Κυριακή 21 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Αμερικανικές φρεγάτες και δωρεάν πακέτο εξοπλισμών στη συμφωνία Μητσοτάκη – Μπλίνκεν

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα αντίληψη και νοοτροπία φέρνει η κυβέρνηση στις Ενοπλες Δυνάμεις με την επιλογή της σαρωτικής αλλαγής στην ηγεσία τους, την αναδιάρθρωσή τους και την αλλαγή του εξοπλιστικού δόγματος της χώρας, η οποία, εκτός των προγραμμάτων που ήδη τρέχουν, θα εκμεταλλευτεί και τις ευκαιρίες της προσφοράς από τις ΗΠΑ ενός εκτεταμένου πακέτου δωρεάν ή μικρού κόστους εξοπλισμών.

Ο εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός της πολιτικής εξοπλισμών συνιστά πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη αμυντική δυνατότητα με κόστος που θα συμβαδίζει με τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο σε μια περίοδο όπου οι απειλές ασφαλείας μεταλλάσσονται διαρκώς, ενώ νέες τεχνολογίες αναπτύσσονται ακόμη και από μικρούς περιφερειακούς παίκτες.

Στο πλαίσιο αυτό, επανεξετάζονται όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα και σχεδιάζονται νέα για να καλυφθούν άμεσες ζωτικές ανάγκες και συγχρόνως να εξασφαλιστούν η επάρκεια μέσων στο Πολεμικό Ναυτικό και η ποιοτική υπεροχή στον αέρα για τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Ολα αυτά θα βρεθούν στο τραπέζι και της νέας στρατιωτικής ηγεσίας που αναδείχθηκε από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Για την κυβέρνηση όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό να αξιοποιηθεί η προσφορά που υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρώτου Θέματος», ενός εκτεταμένου πακέτου εξοπλισμών από τις ΗΠΑ είτε με δωρεάν παραχώρηση είτε με εξαιρετικά μικρό κόστος, που αφορά κυρίως πλεονάζον υλικό ή υλικό υπό απόσυρση. Καθώς οι εξελίξεις για τα F-35 τρέχουν, η κυβέρνηση κατέληξε τελικά μετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν στα Χανιά να προχωρήσει στην επιλογή των τεσσάρων αμερικανικών φρεγατών LCS ως ενδιάμεση λύση μέχρις ότου παραδοθούν οι Belharra στο Πολεμικό Ναυτικό και ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement