Connect with us

Ελλάδα

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό 2024

Published

on

Κορυφώνεται σήμερα Κυριακή στην Ολομέλεια της Βουλής, η αντιπαράθεση για τον Προϋπολογισμό 2024, με τις ομιλίες των αρχηγών των ΚΟ να αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ήδη κατά την πενθήμερη συζήτηση, που ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ και ακολουθεί ονομαστική φανερή ψηφοφορία, οι τόνοι ανέβηκαν με την Αντιπολίτευση να αμφισβητεί ευθέως τον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, κατηγορώντας τη ότι δεν λαμβάνει υπόψη την αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, αλλά και ότι δεν λαμβάνει μέριμνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και απειλούν την κοινωνική συνοχή, ενώ την ίδια στιγμή λειτουργεί υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Στο στόχαστρο και η φορολογική πολιτική, με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να βλέπουν στην επιβολή κεφαλικού φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες ενεργοποίηση της «κρυφής ατζέντας» που η ΝΔ απέκρυψε προεκλογικά.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

18:08 Στο βήμα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

18:07 Αξίζουμε και δικαιούμαστε μια Πολιτεία με σχέδιο, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας και όχι των λίγων. Και αυτό μπορεί να το υπηρετήσει μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση.

18:06 Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας καταψηφίζει έναν ακόμη άδικο προϋπολογισμό με οφέλη για τους λίγους, ψίχουλα επιβίωσης για τους πολλούς. Από τον προϋπολογισμό του 2024 θα υπερψηφίσουμε τις αμυντικές δαπάνες και τις δαπάνες Προεδρίας της κυβέρνησης.

18:05 Χρειαζόμαστε πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η αριστερή αυθεντία και ο πολιτικός σκαντζόχοιρος της αριστερής καθαρότητας, που ρίχνουν νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη.

18:04 Η απάντηση οφείλει να δοθεί από τον προοδευτικό άξονα της πολιτικής που πάντα στα δύσκολα βγάζει το φίδι από την τρύπα. Και οφείλω να είμαι ειλικρινής προς την προοδευτική αντιπολίτευση.

18:02 Σε μία εποχή μεγάλων αβεβαιοτήτων (Ουκρανία, Γάζα) πανδημία, Κλιματική κρίση χρειαζόμαστε μία ισχυρή και σύγχρονη πολιτεία, με σχέδιο κυρίως αναπτυξιακό, ένα αναπτυξιακό κράτος, αλλά και κοινωνικό.

18:00 Στο φορολογικό η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αφορολόγητο στις 10 χιλ. ευρώ για όλους με ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό για τις επιχειρήσεις, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους, ενιαία προοδευτική φορολόγηση φυσικών προσώπων, αλλά και επιχειρήσεων για να ελαφρυνθούν οι μικρότερες.

17:56 Η δική μας πρόταση πχ για το διαθέσιμο εισόδημα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, 10% αύξηση των μισθών του δημοσίου, επαναφορά 13ης σύνταξης, αύξηση 7,5% στους συνταξιούχους ανεξαρτήτως ύπαρξης προσωπικής διαφοράς, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% (0% για παιδικές τροφές, γάλα, ψωμί).

17:52 Η ασφυξία της κοινωνίας και της αγοράς επιβεβαιώνεται από την αύξηση ληξιπρόθεσμου υπολοίπου στην ΑΑΔΕ μεταξύ Ιουλίου 2023 και Ιουλίου 2020 κατά 4,3 δις για φυσικά πρόσωπα και κατά 2,5 δις για νομικά πρόσωπα.

17:50 Πρώτοι στα έξοδα στέγασης, πρώτοι σε τιμές ενέργειας και καυσίμων, τέταρτοι ακριβότεροι στη χονδρεμπορική ρεύματος.

17:48 Ο πραγματικός μισθός, σε όρους ενός αντιπροσωπευτικού «καλαθιού» αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ του Β’ τριμήνου 2023 και του α’ τριμήνου του2021, έχει μειωθεί 8%. Αυτή είναι η πραγματικότητα που ζουν όλοι οι πολίτες: Παραμένουμε πρώτοι και τον Οκτώβριο του 2023 σε πληθωρισμό τροφίμων στην ΕΕ (10.3%).

17:47 Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε ρεκόρ 27ετίας στους φόρους. Το 2022 ανήλθαν στο 29% του ΑΕΠ. Από τους φόρους, οι έμμεσοι φόροι αποτελούν το 65%, τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 40% – 7 δισ. ευρώ από το 2021.

17:46 Εχουμε και νέα προβλήματα που δημιουργεί η ενεργειακή και κλιματική μετάβαση. Από τη μια μεριά η ενεργειακή κρίση μας στοίχισε πολλά δισεκατομμύρια, αλλά και η έλλειψη θωράκισης πχ πρόληψης στη Δαδιά και στην Θεσσαλία αποτύπωσε και δημοσιονομικό κόστος δισεκατομμυρίων, πέρα από το κόστος ζωών, περιουσίας και περιβάλλοντος.

17:42 Το ποσοστό του πληθυσμού που δεν μπορεί να κάνει εξετάσεις για οικονομικούς λόγους είναι 4πλάσιο της Ευρώπης, σύμφωνα με τη EUROSTAT.

17:40 Στην τελευταία γραμμή άμυνας σας τον τουρισμό οφείλουμε να χτυπήσουμε και εδώ το καμπανάκι γιατί μειώνουμε ως χώρα το δυναμικό της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

17:39 Το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα έπρεπε να είναι μία μεγάλη ευκαιρία, γίνεται μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία.

17:38 Η ακατάσχετη θριαμβολογία, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι επικίνδυνη γιατί κρύβετε με κομματική υστεροβουλία και τα λάθη της χρεωκοπίας σας και τον κόπο και το κόστος του ενάρετου κύκλου σωτηρίας που ανέλαβε και υλοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

17:36 Πρόσφατα είχαμε προκλητικές αυξήσεις στις απολαβές των διοικητών των νοσοκομείων, έως και 45%, αφού με νόμο νομιμοποιήσατε το ρουσφέτι στο δημόσιο, με προσωπική συνέντευξη. Ενώ για τους γιατρούς των νοσοκομείων, η κυρία Κεραμέως, μας είπε ότι οι χαμηλές αμοιβές αντισταθμίζονται από την εμπειρία της δουλειάς στο Δημόσιο.

17:34 Πάνε καλά τα υπερκέρδη. Στο ρεύμα, τα καύσιμα, στις τράπεζες, στις αλυσίδες τροφίμων, σε κάποιες εισηγμένες μεγάλες επιχειρήσεις. Πάνε καλά και οι ιδιωτικοποιήσεις. Δεν έφτανε η ΔΕΠΑ Υποδομών, ο ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΗ

17:32 Αναμένουμε 250.000 πλειστηριασμούς έως το 2026, είπε και έκανε ειδική αναφορά στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών

17:31 Μιλά για τον Έβρο, αλλά και την οπαδική βία

17:30 Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολίτες αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας τα βγάζουν όλο και δυσκολότερα πέρα, υπογράμμισε

17:28 Όσο και να μαγειρέψει τα νούμερα ο κος Χατζηδάκης δεν μπορεί να κρύψει τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για πληθωρισμό απληστίας, τόνισε

17:28 Στο βήμα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος

17: 25 Θα καταψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό και θα υπερψηφίσουμε μόνο τις δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας και τις αμυντικές δαπάνες της χώρας.

17:22 H Δικαιοσύνη πρέπει να ειναι η ίδια για τους μικρούς και τους μεγάλους.

17:16 Για το ΠΑΣΟΚ ζητούμενο ειναι μια οικονομία δυναμική και ανθεκτική που θα αντέχει σε εξωγενείς παράγοντες. Ανάγκη στην επένδυση στην πρόσληψη, και όχι αυτά που είδαμε στη Θεσσαλία όπου γέφυρες λίγους μήνες μετά την παράδοσή τους να γίνονται θρύψαλα με την κακοκαιρία Daniel.

17:13 Οι κυβερνητικές προτάσεις δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της στέγασης των νέων ανθρώπων. Η στεγαστική κρίση μαζί με την Παιδεία και την Υγεία είναι από τα πιο σημαντικά προβλήματα που ακολουθούν την κυβέρνηση της ΝΔ.

17:10 Φορογολείτε επαγγέλματα όχι εισοδήματα, είπε προς την κυβέρνηση.

17:09 6 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους πλήρωσαν οι Ελληνες σε ΦΠΑ από το 2021 εως το 2023, ενώ το 2024 θα πληρώσουν ένα ακόμα δισ. ευρώ.

17:06 Γραφείο real estate το Μέγαρο Μαξίμου με την golden visa, πρέπει να την καταργήσει η κυβέρνηση, το δικαίωμα των πολιτών για καλύτερες μέρες θυσιάζεται, έχουμε μεγάλη στεγαστική σήμερα που θα κλιμακωθεί τα επόμενα χρόνια.

17:04 Η δημόσια υγεία είναι πυλώνας του κοινωνικού κράτους, εμείς ιδρύσαμε το ΕΣΥ. Αγανάκτηση του ελληνικού λαού για την κατάσταση της δημόσιας υγείας.

17:01 Eνας στους 5 Έλληνες αδυνατεί να κάνει τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις, όπως λέει η Εurostat.

17:00 Εχει καταρρεύσει η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαιδευση όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα του PISA με τις πολύ χαμηλές επιδόσεις των ελλήνων μαθητών

16:59 Η παράταξη της ΝΔ που συνέβαλε στην απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας τώρα πανηγυρίζει για την ανάκτησή της.

16:58 Μειώστε το ΦΠΑ στα τρόφιμα, το έχουν κάνει πολλές χώρες στην ΕΕ και είναι ένα μέτρο που έχει αποδώσει

16:57 Τα πρόστιμα που επιβάλει σήμερα η κυβέρνηση σε εταιρείες τροφίμων ειναι προϊόν ερευνών της Επιτροπής Ανταγωνισμού πριν από ένα χρόνο.

16:55 H οικονομική πολιτική βασίζεται στους έμμεσους φόρους, προσφέρετε ανασφάλεια, αναξιοκρατία και αδιαφάνεια, αυτό δικαιώνει ο προϋπολογισμός που έχετε καταθέσει, είπε για τηην κυβέρνηση.

16:53 Τόσα χρόνια γιατί δεν πηγαίνεται τα 200 ονόματα στη Δικαιοσύνη, αναρωτήθηκε σε σχέση με τις δραματικές εξελίξεις και τις δύο δολοφονίες φιλάθλων.

16:51 Ανολοκλήρωτη επί 4 χρόνια η σύμβαση 717 στον ΟΣΕ

16:50 Aπαξίωση του κοινωνικού κράτους από την κυβέρνηση της ΝΔ

16: 48 Στο βήμα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης

16:46 Δεν παίζετε χωρίς αντίπαλο. Πραγματικός αντίπαλος όχι η αντιπολίτευση αλλά οι νέοι και νέες, οι εργαζόμενοι που αποτελούν ρυάκια αντίστασης που θα συνενωθούν σε ποτάμι και θα σαρώσουν αυτή την πολιτική

16:44 Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην υποχώρηση και απεμπόληση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων

16:40 Δεν υιοθετούμε το κλίμα εφησυχασμού στα ελληνοτουρκικά που καλλιεργεί η κυβέρνηση, επιταχύνεται το παζάρι για συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο προς όφελος των μεγάλων ενεργειακών ομίλων.Όχι στο καζάν-καζάν , μοιρασιά στα δύο που προβάλλει η τουρκική κυβέρνηση. Αυτά όλα υπηρετούν όχι τα συμφέροντα των δύο λαών αλλά του ΝΑΤΟ

16:35 Θέλετε να κλείσετε και να αφανίσετε του μικρομεσαίους, είπε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση

16:31 Επίθεση και στη Νέα Αριστερά για το ότι τα ίδια έλεγαν και αυτοί στον “ΣΥΡΙΖΑ-1”

16:30 Επίθεση στον Στ. Κασσελάκη για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

16:25 Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα νοσοκομεία σαν ξενοδοχεία, με όρους πληρότητας, υπογραμμίζει

16:21 Χαρακτηρίζει «θέατρο του παραλόγου» την COP28

16:18 Όσο παραμένουν άθικτες οι πραγματικές αιτίες που δημιουργούν την ακρίβεια στο ρεύμα, το πρόβλημα δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί

16:17 Εκφράζει την αντίθεσή του για τα χρωματιστά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος

16:14 Περιγράφει την κυβερνητική και οικονομική κρίση στη Γερμανία

16:09 Ξεκινά την ομιλία του με το μείζον θέμα της ακρίβειας

16:08 Στο βήμα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

15:58 Θα εφαρμόσουμε το μοντέλο της Νορβηγίας, κάνοντας λόγοι για σύνταξη 3.000-4.000 ευρώ

15:53 Η Κύπρος αγοράζει από εμάς βενζίνη και την πουλάει φθηνότερα, αναφέρει

15:52 Περιγράφει τις αιτίες της ακρίβειας

15:46 Μιλά για αντιλαϊκό, αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ολιγαρχών

15:44 Τα καρτέλ εκμεταλλεύονται τους αγρότες, υποστηρίζει

15:42 Εκφράζει τη διαφωνία του για το γεγονός ότι δεν υπάρχει υπουργείο Βιομηχανίας, επικαλούμενος δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ

15:39 Αναφέρεται στη στεγαστική κρίση, και ζήτησε την άμεση κατάργηση της Golden Visa

15:37 Προτείνει 15% οριζόντιο φόρο: «έσοδα, έξοδα και φορολογούμε ό,τι μένει»

15:29 To θέμα δεν είναι ο κατώτατος μισθός, αλλά ο μέσος μισθός, υπογράμμισε

15:25 Για να πετύχει ο προϋπολογισμός πρέπει να αναπτυχθεί με 2,9% του ΑΕΠ, κάτι που είναι αδύνατον να γίνει, τονίζει.

15:22 O κ. Βελόπουλος αναλύει το θέμα τις ακρίβειας, προειδοποιώντας ότι έρχεται μεγάλη πείνα λόγω των προβλημάτων με τη διώρυγα του Σουέζ

15:20 Στο βήμα ο πρόεδρος της ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος

14:59 Κατηγορεί ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία ότι έχουν τεράστια χρέη

14:54 «Η Ελλάδα έχει βαρέσει κανόνι και δεν το λέτε» υπογραμμίζει

14:49 Αναφέρεται σε μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες που έκλεισαν στη χώρα, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στους συνδικαλιστές

14:47 Το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο καταστρέφει τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας

14:44 Θα ήθελα να δω τον προϋπολογισμό με θετική ματιά, αλλά δεν μου βγαίνει με τίποτα. Προς στιγμήν νόμιζα ότι βρισκόμουν στο κοινοβούλιο της Ελβετίας, είπε

14:43 Στο βήμα, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας

14:42 Θέλουμε μια πολιτική για να νικήσει, η κοινωνία, η ζωή. Καταψηφίζουμε προφανώς τον προϋπολογισμό

14:33 Νέο ενεργειακό μοντέλο που θα στηρίζεται στις ΑΠΕ – Η πράσινη πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη, ανέφερε

14:32 Το κράτος πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κλιματικής μετάβασης

14:31 Κάθε ευρώ που εισπράττει το κράτος πρέπει να επιστρέφει στους πολίτες

14:29 Αναφέρεται εκτενώς στην αγροτική πολιτική, αλλά και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

14:27 Η ανάπτυξη πρέπει να υπηρετεί την κοινωνία

14:26 Καταθέτουμε το δικό μας σχέδιο προϋπολογισμού, αναφέρει και αναλύει τους πυλώνες πάνω στους οποίους κινείται: αναπτυξιακό κράτος, κοινωνικό κράτος, πράσινη μετάβαση

14:24 Σχέδιο για κλιματική δικαιοσύνη, σχέδιο για κοινωνική δικαιοσύνη και σχέδιο για επανεκκίνηση της δημοκρατίας

14:22 Έχουμε χάσει χρόνο για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, τονίζει, μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης.

14:21 Μοντέλο φθηνής ανάπτυξης, που στηρίζεται στους χαμηλούς μισθούς.

14:18 Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων

14:16 Η ελληνική ανάπτυξη εξαντλείται σε τρεις κλάδους: τουρισμός, κατασκευές, real estate

14:15 Μιλά για ολιγοπωλιακή αγορά ενέργειας

14:13 Αναλύει το θέμα της κλιματικής αλλαγής και το μεγάλο πρόβλημα του πληθωρισμού – Οι αυξήσεις στους μισθούς εξανεμίζεται από τις ακριβές τιμές σε βασικά προϊόντα

14:12 Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις κρίσεις με μπαλώματα, ενισχύει τις ανισότητες και το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης

14:09 Κάνει λόγο για μια κοινωνία χαμηλής παραγωγικότητας και χαμηλών προσδοκιών

14:07 Επτά στους 10 Έλληνες νιώθουν ότι είναι φτωχοί, ποσοστό τριπλάσιο από τον μέσο όρο. Οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται. Η νέα γενιά δεν μπορεί να νοικιάσει πόσο μάλλον να αγοράσει ένα σπίτι, εξαιτίας της στεγαστικής κρίσης. Η ζωή στην Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με την ανασφάλεια.

