Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Εθνικό σχέδιο: 5+2 δράσεις για τη στήριξη νέων που θέλουν να κάνουν οικογένεια

Δημοσιεύθηκε

στις

Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη επτά προγράμματα που στοχεύουν σε λύσεις στη «δύσκολη εξίσωση» στεγαστικού – δημογραφικού.

Όπως δηλώνει στο CNN Greece η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη πρόκειται για προγράμματα, όπως το «Σπίτι μου» με χαμηλότοκα δάνεια και κοινωνική αντιπαροχή και η «Κάλυψη», τα οποία αποτελούν τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού για να επιλυθεί το οξύ πρόβλημα της στέγασης. Συνολικά θα διατεθούν 2,2 δισ. ευρώ για τη στεγαστική πολιτική, καθώς στα 1,7 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν πέρυσι, προστέθηκαν 599 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Οι 5+2 δράσεις

1. Επιδότηση δανείων

Mέσω του προγράμματος «Σπίτι μου», νέοι ή νέα ζευγάρια, ηλικίας 25-39 ετών, που δεν έχουν ακίνητο κατάλληλο για κατοικία και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, μπορούν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ, ενώ, για τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και όσους αποκτήσουν την ιδιότητα αυτή, το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του.

Ηδη 848 ζευγάρια μέχρι 39 ετών έχουν εκταμιεύσει το δάνειο τους ενώ υπάρχουν πάνω από 800.000 εγκεκριμένες αιτήσεις, καθώς και αρκετές σε αναμονή μέχρι να βρεθεί το ακίνητο.

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα υποστηρίζει δανειοδότηση για αγορά κατοικίας αξίας έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών. Τα δάνεια καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ και μπορούν να έχουν διάρκεια έως 30 έτη.

2. Πρόγραμμα ανακαίνισης

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» προβλέπει τη στήριξη των φτωχών και ευάλωτων νοικοκυριών με τη μορφή αυξημένου ποσοστού επιχορηγήσεων και χωριστού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ και καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 35.000 ευρώ κατά περίπτωση.

Αφορά πολίτες ηλικίας 18 – 39 ετών, που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ» και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω», αρκεί να είναι:

  • Ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ για Νέους».
  • Ιδιοκτήτες του ακινήτου κατά πλήρη κυριότητα και ποσοστού 100% για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω για Νέους».

3. Κοινωνική Αντιπαροχή

Ενα μεγάλο εγχείρημα είναι το να μπορέσει το κράτος να αξιοποιήσει τα ακίνητα του Δημοσίου και να δοθεί μέρος αυτών για κοινωνική στέγαση.

Το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» απευθύνεται σε 2.500 δικαιούχους ηλικίας 18 -39 ετών, οι οποίοι θα μπορούν να διεκδικήσουν τα αδρανή ακίνητα του Δημοσίου με μικρό ρυθμισμένο μίσθωμα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι δικαιούχοι μισθωτές θα επιλέγονται με βάση αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια, ενώ εκτός από την απλή μίσθωση των σπιτιών με χαμηλό ενοίκιο, θα επιτρέπεται και η υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης με δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά τους από τους δικαιούχους (rent to own). Δείτε τα κριτήρια και τον τρόπο υποβολής αίτησης με ένα κλικ εδώ.

4. Πρόνοια για άστεγους

Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες έλλειψης στέγης και λειτουργεί συμπληρωματικά στο πλαίσιο εφαρμογής δημόσιων πολιτικών καταπολέμησης της έλλειψης αυτής.

Πλέον προκηρύσσεται πλέον κάθε δύο χρόνια και λειτουργεί σε 43 Δήμους σε όλη τη χώρα παρέχοντας:

  • Επιδότηση ενοικίου στους ωφελούμενους για δύο χρόνια,καθώς και κάλυψη βασικών δαπανών για οικοσκευές και πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ.
  • Επιδότηση του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο για εξεύρεση εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή για τη δημιουργία επιχείρησης.
  • Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης.

5. Κάλυψη

Το πρόγραμμα «Κάλυψη» περιλαμβάνει 257 κατοικίες και απευθύνεται σε νέους ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, οι οποίοι δεν διαθέτουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία.

Για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των δικαιούχων, το πρόγραμμα θα αξιοποιήσει τις ιδιωτικές κατοικίες, οι οποίες είχαν διατεθεί για τη στέγαση αιτούντων διεθνή προστασία, στο πλαίσιο των προγραμμάτων ESTIA ΙΙ και ESTIA 2021.

Προτεραιότητα δίνεται σε πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες, σε άτομα με αναπηρία, σε νοικοκυριά στα οποία υπάρχει δικαστική απόφαση έξωσης και σε μονογονεϊκές οικογένειες. Δείτε τον τρόπο κατάθεσης των αιτήσεων με ένα κλικ εδώ.

Επισημαίνεται πως αν και αρχικά το πρόγραμμα αφορούσε μόνο στον Δήμο Αθηναίων, στη συνέχεια επεκτάθηκε και δικαίωμα ένταξης απέκτησαν οι ιδιοκτήτες και ιδιοκτήτριες κατοικιών στους Δήμους Ιωαννίνων, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και που είχαν συμμετάσχει στο πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ».

Οι δύο επιπλέον δράσεις

  • Νταντάδες της Γειτονιάς

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» εμπίπτει στον άξονα δράσεων υπέρ της συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την ισότητα για τα επόμενα χρόνια.

Το πρόγραμμα αφορά κυρίως τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι μιας/ενός παιδαγωγού-φροντιστή. Δείτε εδώ.

Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το ποσό των 500 ευρώ μηνιαίως για τη φύλαξη και φροντίδα των βρεφών τους από επιμελητή/επιμελήτρια που θα έχουν επιλέξει από το Μητρώο Επιμελητών. Το ποσό θα δίνεται στις περιπτώσεις που ο γονέας εργάζεται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης ή είναι ελεύθερος/η επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος/η.

  • Χώροι φύλαξης βρεφών εντός επιχειρήσεων

Με το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις για τη δημιουργία και τον εξοπλισμό χώρου φύλαξης παιδιών των εργαζομένων, ηλικίας από 6 μηνών έως 2,5 ετών, εντός των επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά με το νόμο 4921/2022 «Δουλειές Ξανά» και χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις και για τη στελέχωση του χώρου με έναν ή δύο βρεφονηπιοκόμους για χρονικό διάστημα δύο ετών, με την υποχρέωση διατήρησης του χώρου και των θέσεων του προσωπικού για άλλα δύο χρόνια μετά τη λήξη της περιόδου χρηματοδότησης. Δείτε εδώ.

Ιδιωτική πρωτοβουλία

Το δικό τους «λιθαράκι» για την αντιμετώπιση του δημογραφικού βάζουν και αρκετοί ιδιώτες, μεταξύ των οποίων και η τράπεζα Eurobank που τα τελευταία χρόνια «τρέχει» τη μεγάλη δράση «Μπροστά για την οικογένεια».


Ροή ειδήσεων

Advertisement