Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024
Connect with us

Πολιτισμός

Φόνισσα: Το έργο του Παπαδιαμάντη με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη από σήμερα στις αίθουσες

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Εύα Νάθενα διασκευάζει και σκηνοθετεί ένα από τα διασημότερα μυθιστορήματα του της ελληνικής βιβλιογραφίας, που ήθελαν πάντα τις γυναίκες σε μειονεκτική θέση.

Η πολυβραβευμένη Φόνισσα της Εύας Νάθενα, μετά την πρεμιέρα της στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης βγαίνει σήμερα στις αίθουσες όλης της χώρας.

Η συγκλονιστική ιστορία

Με φόντο μία τοποθεσία του προηγούμενου αιώνα, η κλασική ιστορία της Χαδούλας μεταφέρεται στο παρόν, επιχειρώντας να φέρει στο φως αλλά και να γιατρέψει το διαγενεαλογικό τραύμα που διέπει την ελληνική κοινωνία.

Το σκηνοθετικό εγχείρημα της Εύας Νάθενα, εμπνευσμένο από το διαχρονικό μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, αποτελεί μια κινηματογραφική προσέγγιση πάνω στην τραγική ηρωίδα«Φόνισσα».

Το στόρι

Σε ένα δυστοπικό νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900, η Χαδούλα, χήρα Ιωάννου Φράγκου είναι μια γυναίκα που έχει μάθει να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία υπηρετώντας αυτό που της πέρασε η μητέρα της – μια σκυτάλη δύσκολη, που διαιωνίζει την υποτίμηση και την κατώτερη μοίρα της γυναίκας.

Η Χαδούλα επαναστατεί μέσα της και αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί και προς τα έξω. Τα μικρά κορίτσια του νησιού γίνονται θύματά της. Αφαιρώντας τους τη ζωή, η ίδια νιώθει ότι τα απαλλάσσει από το κοινωνικό φορτίο που η ύπαρξή τους επιφέρει.

Οι πράξεις της κάποια στιγμή αυτονομούνται και τη φέρνουν αντιμέτωπη με τον νόμο. Εγκαταλείπει το σπίτι της και βρίσκει καταφύγιο στη φύση. Όμως, όσο και αν η ηθική της τής υπαγορεύει ότι έπραξε σωστά, στην πραγματικότητα το χρόνιο τραύμα της την ακολουθεί παντού.  Το τέλος έρχεται σαν λύτρωση.

Το cast της ταινίας

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τη Μαρία Πρωτόπαππα. Η Έλενα Τοπαλίδου, η Πηνελόπη Τσιλίκα, η Γεωργιάννα Νταλάρα, η Νίκη Παπανδρέου, ο Χρήστος Στέργιογλου, ο Γιάννης Τσορτέκης, ο Στάθης Σταμουλακάτος και ο Δημήτρης Ήμελλος απαρτίζουν το cast της ταινίας.

 

https://youtu.be/cb8mQg7ibdM

 

Η πρεμιέρα

Η Φονισσα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 30 Νοεμβρίου, από την Tanweer, σε σκηνοθεσία Εύας Νάθενα και σενάριο Κατερίνας Μπέη. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Παναγιώτης Βασιλάκης. Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Πηγή: ΙΝ

 

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement