Ελλάδα
6 Φεβρουαρίου του 1982 – κατάργηση της κλασικής μπλε σχολικής ποδιάς
Η σχολική ποδιά φορέθηκε αρχικά από τα κορίτσια σε χρώμα μαύρο έως το 1965. Ο τότε υπουργός παιδείας, Γεώργιος Παπανδρέου, άλλαξε τότε το χρώμα της από μαύρο σε μπλε και συνέταξε και την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας με τα υποχρεωτικά της χαρακτηριστικά.
Στο πέτο έπρεπε η κάθε μαθήτρια να φορά κονκάρδα, όπου αναγραφόταν το σχολείο και η τάξη ενώ το μήκος της ποδιάς ήταν απαραίτητα κάτω από το γόνατο.
Οι απλές ποδιές κόστιζαν από 400 δραχμές έως 700 δραχμές, ενώ, μια ποδιά του σχεδιαστή Τσεκλένη, είχε περίπου 1.500 δραχμές. Οι καλές ποδιές άγγιζαν πολλές φορές το ένα τρίτο του βασικού μισθού! Οι ποδιές αποσύρθηκαν από το εμπόριο και μάλιστα η κατάργησή τους οδήγησε τον οίκο Τσεκλένη σε χρεωκοπία.
Στις 6 Φεβρουαρίου του 1982 ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Λευτέρης Βερυβάκης αποφάσισε την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης της σχολικής ποδιάς. Οι μαθητές υποδέχτηκαν τα νέα με χαρά, καθώς πολλοί υποστήριζαν ότι η σχολική ενδυμασία τους καταπίεζε.
Ιδιαίτερα τα κορίτσια απαλλάχτηκαν από την μπλε ποδιά με τον άσπρο γιακά και τα άσπρα καλτσάκια. Τα αγόρια έπρεπε και αυτά να φορούν ποδιές, αλλά οι εκπαιδευτικοί ήταν πιο χαλαροί μαζί τους. Μετά την κατάργηση της ποδιάς οι πιο προοδευτικοί συμφώνησαν με το μέτρο του υπουργού, γιατί πίστευαν πως η ομοιομορφία στο ντύσιμο των μαθητών εμπόδισε την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και έκανε τα σχολεία να μοιάζουν με στρατόπεδα.
Αντίθετα, οι πιο παραδοσιακοί υποστήριξαν ότι με την κατάργηση της σχολικής ποδιάς θα χανόταν η ταυτότητα των μαθητών και θα επικρατούσε ασυδοσία στην εξωτερική εμφάνιση, ειδικά των κοριτσιών. Σε γενικές γραμμές πάντως το μέτρο καταργήθηκε χωρίς αντιδράσεις καθώς η δεκαετία του ’80 θεωρούταν εποχή της αλλαγής και της προοδευτικότητας.
Τον πρώτο καιρό βέβαια, δεν έβγαλαν όλοι οι μαθητές την ποδιά και κάποιοι συνέχισαν να τη φορούν, γιατί τους άρεσε ή ίσως και για λόγους συνήθειας.
Σημειώνεται ότι στην εποχή μας σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο τους με στολές.
Πηγή: Cityportal