Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
Connect with us

Διεθνή

«Ντροπή σας, έχουμε δικτατορία» – Οργισμένοι οι Έλληνες της Χειμάρρας μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τον Μπελέρη

Δημοσιεύθηκε

στις

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στους Έλληνες της Χειμάρρας η απόφαση του Αλβανικού Ειδικού Δικαστηρίου να μην δώσει άδεια ορκωμοσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο Φρέντι Μπελέρη.Δεκάδες ομογενείς που συγκεντρώθηκαν απόψε αναμένοντας την απόφαση του Δικαστηρίου, φώναξαν «ντροπή σας, έχουμε δικτατορία» μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, ενώ και ο ίδιος ο Φρέντι Μπελέρης  που παραμένει προφυλακισμένος ανέφερε ότι «ο Έντι Ράμα και η σπείρα του ευτελίζουν τη διαδικασία και προκαταβάλουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

Δείτε το βίντεο με τις αντιδράσεις των Ελλήνων της Χειμάρρας

 


Απόφαση που παραβιάζει το κράτος δικαίου και το τεκμήριο της αθωότητας, χαρακτήρισε την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου GJKKO να απορρίψει το αίτημα του Φρέντη Μπελέρη να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας και ο επικεφαλής του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες.

Σε δήλωσή του στα ΜΜΕ μετά τη δικαστική απόφαση, ο Ντούλες είπε ότι η σημερινή απόφαση ενορχηστρώθηκε από τον Έντι Ράμα.

«Η υπόθεση Μπελέρη δεν είναι τίποτα άλλο από μια κακοφωνία της δικαιοσύνης όπου το κείμενο, η μουσική και η ενορχήστρωση γίνονται από έναν αποκλειστικό συνθέτη, τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Εδώ και μήνες ο Μπελέρης στερείται το βασικό του δικαίωμα, ενώ οι πολίτες στερούνται το δικαίωμα εκλέγειν. Το θέμα είναι ένα και μοναδικό: ο Ράμα θέλει πάση θυσία να κρατήσει στην καρέκλα του δήμου Χειμάρρας έναν δήμαρχο που δεν έχει ψηφιστεί από τους πολίτες για να συνεχίσει τις υποθέσεις διαφθοράς με στόχο την αλλοτρίωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ακινήτων της Χιμάρας. Δεν πρόκειται για παρέμβαση στις υποθέσεις της δικαιοσύνης αλλά για μια άποψη που μπορούμε να εκφράσουμε για μια απόφαση. Η παρέμβαση στη δικαιοσύνη είναι αυτό που ακούσατε στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Ράμα. Είναι πολύ δύσκολες στιγμές που δημιουργούν ένα επικίνδυνο προηγούμενο που παραβιάζει το κράτος δικαίου, το τεκμήριο της ανεξαρτησίας», είπε ο Ντούλες.

Τι αποφάσισε το Δικαστήριο

Το δικαστήριο Τιράνων αποφάσισε, ειδικότερα, ότι δεν θα δώσει άδεια ορκωμοσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, δίνοντας το δικαίωμα να κάνει μέσα σε 15 ημέρες έφεση της απόφασης.

«Ο Έντι Ράμα και η σπείρα του ευτελίζουν τη διαδικασία και προκαταβάλουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης» δήλωσε ο Μπελέρης μετά την απόφαση.

Αμετακίνητος στην πάγια θέση του ότι η υπόθεση Μπελέρη αφορά αποκλειστικά τη δικαιοσύνη και τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνησή του ούτε αναμείχθηκαν ούτε πρόκειται να αναμειχθούν εμφανίστηκε σε συνέντευξή του, πριν από λίγες ημέρες, ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Α2CNN, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δεν έχει δίκιο στο θέμα του Μπελέρη» και πρόσθεσε: «Η Αλβανία είναι ένα κράτος που δεν έχει άλλη δικαιοσύνη για πολίτες αλβανικής υπηκοότητας και άλλη δικαιοσύνη για Αλβανούς άλλης υπηκοότητας. Δεν είναι θέμα που αφορά τα δικαιώματα της μειονότητας. Δεν έχουμε πρόβλημα με τις μειονότητες. Έχουμε κάνει για τις μειονότητες ό,τι δεν έχουν κάνει πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες».Ως προς το ζήτημα της ορκωμοσίας του Μπελέρη, ισχυρίστηκε: «εμείς δεν έχουμε καμία δυνατότητα να αποφασίσουμε αν θα γίνει ή όχι η ορκωμοσία, ούτε η Γενική Διεύθυνση Φυλακών, ο νόμος ορίζει ξεκάθαρα πότε γίνεται».

Ο Ράμα εμφανίστηκε να αδιαφορεί για τις ευρωπαϊκές παροτρύνσεις και τις όποιες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ ώστε να βρεθεί λύση στο όλο ζήτημα λέγοντας μάλιστα πως: «Ακόμα και να γυρίσει ανάποδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εμείς δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα και πέραν του στρατηγικού συμφέροντος της Αλβανίας, το οποίο είναι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη και η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των θεσμών της δικαιοσύνης».

Ροή ειδήσεων

Advertisement