Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Προς επανεκκίνηση των ερευνών για την πτήση – φάντασμα της Malaysian Airlines;

Δημοσιεύθηκε

στις

Να ξεκινήσουν ξανά οι έρευνες για το εξαφανισμένο αεροσκάφος της Malaysia Airlines πιέζει η Μαλαισία, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την απώλεια του αεροπλάνου που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά μυστήρια στον κόσμο.

Η πτήση MH370, ένα Boeing 777 που μετέφερε 227 επιβάτες και 12 μέλη πληρώματος, εξαφανίστηκε καθ’ οδόν από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο στις 8 Μαρτίου 2014.

Οι Μαλαισιανοί ερευνητές δεν απέκλεισαν αρχικά το ενδεχόμενο το αεροσκάφος να είχε βγει σκόπιμα εκτός πορείας και συντρίμμια, κάποια από τα οποία επιβεβαιώθηκε και κάποια που πιστεύεται ότι προέρχονται από το αεροσκάφος, έχουν ξεβραστεί κατά μήκος των ακτών της Αφρικής και σε νησιά στον Ινδικό Ωκεανό.

Η πρόταση της Ocean Infinity

Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Άντονι Λόκε δήλωσε ότι η αμερικανική εταιρεία εξερεύνησης βυθού Ocean Infinity είχε προσκληθεί να συζητήσει την τελευταία της πρόταση έρευνας μετά από δύο προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες.

«Η κυβέρνηση της Μαλαισίας είναι δεσμευμένη στην έρευνα (για το MH370) και η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε ο Λόκε σε εκδήλωση μνήμης την Κυριακή.

Περισσότεροι από 150 Κινέζοι επιβάτες επέβαιναν στην πτήση, με τους συγγενείς να ζητούν αποζημίωση

Η Μαλαισία προσέλαβε το 2018 την Ocean Infinity για να ερευνήσει τον νότιο Ινδικό Ωκεανό, προσφέροντας να πληρώσει έως και 70 εκατομμύρια δολάρια αν βρει το αεροπλάνο.

Η Μαλαισία, η Κίνα και η Αυστραλία είχαν τερματίσει νωρίτερα ένα άκαρπο υποβρύχιο κυνήγι διάρκειας δύο ετών και κόστους 200 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (130,46 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ) τον Ιανουάριο του 2017.

Συντρίμμια αεροσκάφους που πιστεύεται ότι ανήκουν στην πτήση MH370

Ο Λόκε δήλωσε ότι οι αρχές της Μαλαισίας θα έρθουν σε επαφή με τις αντίστοιχες της Αυστραλίας προκειμένου να υπάρξει συνεργασία για επανέναρξη των ερευνών μόλις η πρόταση της Ocean Infinity εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο της πρώτης.

«Να είμαστε ρεαλιστές»

Ο αντιπρόεδρος Νάθαν, του οποίου η σύζυγος Αν Ντέιζι επέβαινε στην πτήση, δήλωσε ότι η πρόταση της Ocean Infinity, η οποία περιλαμβάνει την επιλογή «no find, no fee» (δεν θα υπάρξει πληρωμή αν δεν υπάρξουν ευρήματα), ήταν ευπρόσδεκτη.

«Θέλουμε να συνεχιστεί η έρευνα, αλλά πρέπει επίσης να είμαστε ρεαλιστές. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από την κυβέρνηση να δαπανήσει δισεκατομμύρια (για την έρευνα)», δήλωσε ο Νάθαν.

Ο Jiang Hui, Κινέζος υπήκοος, η μητέρα του οποίου ήταν επιβάτης του MH370, κάλεσε τη Μαλαισία να παρέχει στους συγγενείς της τις τελευταίες πληροφορίες που λαμβάνει.

«Όσο υπάρχει επικοινωνία, μπορούμε να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις», δήλωσε η Jiang, ο οποίος είναι μεταξύ των μελών της οικογένειας που κατέθεσαν αγωγή κατά της Κίνας ζητώντας αποζημίωση για την εξαφάνιση του αεροπλάνου.

Δικαστήριο του Πεκίνου άρχισε τις ακροάσεις για την αποζημίωση τον Νοέμβριο.

Περισσότεροι από 150 Κινέζοι επιβάτες επέβαιναν στην πτήση, με τους συγγενείς να ζητούν αποζημίωση μεταξύ άλλων από τη Malaysia Airlines, την Boeing, την κατασκευάστρια εταιρεία κινητήρων αεροσκαφών Rolls-Royce και τον ασφαλιστικό όμιλο Allianz.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ροή ειδήσεων

Advertisement