Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Απομακρύνεται το τελευταίο «κύμα» ανατιμήσεων-Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Μικρή αποκλιμάκωση, στο 2,8% ετησίως από το 2,9% το Δεκέμβριο, καταγράφει ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο ενώ, στην Ελλάδα, καταγράφεται πιο σημαντική επιβράδυνση στον «δομικό» λεγόμενο πληθωρισμό, στο 3,2%, από το 3,7% το Δεκέμβριο.

Το γεγονός καλλιεργεί ελπίδες τόσο στο μέτωπο των τιμών για να νοικοκυριά όσο και στα επιτόκια των τραπεζών που αφορά ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Πρόκειται για την προκαταρκτική της μέτρηση της Εurostat, για τον Ιανουάριο στην οποία εμφανίζεται για μια ακόμη φορά ο κλάδος σε τρόφιμα και αλκοόλ να έχει -στο σύνολο της Ευρωζώνης- τη μεγαλύτερη επίδραση με ρυθμό αύξησης των τιμών καθώς και για τον Ιανουάριο συνέχισε να «τρέχει» με ρυθμό αύξησης 5,7%.
Περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιανουάριο, φτάνοντας στο 3,4%, από 4,15 τον Δεκέμβριο, στο πιο χαμηλό σημείο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς, η αποκλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου στην Ουκρανία οδήγησαν σε σημαντική υποχώρησης του Δείκτη Τιμών Αγροτικών Προϊόντων το 2023, χρονιά κατά την οποία υποχώρησε 12,91% έναντι ενίσχυσης 9,87% το 2022. Σημαντική υποχώρηση παρουσίασαν οι παγκόσμιες τιμές στα σιταριού (20,71%), καλαμποκιού (30,55%) και σόγιας (14,86%) ενώ λιγότερες απώλειες σημείωσαν οι τιμές σε ρύζι (4,13%) και βαμβάκι (2,84%).
«Μαζεύουν» διστακτικά τις αυξήσεις
Ορισμένοι προμηθευτές των Σ/Μ πήραν πίσω τιμοκαταλόγους χονδρικής με ανατιμήσεις (απορρυπαντικά, καθαριστικά, είδη προσωπικής υγιεινής και βρεφικές πάνες) ενόψει της εφαρμογής της νέας ρύθμισης του Υπουργείου Ανάπτυξης για την τρίμηνη απαγόρευση προσφορών στα προϊόντα που οι τιμές τους θα αυξηθούν μετά τις 10 Ιανουαρίου.
Να θυμίσουμε ότι οι επιχειρήσεις της οργανωμένης λιανικής οφείλουν να ενημερώνουν για οποιαδήποτε αύξηση τιμής σε 60 κατηγορίες προϊόντων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση ή προϊόντα υψηλής ζήτησης, με τους τιμοκαταλόγους να αποστέλλονται στο υπουργείο Ανάπτυξης κάθε Τρίτη, έως τις 15:00.
Από 1η Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα και για τα προπαρασκευασμένα βρεφικά γάλατα και γεύματα καθώς το Υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά στην επιβολή πλαφόν 7% στο μεικτό περιθώριο κέρδους, έχοντας ήδη δώσει προθεσμία ημερών στις εταιρείες να ενημερώσουν για τις τιμές και τις οικονομικές τους καταστάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες επιδράσεις των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας θα αρχίσουν να φαίνονται στην τσέπη των καταναλωτών, το νωρίτερο, στα τέλη Μαρτίου.

ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Είναι νωρίς για να κριθούν τα μέτρα»

Ροή ειδήσεων

Advertisement