Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ο πρόεδρος των Μεριδιούχων, Θ. Μπέλλας επέμεινε στην κακοδιαχείριση στην χθεσινή δίκη της «Αχαϊκής Τράπεζας»

Published

on

Μετά από μαραθώνια εξέταση που ξεκίνησε στις 9:30 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 3:30 το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε χθες η κατάθεση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, στην δίκη της Αχαΐκής Τράπεζας που διεξάγεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών.

Πρόκειται για τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεριδιούχων της Αχαΐκής Τράπεζας Αθανάσιο Μπέλλα, ο οποίος χθες κλήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δικηγόρων των 86 κατηγορούμενων, οι οποίοι μοιράζονται το εδώλιο για τα αδικήματα της απιστίας

Μετά από τρεις μήνες διακοπής των συνεδριάσεων λόγω της αποχής των δικηγόρων, χθες ξεκίνησε και πάλι η εκδίκαση της υπόθεσης. Ήδη συμπληρώθηκαν έντεκα χρόνια από την λήψη της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδας για να προχωρήσει στο κλείσιμο της Τράπεζας (ήταν 18 Μαρτίου του 2012) και η δικαιοσύνη καλείται να διερευνήσει εάν υπήρχαν ποινικές ευθύνες.

Ο κ. Μπέλλας επανέλαβε και χθες, όσα είχε καταθέσει και την πρώτη μέρα εξεταζόμενος από την Έδρα, για τα περί «κακοδιαχείρισης» από τα μέλη της διοίκησης μετά από το 2009, επέμεινε ότι «δόθηκαν χαριστικά δάνεια» με αποτέλεσμα να ανακληθεί η άδεια της Αχαΐκής Συνεταιριστικής Τράπεζας.

«Το καλοκαίρι του 2011 η Τράπεζα της Ελλάδας είχε επισημάνει ότι θα έπρεπε να προβεί η Αχαϊκή σε εξυγίανση. Από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2011 αντί να προβεί σε πραγματική εξυγίανση η διοίκηση προέβη σε επαναχορήγηση δανείων, δηλαδή υπήρξε μια πλασματική μετατροπή σε ενήμερα δάνεια ενώ δεν ήταν στην πραγματικότητα με αποτέλεσμα η ΤτΕ δύο μήνες μετά να πάρει την απόφαση ανάκλησης της άδειας» κατέθεσε στο Δικαστήριο ο κ. Μπέλλας, προσθέτοντας πως «η Τράπεζα ουδέποτε άσκησε τα δικαιώματά της με αποτέλεσμα να ζημιωθούν οι μεριδιούχοι».

ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Τους ισχυρισμούς του μάρτυρα επιχείρησαν να αντικρούσουν οι συνήγοροι υπερασπίσεως ρωτώντας για ένα προς ένα τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί, τονίζοντας πως είχαν εγγυήσεις, και αρκετά από αυτά αποπληρώνονται, με τον μάρτυρα να αντιτείνει πως «έδιναν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και όπου υπήρχαν αυτές είναι ανεπαρκείς» και να υποστηρίζει πως υπήρχαν περιπτώσεις που χορηγήθηκαν υψηλά δάνεια ακόμα και σε ορισμένα μέλη των Δ.Σ. χωρίς να δεσμεύσουν τα ακίνητα που υπήρχαν ώστε να είναι διασφαλισμένη η τράπεζα.

12 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ

Ερωτηθείς σχετικά με την εκκαθάριση που ακόμα και σήμερα -12 χρόνια μετά – δεν έχει ολοκληρωθεί ο κ. Μπέλας κατέθεσε στο Δικαστήριο πως «η εκκαθάριση καθυστερεί και αυτό δεν είναι ευχάριστο γιατί είναι κατά των συμφερόντων μας αλλά την μεγάλη ευθύνη έχει η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία έπρεπε να είχε λάβει μέτρα για την κακοδιαχείριση του Δ.Σ.».

ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ: «ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΕΙΧΘΗΚΕ Ο ΔΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΖΗΜΙΑ»

Από τις ερωτήσεις που δέχθηκε ο κ. Μπέλλας, σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, δεν καταδείχθηκε ο δόλος και η ζημία από πλευράς των κατηγορουμένων και πως τα στοιχεία που ανέφερε στο Δικαστήριο δεν αποτελούν αντικείμενο της δίκης χωρίς να στοιχειοθετούν την κατηγορία. Μάλιστα, απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων διαχώρισε τον ρόλο για δύο από τους κατηγορούμενους που είχαν διατελέσει μέλη στο Δ.Σ. της Τράπεζας λέγοντας πως ενεπλάκησαν μόνον και μόνον για να βοηθήσουν, καταρρίπτοντας έτσι το κατηγορητήριο σε βάρος τους.

Επίσης, ορισμένοι εκ των συνηγόρων υπεράσπισης επεσήμαναν το γεγονός ότι κατά τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων ουδέποτε δεν είχε διατυπωθεί αμφισβήτηση για τις ενέργειες των διοικήσεων της Τράπεζας και δεν είχε τεθεί θέμα σε βάρος των μελών των Δ.Σ. που άλλωστε είναι μέλη με κύρος στην τοπική κοινωνία και στην επιχειρηματική κοινότητα.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement