Connect with us

Ελλάδα

Οργή για την καταδίκη Μπελέρη: Για «παρακράτος Ράμα» και σκευωρία μιλούν οι Έλληνες της Χειμάρας

Published

on

Οργή επικρατεί στους Έλληνες της Χειμάρας, για την καταδικαστική απόφαση κατά του εκλεγμένου δημάρχου τους Φρέντι Μπελέρη σε δύο χρόνια φυλάκιση.

Ο ίδιος ο Φρέντι Μπελέρης κατήγγειλε την καταδίκη του από το αλβανικό δικαστήριο ως δίκη παρωδία και υποσχέθηκε να συνεχίσει τον αγώνα του για δικαιοσύνη και Δημοκρατία.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του αδελφού του κ. Μπελέρη που χαρακτήρισε την υπόθεση «σκευωρία για να εμποδίσουν τον Δήμαρχο Χειμάρρας να διοικήσει τον Δήμο», αλλά και του προέδρου του Κεντρικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Μπάμπη Καραθάνου, ο οποίος στο CNN Greece έκανε λόγο για «παρακράτος Ράμα».

Την ίδια ώρα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ανησυχία σχετικά με την αντικειμενικότητα της διαδικασίας, υπογραμμίζοντας ότι «η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου.

Η αλβανική δικαιοσύνη καταδίκασε τον εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρας σε δύο χρόνια φυλάκιση, ενώ ο στενός συνεργάτης του, Παντελής Κοκαβέσης καταδκάστηκε σε 18 μήνες με 3ετή αναστολή.

Η ποινή του Φρέντι Μπέλερη εκκινεί από την σύλληψή του, τον περασμένο Μάιο, δύο ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όταν συνελήφθη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Φρέντι Μπελέρης: Ήταν μια δίκη παρωδία – Αργά ή γρήγορα θα βρω δικαιοσύνη

«Ήταν μια δίκη παρωδία. Με πλαστό ποινικό μητρώο, χωρίς αποδείξεις, χωρίς άλλους μάρτυρες εκτός από έναν που χρηματιζόταν από την αστυνομία, με «διορισμένη» δικαστή, μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί χωρίς επικοινωνία με τον δικηγόρο μου, σήμερα το αλβανικό δικαστήριο με καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης» τονίζει σε δήλωσή του ο Φρέντι Μπελέρης.

«Το έγκλημά μου είναι ότι εμείς οι Χειμαρραίοι θέλουμε να είμαστε οι κύριοι της προγονικής μας γης. Το έγκλημά μου είναι ότι οι συμπατριώτες μου Χειμαρραίοι με εξέλεξαν Δήμαρχο ενάντια στα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, αυτή είναι η Δικαιοσύνη που θέλετε για εμάς; Αφήνω τους δικαστές στη χλεύη του αλβανικού λαού. Εγώ θα συνεχίσω τον αγώνα μου για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία στο όνομα των συμπολιτών μου. Αργά ή γρήγορα, θα βρω δικαιοσύνη. Έχω τόση υπομονή όση χρειάζεται για να φτάσω στο τέρμα αυτής της υπόθεσης» προσθέτει.

Αδερφός Μπελέρη: Θα ασκήσουμε έφεση,
ο αγώνας συνεχίζεται

«Ο αγώνας μας θα συνεχισθεί, το επόμενο βήμα είναι πως θα ασκήσουμε έφεση για την απόφαση του δικαστηρίου», υπογράμμισε ο Λεονάρντο Μπελέρης, αδερφός του εκλεγμένου δημάρχου Χειμμάρας Φρέντι Μπελέρη.

«Οι ψεύτικες μαρτυρίες, η σκευωρία ήταν εξαρχής προετοιμασμένη ώστε να εμποδίσουν τον Δήμαρχο Χειμάρρας να διοικήσει τον Δήμο», υπογράμμισε ο Λεονάρντο Μπελέρης.

Η απόφαση είναι πρωτόδικη και όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, οι δικηγόροι του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας θα κάνουν έφεση επί της απόφασης.

ΥΠΕΞ: Εντείνεται η ανησυχία για την αντικειμενικότητα της διαδικασίας

«Η σημερινή καταδικαστική απόφαση αλβανικού δικαστηρίου σε βάρος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη εντείνει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την αντικειμενικότητα της διαδικασίας», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας.

«Και τούτο λόγω κλονισμού του τεκμηρίου αθωότητας εξαιτίας έξωθεν δηλώσεων και πράξεων που συνηγορούσαν υπέρ της καταδίκης και δεδομένου ότι η τελική ποινή είναι προφανώς δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος», αναφέρει και συνεχίζει:

«Η δε επιμέτρηση της ποινής, ώστε να μην αποφυλακιστεί, εμποδίζει τον εκλεγμένο δήμαρχο να αναλάβει, έστω σήμερα, τα καθήκοντά του και διατηρεί στη δημαρχία τον ηττηθέντα υποψήφιο, παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσή του.

«Η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου. Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και προσβλέπει σε μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας».

Καραθάνος: «Απαράδεκτη απόφαση – Να απαγορευθεί η είσοδος στους Αλβανούς πολίτες»

«Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση» λέει στο CNN Greece ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Μπάμπης Καραθάνος για την καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη και ζητά από τη ελληνική κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα: Οχι μόνο να μεριμνήσει ώστε να διακοπεί κάθε ευρωπαϊκό κονδύλι προς το «παρακράτος Ράμα» – όπως λέει χαρακτηριστικά – αλλά και να προχωρήσει στην απαγόρευση της εισόδου των Αλβανών πολιτών στη χώρα.

Όπως είπε ο κ. Καραθάνος «είναι απαράδεκτη η απόφαση, χωρίς κανένα στοιχείο, είναι καθαρά πολιτική και ουσιαστικά γίνεται για αποτρέψει την ορκωμοσία του Φρέντι Μπερέρη στη θέση του εκλεγμένου Δημάρχου.

Οπως συνεχίζει ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, η απόφαση «παραβιάζει κάθε κανόνα δικαιοσύνης. Θεωρώ ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντιδράσει με μέτρα κατά του καθεστώτος Ράμα: Και οικονομικά μέτρα δηλαδή να κοπούν κονδύλια που ήδη λαμβάνει η Αλβανία από τη Ευρωπαϊκή Ένωση ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, αλλά και άλλα δραστικά μέτρα όπως θα πρέπει να απαγορεύσει την είσοδο στην Ελλάδα και άρα και μέσω Σένγκεν και στην Ευρώπη σε όλους τους αλβανούς πολίτες, ώστε να τιμωρηθούν και κάποιοι από αυτούς που έπαιξαν ένα ρόλο βρώμικο. Αντίστοιχα και από πλευράς της αστυνομίας, όπως επίσης και από την πλευρά του παρακράτους Ράμα».

Η απολογία Μπελέρη

Έκκληση να «πουν όχι στον αρρωστημένο εθνικισμό» απηύθυνε στις δικαστικές Αρχές κατά την απολογία του ο εκλεγμένος και επί σειρά μηνών φυλακισμένος Δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης.

«Σε κάθε συνεδρίαση έχω δει εδώ, από το κλουβί, μια δίκη που θα μπορούσε να γίνει μια φορά και έναν καιρό, αλλά όχι σε ένα ευρωπαϊκό κράτος εν έτει 2024, όπου επισήμως δεν βρισκόμαστε σε δικτατορία», είπε μεταξύ άλλων.

Ροή ειδήσεων

Advertisement