Παρασκευή 12 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Παιδία με αυτισμό, οι σύγχρονοι «σουπερ ήρωες»

Δημοσιεύθηκε

στις

Του Γιώργου Τσίρη (*)

 Η 2η Απριλίου έχει διεθνώς αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό και εορτάζεται κάθε χρόνο, ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να λάβουν μέτρα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με ανθρώπους με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού και του συνδρόμου Asperger (ή αυτισμού υψηλής λειτουργικότητας), σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ορίστηκε με το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών “62/139. Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό”, που εγκρίθηκε την 1 Νοεμβρίου 2007 και ενσωματώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2007.

Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή η οποία εμποδίζει το παιδί να κατανοήσει σωστά αυτά που βλέπει, ακούει και αισθάνεται. Σαν αποτέλεσμα, το παιδί έχει προβλήματα στην επικοινωνία, κοινωνική επαφή, διαπροσωπικές σχέσεις και συμπεριφορά.

Το 2007 ταυτόχρονα με τον ορισμό της 2 Απριλίου ως « Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού» υπεγράφη και η Παγκόσμια Διακήρυξη των δικαιωμάτων ,ατόμων με αυτισμό. Η Διακήρυξη αυτή υπογραμμίζει ότι «τα άτομα με αυτισμό πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες». Τα Δικαιώματα αυτά, που θα πρέπει να αναγνωριστούν και να επιβληθούν με κατάλληλη νομοθεσία σε κάθε κράτος μέλος περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων :

Ροή ειδήσεων

Advertisement