Connect with us

Πολιτισμός

Πίνακες… ποιήματα-Εγκαινιάζεται αύριο η πρωτότυπη έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Κοκκίνη, «Scan me» στη γκαλερί «Ωδείο»

Published

on

Κάθε πίνακας ζωγραφικής αποκαλύπτει κι ένα ποίημα, σε μία μοναδική και πρωτότυπη διασύνδεση της τέχνης, της σκέψης και της τεχνολογίας, μέσα από την οποία η εικαστικός, Μαρία Κοκκίνη επιχειρεί να «σκανάρει» την ομορφιά της ζωής.

Είναι οι «Ομιλούντες πίνακες» της έκθεσης «Scan me» που εγκαινιάζεται αύριο στις 7 μ.μ. στη γκαλερί «Ωδείο», απέναντι από το Αρχαίο Ωδείο Πατρών συνοδεία της μουσικής επένδυσης της Λένας Σουρμελή και της Ολένα Φέντκο στο πιάνο.

Η εικαστικός Μαρία Κοκκίνη μίλησε στη «Γ» για την νέα της δουλειά, για το ρόλο της τέχνης στη ζωή της, για τα μελλοντικά της σχέδια, αλλά και για το πώς επηρεάζει τα έργα της η ιδιότητα του μαθηματικού.

ΕΡ.: Τι ρόλο παίζει η τέχνη στη ζωή σας;

Η τέχνη στην ζωή μου παίζει καθοριστικό ρόλο. Απο τότε που με θυμάμαι ζωγράφιζα. Η ζωγραφική για μένα πέρα από δημιουργία και εκτόνωση είναι και ψυχογράφημα. Η ζωγραφική πολλές φορές με έχει εκπλήξει. Ζωγραφίζοντας έναν πίνακα βγαίνει όλος ο ψυχισμός του καλλιτέχνη. Προβλήματα ή χαρές που ούτε καν είχα συνειδητοποιήσει αρχικά, μετά από κάποιο διάστημα βλέπω ότι είχαν ήδη αποτυπωθεί στον καμβά. Τέχνη είναι να ζεις όμορφα. Τέχνη είναι η μαγειρική, η αισθητική του χώρου μας, ο τρόπος που θα μιλήσουμε, που θα ντυθούμε. Όλοι μας κάνουμε τέχνη κατά κάποιον τρόπο, βέβαια δεν αρέσει σε όλους αλλά το ότι αρέσει σε μας είναι από μόνο του ανεβαστικό.

Η ζωγραφική μου είναι μια ευκαιρία να κάνω τους ανθρώπους να δουν μια άλλη πλευρά της ζωής, την πιο αισιόδοξη.

ΕΡ.: Στην Πάτρα παρουσιάζεται μία ξεχωριστή, πρωτότυπη έκθεση με πίνακες που «μιλάνε», συνδυάζοντας μέσω της τεχνολογίας τη ζωγραφική με την ποίηση. Από που αντλήσατε έμπνευση;

Από ένα ταξίδι…. Ήταν η εποχή που μας είχε κατακλίσει το qr code. Ήταν η εποχή του covid. Παντού γύρω μας βλέπαμε τα πιστοποιητικά και στο ταξίδι που ετοίμαζα είχαμε ακόμη και την δυσκολία των PLF, κάποιων qr codes τα οποία θα μας επέτρεπαν την είσοδο μας στην χώρα της επιλογής μας. Ταξίδευα tranzit και πέρασα από τρεις με τέσσερις χώρες οπότε φανταστείτε πόσα qr code δημιουργήθηκαν!

Η προηγούμενη σειρά πινάκων μου είχαν το στοιχείο του μαυρόασπρου μοτίβου μέσα στο χρώμα οπότε το αντικατέστησα με qr code μαυρόασπρο και αυτό ήρθε και έδεσε. Στη συνέχεια ενώ αρχικά ήταν απλή ζωγραφική σκέφτηκα να το κάνω να διαβάζεται οπότε εκεί χρειάστηκα τον υπολογιστή.

Ενώ αρχικά κάποια ποιήματα τα έγραφε η Μαρίνα Θωμά προσπάθησα και εγώ να αποδώσω ότι ένιωθα σε κάθε πίνακα, με την μορφή ποιήματος-σκέψεων. Έτσι δημιουργήθηκε αυτή η συλλογή.

Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψω ότι μέσα στην συλλογή αυτή υπάρχει και μια δεύτερη συλλογή πιο γεωμετρική και μοντέρνα που δεν θα πω πολλά, θα ήθελα να την δείτε από κοντά.

ΕΡ.: Από τις εκθέσεις που έχετε παρουσιάσει μέχρι σήμερα υπάρχουν έργα που έχετε ξεχωρίσει;

Ναι υπάρχουν πάντα κάποια έργα που τα θεωρώ καλύτερα από κάποια άλλα. Πολλές φορές τυχαίνει και κάποια δεν διατίθενται κιόλας, ενώ κάποια άλλα που τα θεωρώ λιγότερο καλά να γίνονται ανάρπαστα. Η τέχνη είναι υποκειμενική.

Ας πούμε στην συγκεκριμένη έκθεση αγαπημένο έργο είναι το “Σιγή ιχθύος” που το έβαλα και στην αφίσα. Μου αρέσει πολύ γιατί το ποίημα και το έργο το ίδιο αγγίζει την ψυχή μου και νομίζω πολλών από μας που έχουμε έρθει στην θέση αυτού του ζευγαριού του φθαρμένου από τον χρόνο.

ΕΡ.: Τα μαθηματικά είναι αρμονία, σχημάτων, αριθμών. Κατά πόσο έχει επηρεάσει την τέχνη σας η ιδιότητά του Μαθηματικού;

Η επιρροή είναι εμφανής. Πολλοί μου το έχουν αναφέρει. Οι συμμετρίες μου, οι καμπύλες, η καθαρότητα των σχημάτων και μορφών όλα συγκλίνουν στην μαθηματική σκέψη. Το νόημα που περνάω μέσα από το έργο μου είναι συνήθως ξεκάθαρο και αυτό επίσης μπορεί να χαρακτηριστεί κομμάτι της μαθηματικής λογικής. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι μόνο μαθηματικός η μόνο ζωγράφος νιώθω και τα δύο ισόποσα.

ΕΡ.: Τι άλλο ετοιμάζετε;

Είναι μεγάλη η χαρά και τιμή η συμμετοχή μου στην μεγάλη έκθεση που θα κάνει το ιστορικό αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Συνολικά 10 καλλιτέχνες θα παρουσιάσουμε στον χώρο του ιστορικού αρχείου της τράπεζας έργα μας εμπνευσμένα από το αρχείο της τράπεζας. Το δικό μου έργο ονομάζεται “Η γυναίκα πίσω από την γραφομηχανή” και είναι εμπνευσμένο από τις πρώτες γυναίκες υπαλλήλους της τράπεζας, το οποίο επίσης έχει πάνω του ένα qr code όπου αναφέρεται επιγραμματικά η ιστορία της πορείας τους μέχρι σήμερα.

Αργότερα στις 25 Μαΐου με 1 Ιουνίου η έκθεση “SCAN ME!” θα μεταφερθεί στο Χατζηγιάννειο στην Λάρισα. Αυτά είναι τα άμεσα σχέδια μου.

Μετά έρχεται το καλοκαιράκι όπου θα γεμίσω τις μπαταρίες μου για καινούργια έργα και εκθέσεις.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement