Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Μετρητά στο αυτοκίνητο -Γιατί απαγορεύεται, πότε κατάσχονται

Δημοσιεύθηκε

στις

Η μεταφορά μετρητών στο αυτοκίνητο μπορεί να μας βάλει σε μπελάδες, ειδικά αν τα ποσά θεωρηθούν υψηλά για την εποχή που το «πλαστικό» ή αν προτιμάτε το «ψηφιακό» χρήμα αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς.

Η χρήση μετρητών έχει περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στον δυτικό κόσμο κάτι που ισχύει και για την Ελλάδα που ακολουθεί τις τάσεις με το πλαστικό χρήμα να έχει εκτοπίσει σε σημαντικό βαθμό το ρευστό.

Βάσει και του σχετικού νόμου που υπάρχει στην ελληνική επικράτεια το όριο των συναλλαγών με μετρητά ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ και οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή πάνω από αυτό το όριο πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά.

Οι περιορισμοί στις συναλλαγές υπάρχουν φυσικά για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (μαύρο χρήμα) και μεταξύ άλλων και για τον αποκλεισμό των πηγών χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.Αναφορικά με το αυτοκίνητο η μεταφορά χρημάτων σε μεγάλα ποσά, ακόμη και με ΙΧΕ, είναι μία καθόλα νόμιμη ενέργεια και νομικά δεν υπάρχει ανώτατο όριο στα χρήματα που μπορεί να μεταφέρει κανείς.

Όμως σε περίπτωση ελέγχου, αν σε ένα αυτοκίνητο βρεθεί ένα πολύ μεγάλο ποσό, τότε ο ιδιοκτήτης του οχήματος και κάτοχος των χρημάτων ενδέχεται να κληθεί να δώσει εξηγήσεις και να αποδείξει στις αρχές ότι το ποσό αυτό βρίσκεται νόμιμα στην κατοχή του.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν όρια και περιορισμούς στα διαθέσιμα ρευστά που μπορεί να βγάλουν εκτός χώρας οι οδηγοί που ταξιδεύουν συχνά στην Ε.Ε. ή εκτός αυτής.

Στην περίπτωση που το ποσό που έχετε μαζί σας υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ και δεν το δηλώσετε υπάρχει το ενδεχόμενο οι τελωνειακές αρχές να δεσμεύσουν τα χρήματα αλλά και να επιβληθούν κυρώσεις, οι οποίες είναι διαφορετικές για κάθε κράτος μέλος.

Η δέσμευση μπορεί να διαρκέσει έως 3 μήνες, με επιφύλαξη των διατάξεων περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επιπλέον, ο Τελωνειακός Κώδικας προβλέπει την επιβολή προστίμου ίσου με το 25% του ποσού των μη δηλωθέντων διαθεσίμων.

Ροή ειδήσεων

Advertisement