, χρηματοδότηση των νοσοκομείων και στήριξη της δημόσιας υγείας, καλώντας την κοινωνία σε συμπόρευση.

Κ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ: «Ο ΚΟΜΠΟΣ ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΟ ΧΤΕΝΙ»

«Είμαστε πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, μεταγγιζόμαστε από την δεκαετία του ‘80 στην Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του ΠΓΝΠ. Στηρίζουμε απόλυτα τον αγώνα των υγειονομικών για αναβάθμιση του ΕΣΥ γιατί το πρόβλημα-το οποίο δεν είναι καινούργιο- το ζούμε στο πετσί μας. Όμως, έφθασε ο κόμπος στο χτένι. Γίνονται μεταγγίσεις χωρίς γιατρούς, διότι έχουν συνταξιοδοτηθεί γιατροί, οι ελλείψεις είναι μεγάλες, οι εφημερίες δεν καλύπτονται και ο διευθυντής της Κλινικής κ. Σπυριδωνίδης έχει κάτι ό,τι μπορεί. Περιμένουμε να ικανοποιηθεί η δέσμευση της 6ης ΥΠΕ ότι σύντομα θα έρθουν τρεις γιατροί» ανέφερε στην «Γ» η Κωνσταντίνα Σταυροπούλου, περιγράφοντας το πρόβλημα που βιώνουν.

Μ. ΤΣΟΥΜΠΟΥ: «ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ»

Επιπρόσθετα, η Μαρία Τσουμπού, μέλος του Αχαΐκού Συλλόγου Ατόμων με ΜΑ, πρόσθεσε: «Μεταγγιζόμαστε χωρίς την παρουσία γιατρού κάποιες μέρες την εβδομάδα. Οι γιατροί μας έχουν συνταξιοδοτηθεί και χρειαζόμαστε άμεσα τρεις αιματολόγους όπως ορίζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας. Οι μεγαλύτερης ηλικίας πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία που αντιμετωπίζουμε προβλήματα καρδιάς και διαβήτη και μεταγγιζόμαστε χωρίς γιατρό και μόνον με την παρουσία νοσηλευτικού προσωπικού το οποίο επίσης δεν επαρκεί. Κινδυνεύουν οι ζωές μας…»

Όπως ανέφεραν οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, καθημερινά στην Μονάδα του ΠΓΝΠ μεταγγίζονται 18 -25 άτομα, ενώ παρακολουθούνται πάνω από 500 ασθενείς από όλη τη Δυτική Ελλάδα.

 

Γ. Καρβέλης: «Εντός της εβδομάδας η προκήρυξη των τριών θέσεων γιατρών»

Τη διαβεβαίωση ότι πολύ σύντομα- ίσως και την επόμενη εβδομάδα- θα προκηρυχθούν οι τρεις θέσεις αιματολόγων για την κάλυψη των αναγκών της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του ΠΓΝΠ έδωσε από την πλευρά του ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, ο οποίος παρουσία του υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ Παναγιώτη Μάλλιου υποδέχθηκε αντιπροσωπεία των υγειονομικών που πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην 6η ΥΠΕ.

Οι θέσεις αυτές, όπως ανέφερε, θα ενταχθούν στην προκήρυξη θέσεων που θα γίνει από το Υπουργείο Υγείας για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό.

Παράλληλα, ο κ. Καρβέλης αφού άκουσε την αγωνία των πασχόντων, τα αιτήματα των νοσοκομειακών ιατρών, των εργαζομένων και το αίτημα του Δημάρχου, διαβεβαίωσε πως ο Υπουργός Υγείας έχει δηλώσει πως θα παραμείνουν οι συμβασιούχοι στο ΕΣΥ, ενώ τόνισε πως ενισχύονται συνεχώς τα νοσοκομεία με επικουρικό προσωπικό καλύπτοντας τις ανάγκες.

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν μόνιμες θέσεις προσωπικού με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ να αναφέρει πως το Υπουργείο καταβάλλει προσπάθειες για να δώσει στα προβλήματα του ΕΣΥ καλύπτοντας τις ανάγκες των ασθενών, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχει στην διάθεσή του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε ο κ. Καρβέλης στις προσλήψεις 350 ατόμων επικουρικού προσωπικού στο ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας» για την κάλυψη των αναγκών, ενώ επανέλαβε την δέσμευση του κ. Χρυσοχοϊδη ότι «δεν θα φύγει κανείς συμβασιούχος από το ΕΣΥ».

