Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Ξυπόλητοι» στη «μάχη» κατά των εξαρτήσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Η δημιουργία ενός Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων στον οποία θα «χωρέσουν» όλα τα προγράμματα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα, ανεξαρτήτως θεραπευτικής προσέγγισης θα επιφέρει μια σειρά δυσμενών
μεταβολών στις προσπάθειες που έχουν γίνει ενάντια στις εξαρτήσεις.

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ανοίγοντας τη σύσκεψη φορέων που είχε συγκαλέσει η Δημοτική Αρχή, προκειμένου να εκτιμηθεί σε ποιο σημείο είμαστε στο θέμα της μάχης κατά των ναρκωτικών, πού πρέπει να πάμε και πώς να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βάζει και η κυβερνητική πολιτική στο θέμα.

Η σύσκεψη έγινε με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση με κύριο εισηγητή τον Δήμαρχο, ο οποίος επανέλαβε πως το πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης αποτελεί ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που συνεχώς επιτείνεται. Εξέφρασε επίσης, σοβαρές ενστάσεις για το σχέδιο που προωθείται, επισημαίνοντας ότι διέπεται από αντιεπιστημονική λογική, ενώ ενισχύει την επικράτηση των προγραμμάτων υποκατάστασης εις βάρος των στεγνών, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Τόνισε ακόμη, πως ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων έρχεται σε μια περίοδο που έχουν ήδη προηγηθεί «χτυπήματα» στον χώρο της απεξάρτησης, όπως, η αλλοίωση του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ με την κατάργηση του
αυτοδιοίκητου, το 2019, η λειτουργία – υπερπροβολή του Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) ως πανάκεια, η αποψίλωση της Πρόληψης με κλείσιμο Κέντρων Πρόληψης και η απουσία Ενιαίου Θεσμικού Πλαισίου για τη λειτουργία τους.

«Η μέχρι τώρα πολιτική για την αντιμετώπιση του φαινομένου έχει αποτύχει και αυτό το φανερώνει η αύξηση των χρηστών και των εξαρτημένων παγκοσμίως, καθώς και η μείωση της ηλικίας της πρώτης επαφής με τα ναρκωτικά από τα προεφηβικά έτη πλέον. Στη χώρα μας οι ανοδικές τάσεις στη χρήση, η μείωση ηλικίας της πρώτης επαφής από το Γυμνάσιο, η αθώωση των ναρκωτικών στις μαθητικές συνειδήσεις, η πολυτοξικομανία, η άνοδος της χρήσης κάνναβης τόσο στον μαθητικό όσο και στον γενικό πληθυσμό, η αύξηση της χρήσης κοκαΐνης, η παραμονή περισσότερα χρόνια στη χρήση μέχρι την εισαγωγή σε θεραπευτικό πρόγραμμα, η άνοδος των υποτροπών, η διεύρυνση ενός γηράσκοντα πληθυσμού εξαρτημένων από ναρκωτικά, που μένουν στάσιμοι πολλά χρόνια στη χρήση και στα υποκατάστατα, είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας της υπάρχουσας αντιναρκωτικής πολιτικής», είπε.
Προσέθεσε ακόμη πως «ως Δημοτική Αρχή έχουμε σταθερό μέτωπο απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά, στις εξαρτήσεις και στον τρόπο ζωής που συμβολίζουν. Κυρίως έχουμε μέτωπο σε όλες εκείνες τις αιτίες που οδηγούν έναν νέο στα ναρκωτικά: στην φτώχεια, την ανεργία, την απουσία πρόσβασης στον αθλητισμό, τη μόρφωση, τον πολιτισμό που οδηγούν στη μοιρολατρία και στην κοινωνική αποξένωση.
Από τη πρώτη στιγμή πορευτήκαμε με τη λογική ότι “όμορφη πόλη είναι η πόλη που δεν έχει ανεργία, φτώχεια, παιδιά στην εξάρτηση”. Το προηγούμενο διάστημα, μαζί με 43 φορείς της πόλης μας διεκδικήσαμε τη δημιουργία κλειστού θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ για τα ναρκωτικά, και σταθμών για τις άλλες εξαρτήσεις, μαζί παλέψαμε να μην περάσει το νομοσχέδιο κατάργησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ. Δίνοντας βάρος στη πρόληψη, οργανώσαμε παρεμβάσεις στα σχολεία, διοργανώνουμε εκδηλώσεις με ορόσημο τη Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών.
Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε!».
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Ακολούθως η Παθολόγος Ευδοξία Αβραμοπούλου, νεοεκλεγείσα δημοτική σύμβουλος, τοποθετήθηκε εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο Πρόεδρος του ΕΣΥΝ (Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών) Πάτρας, Χρήστος Γκρεκιώτης, το μέλος του Δ.Σ. Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, Ειρήνη Κρανιά, η Πρόεδρος του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Οξυγόνο», Μαρία Ταξιάρχη, το μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Οικογενειών ΚΕΘΕΑ, Ελισάβετ Καπαγερίδου, ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Θόδωρος Τουλγαρίδης που μίλησε εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Πάτρας, Γιάννα Ζορμπά, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, η εκπρόσωπος του ΚΟΠΑ Πάτρας (Εθελοντικά κλαμπ οικογενειών με προβλήματα αλκοόλ), Ευγενία Μίντζα.
Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των Φορέων: Κίνηση «Πρόταση» για ένα άλλο τρόπο ζωής Αχαΐας, Κλαδικό Σωματείο εργαζομένων Υγείας, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγυιάς – Τερψιθέας, Συνδικάτο Φαρμακοϋπαλλήλων, ΠΕΑΕΑ Παράρτημα Πάτρας και Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.
Παρόντες ήταν οι Αντιδήμαρχοι Νίκος Ασπράγκαθος, Τάκης Πετρόπουλος, Διονύσης Πλέσσας, Βίβιαν Σαμούρη και η Πρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement