Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κατερίνα Σολωμού: «Το ΕΣΥ δεν πάει μπροστά με εμβαλωματικές λύσεις»

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Αν/τρια Τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ, καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Κατερίνα Σολωμού επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου την περασμένη στο πλαίσιο περιοδείας κλιμακίου του Κινήματος.

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν, επίσης, ο Γραμματέας της Ν.Ε. Κορινθίας, Αθανάσιος Θεοχάρης, μέλη της Ν.Ε. και τοπικά στελέχη.
Στις συναντήσεις που έγιναν με την διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών, εργαζόμενους και εκπροσώπους του σωματείου τους, διαπιστώθηκαν και καταγράφηκαν σοβαρά προβλήματα και ειδικότερα:
-Υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό, κυρίως του Τμήματος Επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ)
-Θέματα υποδομών που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του νοσοκομείου, ελλιπής πυρασφάλεια και ανάγκη κτιριακής-ενεργειακής αναβάθμισης.
-Τονίστηκε η ανάγκη για εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος οργανογράμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 50% των οργανικών θέσεων Ιατρών του Νοσοκομείου είναι καλυμμένες, δεν υπάρχει πνευμονολόγος, στα ΤΕΠ βγαίνουν εφημερίες με έναν γενικό γιατρό και το ακτινολογικό είναι σοβαρά υποστελεχωμένο, ενώ πρόσφατα το ίδρυμα έχασε έναν ακόμα αναισθησιολόγο για να καλυφθεί το κενό στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».
Η κυρία Σολωμού τόνισε ότι είναι άμεση προτεραιότητα και κομβικής σημασίας η προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων σε ιατρικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό για τη βελτίωση της λειτουργίας του Νοσοκομείου και του ΤΕΠ, την 24ωρη βάρδια στον αξονικό τομογράφο, αλλά και τη λειτουργία του μαστογράφου που είναι παροπλισμένος στην αποθήκη.
Ακόμη επεσήμανε ότι «το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει μακροχρόνια προβλήματα και χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις με ορίζοντα σε βάθος χρόνου και όχι αποσπασματικές, με λύσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και μετακινήσεις προσωπικού, ιατρικού κυρίως μεταξύ των δομών υγείας, που αποτελούν εμβαλωματικές και προσωρινές λύσεις.
Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση, πάγιες πλέον παθογένειες του ΕΣΥ, πρέπει να εκλείψουν. Το 4,5 % των χρημάτων του Tαμείου Aνάκαμψης που κατευθύνεται στην Δημόσια Υγεία είναι εξαιρετικά χαμηλό. Χωρίς πρόγραμμα, χωρίς άμεσα μέτρα, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες του σήμερα και η αποφυγή πιθανής κατάρρευσης του ΕΣΥ στο μέλλον.
Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής».

 

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement