Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024
Connect with us

Πολιτική

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα – Τι προβλέπει

Δημοσιεύθηκε

στις

Επιτάχυνση της Δικαιοσύνηςαυστηροποίηση των ποινών και ειδικά σε αδικήματα όπως είναι ο εμπρησμός δάσους, έκτιση των ποινών σε κατάστημα κράτησης, αλλά και η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας είναι ορισμένες από τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

Αναλυτικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιώντας τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, προχωρεί σε μείζονα μεταρρυθμιστική παρέμβαση, διπλής κατεύθυνσης:

  1. Αντιμετώπιση της «μικρομεσαίας» εγκληματικότητας με βασικό μέσο την έκτιση των ποινών, που καταπολεμά το αίσθημα ατιμωρησίας και αυξάνει τη ζωτική ανάγκη ασφάλειας του πολίτη.
  2. Επιτάχυνση των διαδικασιών και του χρόνου της ποινικής δίκης, που αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδίου για ταχύτερη απονομή του δικαίου στη χώρα μας.

Επίσης, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, που αντιμετωπίζουν κρίσιμα θέματα αυξημένου εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως η οικολογική καταστροφή μέσω των εμπρησμών, η ενδοοικογενειακή βία, η προστασία αλλά και η παραβατικότητα των ανηλίκων.

Τέλος το Σχέδιο Νόμου, ενισχύει τη διαφάνεια της δημόσιας ζωής, διότι θεσπίζει ειδικές ποινικές ευθύνες των Νομικών Προσώπων σε περιπτώσεις δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να αποσπάσουν αθέμιτα οφέλη».


Ροή ειδήσεων

Advertisement