Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Τρεις υπερσύγχρονες μονάδες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οριστική λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων – Με οικολογική συνείδηση

Δημοσιεύθηκε

στις

του Στέφανου Σκαρπέλλου

Πρωτοπόρος η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στον σύγχρονο τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων, δίνουν το παράδειγμα και στην υπόλοιπη Ελλάδα για την αντιμετώπιση τού ζωτικού αυτού προβλήματος που εκτείνεται και ταλανίζει ολόκληρη την ελληνική επικράτεια!

Τον περασμένο Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν, παρουσία τού Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και στελεχών τής Κυβέρνησης, τα εγκαίνια τής μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων που λειτουργεί ήδη στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας. Και βεβαίως στην Πελοπόννησο έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν άλλες δύο μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, στην Μεσσηνία και την Λακωνία. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Νίκας απευθύνοντας χαιρετισμό στην εν λόγω εκδήλωση: «Κάναμε ένα μεγάλο βήμα στην Πελοπόννησο, με την λειτουργία των τριών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων σε Παλαιόχουνη, Σκάλα και Καλλιρρόη και των δύο σταθμών μεταφόρτωσης σε Νέα Κίο και Σπαθοβούνι για τους 26 δήμους τής Περιφέρειας».

Πρόκειται για μιαν τιτάνια προσπάθεια, που είναι γεγονός ότι ξεκίνησε από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή Τατούλη, στην εννεαετή θητεία τής οποίας ελάχιστα προχώρησε έως καθόλου, αφού συνάντησε ανυπέρβλητες δυσκολίες. Ωστόσο η νυν Περιφερειακή Αρχή Νίκα, η οποία παρέλαβε χωράφια με αμφισβητούμενους ιδιοκτησιακούς τίτλους και ελλιπείς μελέτες επί χάρτου, κατόρθωσε και ξεπέρασε τα προβλήματα και μέσα σε μόλις τρία χρόνια παρέδωσε το έργο ολοκληρωμένο!

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε τον ρόλο και την ουσιαστική συμβολή τού Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα στην επιτυχή ολοκλήρωση τού έργου και τόνισε πως «είναι πράγματι μια σπουδαία μέρα για την Πελοπόννησο, αφού οι άθλιες χωματερές, οι όγκοι σκουπιδιών, οι οποίοι απειλούσαν την δημόσια υγεία αλλοιώνοντας την μοναδική φύση αυτού τού τόπου, γίνονται πλέον παρελθόν. Επίσης αυτή η μονάδα δεν απαλλάσσει απλά την Περιφέρεια από τον βραχνά τής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, αλλά ταυτόχρονα ανακουφίζει και φορολογούμενους από βάρη εκατομμυρίων ευρώ, που συνεπάγονταν τα συνεχή πρόστιμα τής Ευρωπαϊκής Ένωσης στην χώρα μας».

Σημειώνεται ότι οι μονάδες πραγματοποιήθηκαν ως έργα ΣΔΙΤ (κατόπιν σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) με συνδιαχειρίστρια Εταιρεία την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Πρόκειται για τις πλέον σύγχρονες μονάδες σε όλη την Ελλάδα και από τις πλέον σύγχρονες στην Ευρώπη. Μια ανάλογη μονάδα, παλαιότερης ωστόσο τεχνολογίας, λειτουργεί στην Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ θα αποτελέσουν πρότυπο και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Δυτική Ελλάδα, που έχουν πολλά βήματα ακόμη να πραγματοποιήσουν προς την κατεύθυνση αυτή…

Ασφαλώς δεν είναι ένα απλό θέμα η διαχείριση των απορριμμάτων. Φαίνεται τεχνικό, χρηστικό, σχεδόν διεκπεραιωτικό, πλην κάθε άλλο συμβαίνει! Όπως σημείωσε ο Παν. Νίκας ενώπιον τού Πρωθυπουργού, «χωρίς διαχείριση των απορριμμάτων και αποβλήτων κάθε μορφής δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος και ανάπτυξη σε οποιονδήποτε τομέα!». Πρόκειται λοιπόν για ένα ζήτημα που σχετίζεται με την υγεία, το βιοτικό επίπεδο και την οργάνωση τής κοινωνίας. Ακόμη με την ποιότητα ζωής τού ανθρώπου. Με τον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό μας. Την φύση και την οικολογική συνείδηση, τον ίδιο τον άνθρωπο!

Γι’ αυτό, παράλληλα με την λειτουργία των μονάδων, οφείλουν και οι πολίτες να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση. Να γνωρίζουν πώς θα διαχειριστούν, πού θα κατευθύνουν τα δικά τους σκουπίδια. Και φυσικά η εκκίνηση γίνεται από την τρυφερή μαθητική ηλικία. Την παράμετρο αυτή εύστοχα διείδε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και οι συνεργάτες του, γι’ αυτό αμέσως μετά τα εγκαίνια τής μονάδας τής Παλαιόχουνης ξεκίνησαν μιαν συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ξενάγησης μαθητών στις εγκαταστάσεις τής μονάδας, οργανωμένα, κατά σχολεία και τάξεις από ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Έτσι, όπως πληροφορούμαστε, η Περιφέρεια Πελοποννήσου οργάνωσε μέσα στον μήνα Νοέμβριο σειρά επισκέψεων μαθητών συνολικά οκτώ σχολείων – και από τις πέντε Περιφερειακές Ενότητες – στην μονάδα τής Παλαιόχουνης, με στόχο να δουν από κοντά και να ενημερωθούν πώς αυτή λειτουργεί και πώς γίνεται η διαχείριση των σκουπιδιών, ενώ παράλληλα να ευαισθητοποιηθούν για την αξία εν γένει που έχει η ανακύκλωση για το περιβάλλον και την οικονομία μας.

Συγκεκριμένα την μονάδα επισκέφθηκαν, από την Αργολίδα το 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου και το 1ο Γυμνάσιο Άργους, από την Αρκαδία το Γυμνάσιο Μεγαλόπολης, από την Κορινθία το 2ο Γυμνάσιο

Κορίνθου, από την Λακωνία το Γυμνάσιο Βλαχιώτη και από την Μεσσηνία το 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας και τα Γυμνάσια Μελιγαλά και Θουρίας.

Μάλιστα τους μαθητές και τις μαθήτριες από τα ανωτέρω σχολεία συνάντησε στην μονάδα ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος κάλεσε τα παιδιά να συμβάλουν δραστήρια στην προώθηση τής ανακύκλωσης, καθώς η ενέργεια αυτή έχει σημαντικό περιβαλλοντικό πρόσημο, ενώ παράλληλα συντελεί ουσιαστικά σε αξιόλογη μείωση τού κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων (φωτό).


Ροή ειδήσεων

Advertisement