Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024
Connect with us

Events

Πάτρα: Επετειακή εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων για την ιδρύτριά του Καλλιρρόη Παρρέν στην Διακίδειο Σχολή

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Καλλιρρόη Παρρέν (1859-1940) έζησε σε μια εποχή σημαντικών κοινωνικών ζυμώσεων και μάλιστα έδρασε ως καταλύτης σε πολλές από αυτές.

Παρά το «ξενικό» της όνομα ήταν ακραιφνής Ελληνίδα («Σιγανού» το πατρικό της) και μάλιστα από το «ξακουσμένο νησί της Κρήτης», όπως με υπερηφάνεια δήλωνε η ίδια στο Διεθνές Συνέδριο του Παρισιού το 1889.Μετά τον γάμο της πήρε κατά τον-τότε- νόμο το επώνυμο του γαλλοάγγλου συζύγου της, Ιωάννη Παρρέν (του μετέπειτα διευθυντή του Πρακτορείου Αθηναϊκών Ειδήσεων).

Ανάμεσα στις πολλές ιδιότητες που την χαρακτηρίζουν είναι πως ήταν η πρώτη επιτυχημένη ελληνίδα δημοσιογράφος και εκδότρια καθώς και παθιασμένη φεμινίστρια. Υπήρξε υπεύθυνη για τις πρώτες κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές τις σχετικές με τη θέση της γυναίκας στον εκπαιδευτικό, εργασιακό και οικογενειακό χώρο. Οραματίστηκε να αφυπνίσει την Ελληνίδα και να την στρατολογήσει στην εθνική αναγέννηση της Ελλάδας για αυτό και ίδρυσε το Λύκειο των Ελληνίδων.

Θα παρουσιαστούν τα βιογραφικά στοιχεία, αλλά και το έργο της προσπαθώντας να αναδειχτούν τα κομμάτια εκείνα που εξηγούν πώς μια γυναίκα του 19ου αιώνα μπορεί να αποτελεί μοντέλο ζωής και προσφοράς-ανεξάρτητα φύλου- που κάλλιστα μπορεί να εφαρμοστεί και στον 21ο αιώνα.

Όπως σημειώνεται: “Επιπλέον, μιας και δυστυχώς η σύγχρονη γυναίκα συνεχίζει να υφίσταται διακρίσεις και να αντιμετωπίζει κοινωνικά εμπόδια ειδικοί επιστήμονες αφενός θα αναλύσουν σύγχρονα θέματα αναφορικά με τα παραπάνω , αφετέρου θα αναφερθούν στον ιδιαίτερο ρόλο των αντρών και στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμβάλουν, ώστε να συνυπάρχουμε αρμονικά σε μια κοινωνία πραγματικής ισότητας και ευημερίας.

Σε αυτή την μεταβατική εποχή που διανύουμε, η οποία βρίθει από συμπτώματα κρίσης αξιών και σχέσεων ποια μεγαλύτερη τιμή για μια γυναίκα της κοινωνικής προσφοράς και του αγώνα από το να κρατάμε το όραμα της ζωντανό και να προσπαθούμε να το υλοποιούμε;

Σας προσκαλούμε με μεγάλη χαρά να παρακολουθήσετε την εκδήλωση αυτή με μια σκέψη: «Βλέπουμε μόνο ότι ξέρουμε!» και αν όντως το δούμε μπορούμε να το διορθώσουμε”.

Την εκδήλωση συντονίζει η κυρία Μαρίνα Ριζογιάννη, Δημοσιογράφος και Αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Πελοπόννησος»
Η είσοδος είναι δωρεάν. (Ώρα προσέλευσης: 6.30μμ-Ώρα έναρξης: 7.00μμ)

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement