Connect with us

Πολιτική

Εκστρατεία Μητσοτάκη για την επιστολική ψήφο – Μήνυμα σε 350.000 ομογενείς του Καναδά

Published

on

Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές και στην πλήρη αξιοποίηση του θεσμού της επιστολικής ψήφου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για τον Καναδά στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού από το 1983.

Την ίδια ώρα το Μαξίμου παρακολουθεί τη φθορά που καταγράφεται σε κάποιες δημοσκοπήσεις, διαμηνύει ότι το μήνυμα ελήφθη και ότι η καθημερινότητα και η ακρίβεια παραμένουν ύψιστες πολιτικές προτεραιότητες.

Ενόψει της 25ης Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να βρεθεί κοντά στην δυναμική ελληνική ομογένεια του Καναδά η οποία μετρά 350.000 άτομα. Πλέον οι Ελληνες πολίτες που ζουν μακριά από τη χώρα, μπορούν να ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα, από όπου και αν βρίσκονται, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν, χωρίς να δαπανούν χρόνο και χρήματα. Ικανοποιήσαμε ένα αίτημα δεκαετιών, υπογραμμίζουν από την Κυβέρνηση.

Ανήμερα της εθνικής εορτής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί μαζί με τον Πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στη μεγάλη παρέλαση η οποία γίνεται στο Μόντρεαλ.

Η επίσκεψη αφορά σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, την ενίσχυση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στην εμπορική και οικονομική συνεργασία, καθώς και στις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις.

Όπως τονίζουν από την Κυβέρνηση, σημαντικές καναδικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στην πατρίδα μας και ο Καναδάς έχει μία πάρα πολύ δυναμική κοινότητα Ελλήνων και στο Μόντρεαλ και στο Τορόντο.

 

«Εγγραφείτε στους καταλόγους»

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να πει στους ομογενείς, ότι για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου και θα τους ζητήσει να εγγραφούν στη σχετική πλατφόρμα, έτσι ώστε να ενισχυθεί η διαδικασία με όσο το δυνατόν περισσότερους απόδημους Έλληνες.

Στον πρώτο μήνα λειτουργίας της, πριν ξεκινήσει η σχετική ενημερωτική εκστρατεία, έχουν εγγραφεί σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών πάνω από 33.000 εκλογείς στην πλατφόρμα, εκ των οποίων το 43% είναι Ελληνες του εξωτερικού, από 95 διαφορετικές χώρες.

Η κάλπη είναι άδεια αναμένεται να υπενθυμίσει στην περιοδεία του ο Πρωθυπουργός και να μεταφέρει την ανάγκη η προσέλευση να είναι ισχυρή.

Εκτός των άλλων κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Μόντρεαλ αναμένεται να υπογραφεί και η συμφωνία για την προμήθεια 7 Canadair από την Ελλάδα.

Η Ελλάδα υπενθυμίζουν από την Κυβέρνηση είχε κομβικό ρόλο στις συζητήσεις της Ε.Ε και των ενδιαφερόμενων κρατών-μελών με την κυβέρνηση του Καναδά και την κατασκευάστρια εταιρεία (ήδη από το 2021) για την συνολική προμήθεια 24 Canadair σε κράτη-μέλη της Ε.Ε.

«Μεταρρυθμίσεις ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους»

Η αύξηση της δυσαρέσκειας των πολιτών για κυβερνητικές επιλογές σε συνδυασμό με την υποχώρηση και της δημοτικότητας του πρωθυπουργού, όπως καταγράφεται σε δημοσκόπηση της Metron Analysis δεν περνά την ίδια ώρα απαρατήρητη από το Μέγαρο Μαξίμου.

“Αυτά είναι αναμενόμενα πράγματα” διαμηνύουν Κυβερνητικά στελέχη και τονίζουν πως είναι φυσιολογικό παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης σε πολλά μέτωπα της καθημερινότητας να υπάρχουν πολίτες οι οποίοι δηλώνουν δυσαρεστημένοι.

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει πως “οι μεγάλες αλλαγές μπορεί να προκαλούν και συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις και ενίοτε μια προσωρινή φθορά. Αυτά είναι πράγματα τα οποία είναι αναμενόμενα αλλά ουδέποτε ήμουν θιασώτης της ακινησίας”.

“Προφανώς προβληματιζόμαστε” λένε ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, αλλά υπενθυμίζουν όσα κατά τη γνώμη τους έχει ήδη πετύχει η Κυβέρνηση στο μέτωπο της καθημερινότητας.

Όσον αφορά στη μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από την Κυβέρνηση λένε πως από τον Ιανουάριο του 2024, οπότε και εφαρμόστηκε το ειδικό τιμολόγιο έως και σήμερα, η μείωση κυμαίνεται στο επίπεδο του 30%-40%, καταδεικνύοντας ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου διεθνώς, ενώ παράλληλα οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και στον ανταγωνισμό που έχει ενταθεί με τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης.

Όπως τονίζουν ο ανταγωνισμός δεν εντάθηκε μόνο στο πράσινο τιμολόγιο, αλλά και στους υπόλοιπους τύπους τιμολογίων και ιδιαίτερα στα «μπλε», δηλαδή στα σταθερά τιμόλογια, όπου δόθηκε η δυνατότητα με τροποποίηση του πλαισίου να προσφέρονται από τους προμηθευτές προϊόντα εξάμηνης διάρκειας, σε αντίθεση με τα ετήσια που ίσχυαν πριν. Με αυτό τον τρόπο, οι πάροχοι προσφέρουν ακόμα χαμηλότερες τιμές για σταθερή διάρκεια από 6 μήνες και πάνω και μάλιστα ακόμα και κάτω από 9,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, δηλαδή σε τιμή προ ενεργειακής κρίσης.

«Μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια μόνο η αύξηση των μισθών»

Η Κυβέρνηση δεν κρύβει πως το φαινόμενο της ακρίβειας της προκαλεί τεράστιο πονοκέφαλο και αντιλαμβάνεται πως οι παρεμβάσεις της μπορεί να έχουν σημειακά αποτελέσματα αλλά μεγάλη διαφορά στη ζωή των πολιτών μπορεί να επέλθει μόνο μέσω της αύξησης των μισθών.

Το ακριβές ύψος του κατώτατου μισθού θα γίνει γνωστό την ερχόμενη Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν ότι το εισόδημα των πολιτών που αμείβονται με τον κατώτατο θα ενισχυθεί σημαντικά, η αύξηση θα συμπαρασύρει και πολλά άλλα επιδόματα, χωρίς όμως να δημιουργηθούν πληθωριστικές δυναμικές στην οικονομία.

CNN.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement