Δευτέρα 15 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Το crash test των τιμολογίων ρεύματος – Ποιο είναι το φθηνότερο

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε σύγκριση των τιμολογίων ρεύματος προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, απόλυτος στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στη χαμηλή τάση (μπλε τα σταθερά, πράσινο το ειδικό τιμολόγιο, κίτρινο τα κυμαινόμενα και πορτοκαλί τα δυναμικά) είναι το συμφέρον του καταναλωτή. Στόχος, που από τις τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι στις αρχές του έτους φαίνεται πως επιτυγχάνεται. Ο ανταγωνισμός λειτουργεί και ο καταναλωτής, για πρώτη φορά, γνωρίζει ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος και κατ’ επέκταση η πιο συμφέρουσα επιλογή.

Διαφορές τιμών (σύγκριση προ και μετά κρατικών επιδοτήσεων)

Σε χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώνονται οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιανουάριο του 2024, συγκριτικά με το 2023, όταν δηλαδή ήταν ακόμη σε ισχύ οι οριζόντιες, κρατικές επιδοτήσεις.

Πράσινο

Επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως σύμφωνα με τις τιμές που ανακοίνωσε ο μεγαλύτερος πάροχος της χώρας, στο ειδικό πράσινο τιμολόγιο η τελική τιμή χρέωσης για κατανάλωση κάτω των 500 kWh διαμορφώνεται σε 0,13635 ευρώ/kWh, όταν στο αντίστοιχο τιμολόγιο τον Δεκέμβριο του 2023 οι τιμές διαμορφώνονταν σε 0,145 ευρώ/kWh με επιδότηση και σε 0,17 ευρώ/kWh χωρίς την επιδότηση. Είναι, δηλαδή, πιο οικονομικό το πράσινο τιμολόγιο κατά 0,0336 ευρώ αν συγκριθεί με την τιμή προ επιδότησης και κατά 0,00865 ευρώ σε σχέση με την τιμή μετά επιδότησης. Με αυτά τα δεδομένα, το μηνιαίο κέρδος για τον καταναλωτή διαμορφώνεται σε 16,825 ευρώ (προ επιδότησης) και 4,325 ευρώ (μετά επιδότησης) και το ετήσιο (αν διατηρηθούν αυτές οι διαφορές) σε 201,9 ευρώ (προ επιδότησης) και 51,9 ευρώ (μετά επιδότησης), αντιστοίχως, για κατανάλωση 500 kWh τον μήνα.

Μπλε

Στο μπλε τιμολόγιο η χαμηλότερη τιμή για κατανάλωση κάτω των 500 kWh διαμορφώνεται (από την 1η.1.2024) σε 0,149 ευρώ/kWh, ενώ μέσα στο 2023 οι τιμές ήταν ακόμη και υπερδιπλάσιες στο αντίστοιχο, σταθερό τιμολόγιο (π.χ. Ιανουάριος 2023: 0,54 ευρώ ευρώ/kWh και Ιούνιος 2023: 0,28 ευρώ/kWh). Σημειώνεται πως στο σταθερό τιμολόγιο δεν υπήρχε επιδότηση. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να επισημανθεί πως, πλέον, οι τιμές και στα μπλε τιμολόγια είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές, κατ’ επέκταση και προσιτές στους καταναλωτές.

Ροή ειδήσεων

Advertisement