Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Ο Θάνος Πλεύρης αποχώρησε από την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη

Δημοσιεύθηκε

στις

Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη, ώστε να μην υπάρξει «η παραμικρή υπόνοια» ότι η επιτροπή δε θα λειτουργήσει με πλήρη αμεροληψία».

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, Δ. Μαρκόπουλο, ο τέως υπουργός Υγείας τονίζει ότι επιθυμεί να διαφυλάξει απόλυτα τη διαδικασία και το έργο της επιτροπής: «Σε καμία περίπτωση δε θέλω να υπάρξει η παραμικρή υπόνοια στην ελληνική κοινωνία, αλλά πρωτίστως στους συγγενείς των θυμάτων και στους τραυματίες του δυστυχήματος, τους οποίους σέβομαι απόλυτα, ότι η επιτροπή δε θα λειτουργήσει με πλήρη αμεροληψία, δηλώνω αποχή από τα καθήκοντά μου ως μέλος της επιτροπής, προκειμένου αυτή άμεσα και χωρίς να υπάρξει άλλη καθυστέρηση για διαδικαστικούς λόγους να ξεκινήσει τις εργασίες της».

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού και Μακεδονικού πρακτορείου ειδήσεων, αναμένεται και δεύτερη οικειοθελής αποχώρηση, της τέως υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη, το όνομα της οποίας περιλαμβάνεται επίσης στην μηνυτήρια αναφορά συγγενών των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Από τη διαβίβαση της μηνυτήριας αναφοράς του Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών δεν προκύπτει ότι έχω μηνυθεί για οποιοδήποτε αδίκημα.

Συγκεκριμένα η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά οκτώ (8) πολιτικών προσώπων, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνομαι και σε σειρά άλλων φυσικών προσώπων, ενώ και στη περιγραφή λοιπών τυχόν συμμετοχών δεν γίνεται απολύτως καμία αναφορά έστω και με την μορφή υπόνοιας προς το πρόσωπό μου. Προς αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι η διαβίβαση του φακέλου της δικογραφίας στην Βουλή των Ελλήνων από τους Εισαγγελικούς λειτουργούς τόσο του Πρωτοδικείου όσο και του Αρείου Πάγου, έχει γίνει με ρητή αναφορά στον Πρωθυπουργό και σε επτά (7) άλλους υπουργούς, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνομαι. ‘Αρα και από την αξιολόγηση των δικαστικών αρχών προκύπτει ότι η μήνυση αυτή δεν με αφορά και δεν θα μπορούσε άλλωστε να με αφορά διότι ουδεμία απόφαση έχω λάβει που να σχετίζεται με τον χώρο που έλαβε χώρα το δυστύχημα.

Ως εκ τούτου δεν είμαι κατηγορούμενος στην υπόθεση, δεν έχω την ιδιότητα του υπόπτου, δεν αναφέρομαι στη διαβιβασθείσα μηνυτήρια αναφορά και δεν έχει ζητηθεί από συναδέλφους Βουλευτές η σύσταση Ειδικής Προκαταρκτικής Επιτροπής για το πρόσωπο μου και επομένως δεν συντρέχουν στο πρόσωπό μου οι λόγοι εξαίρεσης που επικαλούνται οι προτείνοντες Βουλευτές.

Αναφορικώς με το ενδεχόμενο κλήσεως ως μάρτυρας, έχω πλήρη άγνοια για τις συνθήκες των Ελληνικών Σιδηροδρόμων διαχρονικά, αλλά και τις συνθήκες του δυστυχήματος και η γνώση μου περιορίζεται σε πραγματικά περιστατικά που έλαβαν μετά το δυστύχημα και μόνο σε σχέση με θέματα του Υπουργείου Υγείας.

Ενώ λοιπόν εκκρεμούσε η συζήτηση για το αίτημα εξαίρεσής μου, πληροφορήθηκα από τον τύπο ότι ο ανωτέρω σύλλογος υπέβαλε νεότερη μηνυτήρια αναφορά, το περιεχόμενο της οποίας αγνοώ, που πλέον με κατονομάζει ως μηνυόμενο σχετικά με υποτιθέμενη συμμετοχή μου σε όργανο για το οποίο έλαβε, δήθεν, αποφάσεις για τον χώρο του δυστυχήματος.

Η εν λόγω μήνυση προφανώς είναι αβάσιμη προς το πρόσωπό μου, καθώς ουδεμία απόφαση έχω λάβει είτε ατομικά είτε συλλογικά που να σχετίζεται με τον χώρο του δυστυχήματος και η όλη μου παρουσία περιορίστηκε στο συντονισμό των νοσοκομείων για την περίθαλψη των τραυματιών και στην διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων του δυστυχήματος, στο βαθμό που αυτή συνδεόταν με το Υπουργείο Υγείας.

Η μήνυση μάλιστα αυτή γίνεται προσχηματικά διότι υποβάλλεται ακριβώς πριν την συζήτηση της αίτησης, ώστε να δημιουργήσει υποτιθέμενο λόγο εξαίρεσης μου. Συνεπώς, δεν συντρέχει στο πρόσωπο μου κανένας απολύτως λόγος εξαίρεσης.

Ωστόσο, δεδομένου ότι επιθυμώ να διαφυλάξω απόλυτα τη διαδικασία και το έργο της επιτροπής και σε καμία περίπτωση δε θέλω να υπάρξει η παραμικρή υπόνοια στην ελληνική κοινωνία, αλλά πρωτίστως στους συγγενείς των θυμάτων και στους τραυματίες του δυστυχήματος, τους οποίους σέβομαι απόλυτα, ότι η επιτροπή δε θα λειτουργήσει με πλήρη αμεροληψία, δηλώνω αποχή από τα καθήκοντά μου ως μέλος της επιτροπής, προκειμένου αυτή άμεσα και χωρίς να υπάρξει άλλη καθυστέρηση για διαδικαστικούς λόγους να ξεκινήσει τις εργασίες της, παραμένοντας στη διάθεση της για ό, τι χρειαστεί».

«Η αποχώρηση είναι προσχηματική»

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε αρνητικά την αποχώρηση του Θάνου Πλεύρη, αναφέροντας τα εξής:

«Η σημερινή δήλωση αποχής του μέλους και εισηγητή της Πλειοψηφίας της ΝΔ στην εξεταστική Επιτροπή, για την διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών και κάθε πτυχής αυτού, κ. Πλεύρη, είναι όψιμη, προσχηματική και καταδεικνύει για άλλη μια φορά την πολιτική ανεντιμότητα του πρώην Υπουργού Υγείας της Κυβέρνησης της Ν.Δ.

Ενώ γνώριζε και ο ίδιος και τα μέλη της πλειοψηφίας, ότι η συμμετοχή του στην εξεταστική επιτροπή δημιουργεί βεβαιότητα μεροληψίας και έλλειψη αντικειμενικότητας και εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης και των συγγενών των θυμάτων στο έργο της εξεταστικής επιτροπής, αφού ήταν ένα εκ των προσώπων που συμμετείχε στο συντονιστικό όργανο, που αποφάσισε την αλλοίωση των στοιχείων μετά το δυστύχημα, άρα ήταν εξαρχής πρόσωπο που οι πράξεις του τελούν υπό εξακρίβωση και διερεύνηση.

ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ, μέχρι σήμερα, επεδίωκε προκλητικά και ανέντιμα, να είναι και μέλος και εισηγητής της πλειοψηφίας στην εξεταστική επιτροπή, αποδεικνύοντας, ότι το έργο που είχε αναλάβει εξαρχής, ήταν η συγκάλυψη, τόσο αμέσως μετά το δυστύχημα, με την αλλοίωση στοιχείων, όσο και εντός της βουλής.

Η σημερινή παραίτησή του δεν ήταν μια συνειδητή ελεύθερη απόφαση, αλλά μια εξαναγκαστική ενέργεια, στην οποία υποκινήθηκε, διότι εγκλωβίστηκε η Ν.Δ στην πιστή τήρηση της γνωμοδότησης του επιστημονικού συμβουλίου και στην προηγούμενη αποβολή της Προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας».

«Να προσδιοριστεί η νέα συνεδρίαση της εξεταστικής»

Νωρίτερα, με επιστολή τους προς το προεδρείο της εξεταστικής επιτροπής, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος και Μ. Κομνηνάκα είχαν ζητήσει τον άμεσο προσδιορισμό «και χωρίς άλλη αδικαιολόγητη καθυστέρηση νέα συνεδρίαση της Επιτροπής, προκειμένου να προχωρήσουν επιτέλους οι εργασίες στην ουσία της διερεύνησης του εγκλήματος των Τεμπών. Να σταματήσει τώρα η παρελκυστική αξιοποίηση των όποιων διαδικαστικών ζητημάτων προβάλλονται, που παραπέμπει σε μεθόδευση εκφυλισμού των διαδικασιών της Επιτροπής, με σκοπό τη συσκότιση των πραγματικών αιτιών και των ευθυνών που υπάρχουν».

Όπως είχαν τονίσει, «Η Επιτροπή οφείλει να προχωρήσει τη διαδικασία εξέτασης μαρτύρων, προκειμένου να εισέλθει στην ουσία της ερευνώμενης υπόθεσης και είναι πολλαπλά εκτεθειμένοι όσοι υπονομεύουν με τη στάση τους τη διαδικασία αυτή».


Ροή ειδήσεων

Advertisement