 

Δ. Ζιαζιάς: «Να διασφαλιστεί η αξιοπρέπειά μας»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, Δημήτρης Ζιαζιάς εστίασε στα αιτήματα της κινητοποίησης τονίζοντας τα εξής: «Αυτό που ζητάμε για να μείνει όρθιο το ΕΣΥ είναι να διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια των υγειονομικών. Αυτό θα συμβεί με τον διπλασιασμό των μισθών και της αποζημίωσης των εφημεριών, διπλασιασμό των προσλήψεων και της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε οι πολίτες της χώρας μας να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στην δημόσια και δωρεάν περίθαλψη. Η δημόσια δωρεάν υγεία είναι λαϊκό δικαίωμα για όλους και καλούμε την κοινωνία να αγωνιστεί στο πλευρό μας». Σημείωσε επίσης, ότι οι ελλείψεις σε ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό είναι στα επίπεδα του 2019, προ της πανδημίας και αυτό οφείλεται και στο τεράστιο κύμα φυγής των υγειονομικών εξαιτίας της διαμορφωθείσας κατάστασης στο ΕΣΥ.

 

Μ. Στελλάτος: «Κλινικά νεκρό το ΕΣΥ»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΓΝΠ «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» Μιχάλης Στελλάτος περιέγραψε σε δραματικούς τόνους την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία.

«Το ΕΣΥ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Δεν είναι απλώς στην Εντατική αλλά βρίσκεται στο στάδιο των τεστ για να διαπιστωθεί ότι είναι κλινικά νεκρό. Ακούμε τον κ. Χρυσοχοϊδη να μιλά για παρεμβάσεις στο ΕΣΥ χωρίς να κάνει λόγο για ενισχύσεις με προσωπικό παρά την όποια επικοινωνιακή καταιγίδα για προσλήψεις των 4.000 ατόμων, που έχουν εξαγγελθεί από το 2019 αλλά ακόμα δεν έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ, την ώρα που έχουν αποχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια 7.500 συνάδελφοι. Οι συμβασιούχοι είναι σε μια μεγάλη ομηρία και το τέλος του έτους οι συμβάσεις τους λήγουν. Τα νοσοκομεία καταρρέουν, το υγειονομικό προσωπικό δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις εφημερίες, υπάρχει πολύμηνη αναμονή των ασθενών για εξετάσεις και χειρουργεία και αυτό είναι απόρροια της έλλειψης προσωπικού και ζητάμε άμεσα λύσεις».

 

Κ. Πελετίδης: «Η Υγεία μας αφορά όλους»

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης σε δήλωσή του ανέφερε: «Δεν είναι δυνατόν τα νοσοκομεία και ο λαός μας να μην έχουν αυτά που πρέπει το 2023. Δεν μπορεί να υπάρχουν ομάδες πασχόντων που έχουν ανάγκη οι οποίοι να στερούνται τους γιατρούς τους. Δεν μπορεί να λείπουν γιατροί με κρίσιμες ειδικότητες, να μην είναι στελεχωμένα τα νοσοκομεία. Αυτός ο αγώνας δεν αφορά μόνο τους γιατρούς και τους εργαζόμενους των νοσοκομείων. Αφορά όλους μας και πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να ανατραπούν αυτά που βιώνουμε».

 

Β. Σαμούρη: «Να δοθούν άμεσα λύσεις»

Η αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας Βίβιαν Σαμούρη σημείωσε: «Το ζήτημα είναι ότι με αυτές τις συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία και τους γιατρούς σε αυτή την κατάσταση ο λαός δεν έχει πια δημόσια δωρεάν Υγεία. Όταν ένας ασθενής πρέπει να περιμένει 6 και 8 μήνες για να κάνει μια εξέταση καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει δημόσια και δωρεάν Υγεία. Άραγε λοιπόν πρέπει άμεσα να δοθεί λύση στο ζήτημα και στις διεκδικήσεις των γιατρών και των εργαζομένων».

Να σημειωθεί πως η Δημοτική Αρχή εξαρχής έχει καταγγείλει τις πολιτικές εις βάρος των εργαζομένων στα Νοσοκομεία και εις βάρος του λαού, έχει σταθεί ενάντια σε αυτές και διεκδικεί την αναβάθμιση του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων, την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος, τη μετατροπή και λειτουργία, με ευθύνη του κράτους, ως δημόσια μονάδα υγείας του 409 Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

 

Δ. Μαρμούτας: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας»

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Δημήτρης Μαρμούτας από την πλευρά του εξέφρασε τη στήριξη στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να μείνει η υγεία δημόσιο αγαθό και η κάθε κυβέρνηση θα πρέπει να στελεχώσει τις δομές υγείας και να τις ενισχύσει. Με τον αγώνα του λαού μπορούμε να τα καταφέρουμε».

 

 

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement