Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Επιμελητήριο Αχαΐας: Επιχειρήσεις – «πρεσβευτές» επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό

Published

on

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Αχαΐας, συναντήθηκεστην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Βυζαντινό» στην Πάτρα, με εξωστρεφείς επιχειρηματίες της περιοχής με σκοπό να τιμηθούν επιχειρήσεις με σημαντική παρουσία εκθέσεις και προωθητικές δράσεις, υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου.

Παρέστησαν 70 επιχειρήσεις που εκφράστηκαν με πολύ θετικά λόγια για τις προσπάθειες που καταβάλλει η διοίκηση του Επιμελητηρίου για την υποστήριξη σε επίπεδο οργανωτικό αλλά και οικονομικό.

Στην ομιλία του ο Πλάτων Μαρλαφέκας, αναφέρθηκε πως από την στιγμή που ανέλαβε την διοίκηση του Επιμελητηρίου τέθηκε ένα μεγάλο στοίχημα που ήταν οι πέντε τοπικές επιχειρήσεις που πήγαιναν σε εκθέσεις να γίνουν πενήντα. Όπως είπε χαρακτηριστικά : «Σήμερα έχουμε την χαρά αυτές οι επιχειρήσεις να έχουν γίνει ογδόντα πέντε. Και αυτό έγινε εφικτό γιατί είμαι ένας από εσάς. Είναι πολύ σημαντικό ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου να έχει βιώσει τα προβλήματα που έχει μια μεταποιητική επιχείρηση της περιφέρειας. Να έχει αντιμετωπίσει τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, του ανταγωνισμού εγχώριου και εισαγόμενου αλλά και την προσπάθεια για να κατακτήσει τις αγορές του εξωτερικού. Συμμετείχα, ως επιχείρηση,  μαζί σας στις διεθνείς εκθέσεις, όμως ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκα και δεν δέχθηκα δημόσιο χρήμα. Ότι κατάφερα ήταν για να ενισχύουμε και να υποστηρίζουμε οικονομικά τις δικές σας προσπάθειες. Στην δύσκολη και ανηφορική αυτή πορεία είχα ένα συμπαραστάτη που πρόσφατα έφυγε από κοντά μας. Ο Τάκης ο Τζούδας δεν ήταν απλώς ένας αποφασισμένος συνεργάτης στις διοικήσεις μας αλλά ένας ενεργός συμπαραστάτης που πάσχιζε και αγωνιούσε για την επίτευξη αυτού του εγχειρήματος.»

Ο κ.Μαρλαφέκας ανέφερε επίσης ότι: « Ήδη έχουμε ξεκινήσει μια συζήτηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης να αυξήσουμε τους πόρους που τα Επιμελητήρια πρέπει να  διαθέτουν για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. Κατορθώσαμε να συμμετάσχουμε σε προγράμματα προώθησης των οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ σε τρίτες χώρες που ήταν δική μας πρωτοβουλία, καθώς η Αχαΐα είναι πολύ σημαντική παραγωγή για την οινοκαλλιέργεια και την οινοπαραγωγή. Επεσήμανε δε πως ένα μεγάλο κεφάλαιο για την περιοχή μας και με βάση τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα είναι ο οινοτουρισμός. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα θέλαμε να ακούσουμε προτάσεις που μπορούν να γίνουν υλοποιήσιμα σχέδια για το κεφάλαιο αυτό».

Στο κλείσιμο της ομιλίας του επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Εμείς χαιρόμαστε διπλά, όταν μαθαίνουμε πως έχετε επιτυχίες, πως συμφωνείτε συνεργασίες, πως μπαίνετε σε ισχυρά δίκτυα διανομής. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια δυναμική, με την στενή μας συνεργασία και με τις συνεχείς μας προσπάθειες.»

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε  ο Αντώνης Ποταμίτης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Πωλήσεων Ελλάδος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική συμβολή των Αχαϊκών  εταιρειών στην εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας. Κατόπιν παρουσίασε την δραστηριότητα του φορέα και εξήγησε πως μπορεί το ΙΠΕ να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν στον τομέα των εγχώριων  και εξαγωγικών  πωλήσεων.

Ανακοινώθηκε δε πως το Επιμελητήριο Αχαΐας θα ξεκινήσει συνεργασία με το Ινστιτούτο Πωλήσεων Ελλάδος και όσοι ιδιοκτήτες και στελέχη εταιρειών έχουν λάβει μέρος σε εξωστρεφείς δράσεις υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Αχαΐας, θα εγγραφούν δωρεάν για ένα χρόνο ως  μέλη του ΙΠΕ  απολαμβάνοντας   τα  προνόμια του e-member ΙΠΕ.

Τέλος, έλαβαν τον λόγο παριστάμενοι επιχειρηματίες και μίλησαν για τον οινοτουρισμό, για προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις επιχειρήσεις τους αλλά και για την μεγέθυνση της οικονομικής στήριξης.

Ικανοποίηση για το ΕΣΠΑ

Στο μεταξύ, σε συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας Νίκο Παπαθανάση προχθές Πέμπτη 28 Μαρτίου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ κ. Μαρλαφέκα συζήτησαν με αφορμή την λήξη των προγραμμάτων ΕΣΠΑ όπου διαπιστώθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση απ όλες τις πλευρές ότι η απορροφητικότητα άγγιξε πολύ υψηλά ποσοστά.

Επίσης, η συζήτηση κινήθηκε στο πλαίσιο του προγραμματισμού για τα επόμενα προγράμματα ΕΣΠΑ αλλά και για το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021 – 2027» (Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων και Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα λόγω της αγαστής συνεργασίας του προέδρου με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.

Ροή ειδήσεων

Advertisement