14:06 Στο βήμα ο πρόεδρος της ΚΟ Νέα Αριστερά, Αλέξης Χαρίτσης

14:04 Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό όπως είναι γραμμένος, υπογράμμισε

14:03 Κοινωνική πολιτική είναι η πρόσβαση στη παιδεία

14:01 Η νέα τεκμαρτή φορολόγηση των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών παρουσιάζει θέματα συνταγματικότητας.

13: 59 Δεν υπάρχει όραμα για την ενεργειακή κρίση, είπε και ζήτησε άμεση κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας. Είναι παρανοϊκό να μιλάμε για απολιγνιτοποιήση .

13:56 Δεν υπάρχει όραμα για μείωση του εξωτερικού δανεισμού. Η επενδυτική βαθμίδα είναι στάχτη στα μάτια των Ελλήνων πολιτών.

13:53 Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε δείχνει ότι κυβέρνηση σκέφτεται και δρα ως διαχειριστής και φιλήκοος των ξένων, είπε, προσθέτοντας ότι δεν έχει όραμα. Ζήτησε στήριξη της ελληνικής οικογένειας. Ασφαλιστική κάλυψη τοκετού, και μέτρα για τις εγκύους. Μηνιαίο επίδομα για κατ΄οίκον μητρότητα. Χαμηλότοκα δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας, με τη γέννηση του δεύτερου παιδιού.

13:51 Η Ελλάδα καταρρέει δημογραφικά, υπογράμμισε, κάνοντας εκτενή αναφορά στο μεταναστευτικό.

13.34: Στο βήμα ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός

13.33: Δεν προϋπολογίσατε σωστά, γιατί δεν υπολογίσατε τους πολίτες, την κοινωνία αυτής της χώρας. Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό σας σε όλα τα πεδία του γιατί δεν υπηρετεί τους πολίτες, είπε κλείνοντας την τοποθέτησή της η κ. Κωνσταντοπούλου.

13.30: Ανήγγειλε ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα καταθέσει μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού πρόταση νόμου για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους «γιατί έχουν συμπληρωθεί 10 χρόνια από τότε που κόπηκαν αυτές οι αποδοχές και τώρα προσπαθείτε να ξεγελάσετε τους δημοσίους υπαλλήλους με ψίχουλα», όπως είπε.

13.28: Ελάχιστες οι δαπάνες σε σχέση με τις ανάγκες για την πολιτική προστασία και δικαιοσύνη που έχουν κενά εκατοντάδων θέσεων.

13.25: Ζήτησε αύξηση κονδυλίων για τον πολιτισμό.

13.22: Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν στηρίζει πραγματικά τους ευάλωτους. Επιπλέον, όσον αφορά το κράτος δικαίου είπε ότι σε κομβικούς τομείς είναι πολύ μειωμένες οι δαπάνες που προβλέπονται, αναφέροντας συγκεκριμένες δαπάνες για την παιδεία και την υγεία οι οποίες δεν έχουν προβλεφθεί .

13.20: Η φορολογική πολιτική σας ακολουθεί την αρχή της τσαπατσουλιάς: τόσα μας λείπουν, θα δούμε από πού θα τα βρούμε, από ΦΠΑ και φορολογία, είπε. Επίσης, πρόσθεσε, η κυβερνητική πολιτική επιβαρύνει με βάρη τους πολίτες, την ώρα που όλα ακριβαίνουν.

13.19: Δεν έχετε εγγράψει καμία απαίτηση από όλους εκείνους που αποδεδειγμένα έχουν ρυπάνει το περιβάλλον παρόλο που είναι διεθνής αρχή ότι ο ρυπαίνων ρυπαίνει, επέκρινε την κυβέρνηση.

13.17: Δεν έχετε εγγράψει διεκδικήσεις του ελληνικού δημοσίου από παραβιάσεις συμβάσεων από εργολάβους και ιδιώτες και από πολιτικά και αυτοδιοικητικά πρόσωπα, είπε μεταξύ άλλων.

13.13: Δεν έχετε εντάξει στον προϋπολογισμό τις αξιώσεις του ελληνικού Δημοσίου έναντι της Γερμανίας, ενώ έχουν υπολογιστεί από την επιτροπή του ΓΛΚ που συνέστησε ο κ. Σταϊκούρας, είναι ο δεύτερος λόγος τον οποίο ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου.

13.10: Εξακολουθείτε να πληρώνετε ένα χρέος το οποίο μπορεί με βάση τους διεθνείς νόμους να αποκηρυχθεί, ανέφερε ως πρώτο λόγο για τον οποίο η Πλεύση Ελευθερίας θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

13.05: Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του κράτους η εισήγηση και οι παρεμβάσεις του κοινοβουλευτικού μας εκπροσώπου ήταν οι πιο μεστές, καίριες, συγκεκριμένες, φωτίζουν πραγματικά για ποιον λόγο ο προϋπολογισμός αυτός πρέπει να καταψηφιστεί, δεν είναια αφορμή για τυμπανοκρουσίες κιαι αυτοεπαίνους, αλλά θα έπρεπε να είναι πεδίο σκληρής κριτικής και αυτοκριτικής είπε η κ. Κωνσταντοπούλου. Εμείς δεν θεωρούμε λογιστική άσκηση την κατάρτιση του προϋπολογισμού, όπως εσείς. Είναι κουφαία δημοκρατική πράξη που θέτει τις ετήσιες προτεραιότητες για την κοινωνία, τους πολίτες, τη χώρα. Εσείς φέρνετε έναν προϋπολογισμό αριθμών χωρίς να εξηγείτε γιατί κάνετε ό, τι κάνετε. Επιλογές χωρίς έμπνευση και όραμα για τη χώρα και για τους πολίτες. Εσείς πιστεύετε ότι ο προϋπολογισμός καταρτίζεται και απευθύνεται στους δφανειστές της χώρας και στους διεθνείς οργανισμούς. Λογοδοτείτε όχι στους πολίτες αλλά στους εταίρους και στους δανειστές. Χρησιμοποιείτε τους πολίτες ως αποκλεριστική πηγή άντλησης δημοσίων εσόδων.

12.58: Ξεκινάει ο κύκλος των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών. Στο βήμα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

12.56: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, που πρότεινε στην ελληνική κοινωνία και τον δέχθηκε. Είναι ο μόνος δρόμος που θα μας δώσει τη δυνατότητα τα επόμενα χρόνια να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την οικονομία, να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο το κοινωνικό κράτος, να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

12.54: Το ζήτημα είναι να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο και αυτή είναι η στρατηγική της κυβέρνησης και η έννοια που υπάρχει στον προτεινόμενο προϋπολογισμό, που δημιουργεί συνθήκες ουσιαστικής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, υπογράμμισε.

12.53: Υπάρχουν οι δυνατότητες να στηριχθούν οι πολίτες πλέον, σημείωσε ο κ. Τσιάρας. Αλλά, η προσπάθεια ολοκληρώνεται εάν συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζουν τις παθογένειες του παρελθόντος που κρατούσαν καθηλωμένη την οικονομία.

12.50: Στο βήμα ο Κωνσταντίνος Τσιάρας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

12.40: Για τις δαπάνες υγείας και παιδείας: υπολείπονται των αναγκών και της ΕΕ.

12.39: Για την επενδυτική βαθμίδα: έγινε χάρη στη ρύθμιση του χρέους που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση.

12.36: Στα όρια του ηθικού, είπε, κινείται η προσπάθεια από κ. Χατζηδάκη να πείσει ότι μειώθηκε το ιδιωτικό χρέος. Τα μεγέθη που παρουσίασε δεν έχουν καμία σχέση με την προσπάθεια της χώρας να ανασυνταχθεί. Ήταν μια προσπάθεια συγκάλυψης ότι, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση είναι πανέτοιμη να διευκολύνει τους servicers με φοροαπαλλαγές που ζήτησαν οι ίδιοι.

12.35: Οι επενδύσεις αυξάνονται κατά 7% και όχι 15% όπως είχατε προβλέψει και στον προϋπολογισμό επαναλαμβάνεται η ίδια αισιόδοξη πρόβλεψη, ενώ όσον αφορά την ποιότητα των επενδύσεων, μεγάλο μέρος προέρχεται από τα funds.

12.33: Δεν έχει ακουστεί τίποτα για το γεγονός ότι οι έμμεσοι φόροι προσεγγίζουν τα 2/3 της συνολικής φορολόγησης, είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του.

