Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις-Στην τελική ευθεία για την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου.

Με την Αθήνα να δηλώνει ότι στόχος της είναι να παγιωθεί η ηρεμία, αλλά και να καταστεί εφικτό, η βελτίωση των διμερών σχέσεων να επισφραγιστεί με σειρά συμφωνιών στη βάση της θετικής ατζέντας και οι οποίες θα είναι «προς όφελος των δύο χωρών».

Στην ίδια γραμμή είναι και οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ο οποίος δίνει -προς το παρόν- γραμμή ενταφιασμού της πολεμικής ρητορικής και ανάδειξης μίας σχέσεις αμοιβαία επωφελούμενης «καζάν – καζάν».

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας επαναλαμβάνεται μετά από διάστημα επτά ετών. Ενώ τουλάχιστον τα τρία από αυτά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έφτασαν σε οριακό σημείο έντασης.

Επιδίωξη όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις, τονίζοντας ότι η νούμερο ένα επιδίωξη είναι η διατήρηση του κλίματος ηρεμίας. Υπενθυμίζοντας ότι το μηδέν υπερπτήσεις και μηδέν παραβιάσεις δεν αποτελεί κάτι που μπορεί να παραβλεφθεί ούτε κάτι που είναι δεδομένο.

Το ζητούμενο στη συνάντηση πάντως είναι Ελλάδα και Τουρκία να αλλάξουν σελίδα. Με τις δύο πλευρές να παραδέχονται ότι οι διαφωνίες παραμένουν, αλλά δεν πρέπει οι δύο χώρες να είναι σε διαρκή ένταση με τα ρίσκα που μπορεί αυτή να ελλοχεύει.

Ερωτηματικό παραμένει πώς θα προχωρήσει ο πολιτικός διάλογος και αν θα καταλήξει σε λύσεις, ενώ την ίδια στιγμή αρκετοί δίνουν έμφαση στις δηλώσεις του Ερντογάν και τι θα επιλέξει να πει κατά τη συνάντηση του με τον Μητσοτάκη. Ερωτήσεις πάντως μάλλον δεν θα δοθούν. Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συναντηθούν παρουσία των ΥΠΕΞ τους και των διπλωματικών τους συμβούλων, ενώ στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα λάβουν 11 υπουργοί από την ελληνική πλευρά και οκτώ από την τουρκική που φέρουν τις αντίστοιχες αρμοδιότητες. Απέναντι τους θα έχουν τα αντίστοιχα κυβερνητικά στελέχη της Τουρκίας, ενώ όπως έχει προγραμματιστεί η ολομέλεια του ΑΣΣ θα συνεδριάσει σε γεύμα εργασίας το μεσημέρι. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και για μία κοινή δήλωση Ελλάδας – Τουρκίας.


Ροή ειδήσεων

Advertisement