12.32: Στο βήμα ο Νίκος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

12.31: Από τον προϋπολογισμό που θα ψηφίσετε σε λίγες ώρες λείπει η ανθρωπιά, είπε κλείνοντας ο κ. Κατρίνης

12.30: Χρειάζεται άλλη προσέγγιση, είπε, σχολιάζοντας τη φιλοσοφία του προϋπολογισμού με προτάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, για στήριξη ΜμΕ, για την υγεία, για την παιδεία για το δημογραφικό, την ποιόητα ζωής και την κοινωνική συνοχή.

12.29: Μίλησε για εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα.

12.25: Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποφεύγει να φορολογήσει τα υπερκέρδη από επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθυστέρησε να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, δεν έκανε κάτι να φορολογήσει τα υπερκέρδη των τραπεζών, φορολογεί τη μεσαία τάξη, δεν φορολογεί τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Για την ακρίβεια το ΠΑΣΟΚ ζητάει μείωση του ΦΠΑ και ελέγχους στην αγορά, τόνισε. Κανένας αποτελεσματικός έλεγχος για 2 χρόνια για την ακρίβεια. Η Ελλάδα είαι πρωταθλήτρια ακρίβειας στα τρόφιμα με την υπογραφή της κυβέρνησης.

12.22: Οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι μειωμένες 40% και «βαφτίζετε» επενδύσεις την αγορά κόκκινων δανείων. Οι εξαγωγές για 6 συνεχείς μήνες μειώνονται και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ξεπερνάει το 7%, ανέφερε μεταξύ άλλων.

12.20: Η Ελλάδα είναι τελευταία στην ΕΕ στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας, σημείωσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης και την ίδια στιγμή οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας, το 95% αποκλεισμένες από χρηματοδότηση.

12.18: Στο βήμα ο Μιχάλης Κατρίνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

12.14: Νομιμοποιείτε ανθρώπους που μπήκαν παράνομα στη χώρα μας, είπε επικρίνοντας τις διατάξεις για το μεταναστευτικό.

12.07: Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση οδήγησε σε φτωχοποίηση τους πολίτες.

12.06: Έκανε λόγο για αντιδημοκρατική αφαίρεση του λόγου σε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο από προεδρεύοντα του κοινοβουλίου, για φίμωση της αντιπολίτευσης για να προστατεύσει η κυβέρνηση τους υπουργούς της και απευθύνθηκε ονομαστικά στον κ. Γεωργαντά.

12.05: Κατηγόρησε τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας ότι κατέθεσε ψεύτικα στοιχεία. «Ξεκινήσαμε με ψευδή στοιχεία τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό», είπε.

12.04: Στο βήμα ο Κωνσταντίνος Χήτας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από την Ελληνική Λύση.

11.58: Συζητήσαμε και δεχθήκαμε ότι θα υπερψηφίσουμε τις δαπάνες για το υπουργείο ΕΘνικής Άμυνας, όχι μόνο γιατί είμαστε υπέρ των αμυντικών δαπανών, αλλά γιατί πήραμε συγκεκριμένα επιχειρήματα. Είναι το μόνο στοιχείο του προϋπολογισμού που θα υπερψηφίσουμε.

11.55: Έκανε αναφορά στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τα γήπεδα, λέγοντας ότι τίποτα καινούργιο δεν φέρνουν.

11.54: Οι δαπάνες των μεταναστευτικών ροών είναι τελείως δυσανάλογες με εκείνες για τον απόδημο ελληνισμό.

11.53: Αναφερόμενος στον προϋπολισμό είπε ότι στηρίζει τα έσοδα και πάλισ τους έμμεσους φόρους. Δεν ακούσαμε, είπε, τίποτα για τη φοροαποφυγή των μεγάλων ομίλων, για τους διαχειριστές συνιδιοκτήτες εταιρειών, για αμοιβές στελεχών εταιρειών που αμοίβονται με μεγάλα ποσά. Τα έσοδα από μερίσματα φορέων του δημοσίου θεωρούνται μηδαμινά.

11.52: Στο βήμα ο Ιωάννης Κόντης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από τους Σπαρτιάτες

11.51: Η ψήφιση του προϋπολογισμού δεν αποτελεί πράξη ευθύνης, αλλά κοροϊδίας του ελληνικού λαού, κατέληξε.

11.46: Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι αδύναμη να αντιταχθεί στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

11.45: Ανέφερε ότι το κυβερνητικό αφήγημα είναι ένα στοίχημα της κυβέρνησης με ρίσκο για τη χώρα και τους πολίτες, δίνοντας κάποια φιλοδωρήματα για να καταστείλει τις αντιδράσεις.

11.44: Ο μονόδρομος της ερήμην του λαού ανάπτυξης είναι αδιέξοδο που οδηγεί στον γκρεμό τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, είπε.

11.42: Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η αύξηση της φορολόγησης περνάει μέσα από την αφαίμαξη λαϊκών στρωμάτων.

11.40: Αυτός ο προϋπολογισμός είναι από τους σημαντικότερους μετά τη μεταπολίτευση. Στοχύει να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποικία χρέους, να αλλοιωθεί η σύσταση του πληθυσμού της χώρας μας, είπε.

11.38: Όλοι μαζί, κατηγόρησε κυβέρνηση και κοινοβουλευτικά κόμματα, αλληλοαμνηστεύουν τις εγκληματικές πολιτικές τους ευθύνες και τις συγκαλύπτουν και εξαφανίζουν το πολιτικό χρήμα, τον βρώμικο χρηματισμό που είναι πανταχού παρόν. Όλοι μαζί εξυπηρετούν τον λαϊκισμό.

11.37: Η κυβέρνηση εκφράζει βεβαιότητα και μιλάει για αναπτυξιακή πορεία. Το αμφισβητούμε, γιατί συμπονούμε τον λαό και δεν επενδύουμε στην χειραγώγηση και στην κατστροφή του, αλλά ελπίζουμε στην Ανάστασή του. Έκανε λόγο για κομματικό κατεστημένο στη χειρότερη μορφή του και στην εντονότερη επιβολή του.

11.36: Στο βήμα ο Νικόλαος Βρεττός, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από τη Νίκη.

11.33: Δεν μπορεί μια κοινωνία για πολλά χρόνια να ζήσει με μειωμένες προσδοκίες και να δεχθεί για πρώτη φορά στον καπιταλισμό ότι οι συνθήκες ζωής θα είναι χειρότερες από της προηγούμενης γενιάς.

11.31: Υπάρχει μια αλαζονεία που θα την πληρώσετε: έχετε πείσει τον κόσμο επειδή παίρνετε 41% ότι η δική σας πολιτική απαντάει στα προβλήματα του κόσμου, ότι ο κόσμος δέχεται ότι δεν χρειάζεται ρύθμιση της αγοράς, ότι δεν μπορεί να νοικιάσει ένα σπίτι, ότι έρχονται καλύτερες μέρες. Δεν έχετε πείσει τον κόσμο. Τον έχετε πείσει να δεχθεί τις μειωμένες προσδοκίες. Το έχουν δεχθεί γιατί δεν έχουν πειστεί ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει απάντηση, τόνισε.

11.30: Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με μια σειρά τεχνικών αποφεύγει να απαντήσει με ακρίβεια στις ερωτήσεις που δέχεται, επιχειρώντας να δώσει μια άλλη εικόνα της πραγματικότητας και μεταξύ άλλων να μετατρέπει την αποτυχία σε επιτυχία.

11.24: Στο βήμα ο ευκλείδης Τσακαλώτος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νέας Αριστεράς.

11.23: Η Πλεύση Ελευθερίας δεν θα υπερψηγφίσει τοσ χέδιο προϋπολογισμού για το 2024. Είναι ένας αντιαναπτυξιακός προϋπολογισμός λιτότητας, είναι κοινωνικά άδικος γιατί αντλεί τα έσοδά του κυρίως από τα φτωχότερα στρώματα και ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους καοι παρατείνει το καθεστώς υποχρηματοδότησης κοινωνικού κράτους. Εϊναι ένας προϋπολογισμός για τους λίγους και όχι για τους πολλούς.

11.19: Με τις πολιτικές σας η χώρα έχει μια αναιμική ανάπτυξη που δεν βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης του λαού, είπε για την κυβέρνηση.

11.18: Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ανάπτυξη 4% τα επόμενα 10 χρόνια, το 2018 από τη ΔΕΘ. Τελικά την τελευταία πενταετία διακυβέρνησης ο μέσος όρος είναι 1,8%

11.13: Ο προϋπολογισμός εξυπηρηρετεί τους ισχυρούς και όχι τους αδύναμους, τους βολεμένους και όχι τους βιοπαλαιστές σημείωσε

11.10: Στο βήμα ο Αλέξανδρος Καζαμίας κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος Πλεύσης Ελευθερίας

Ροή ειδήσεων

Advertisement