Connect with us

Ταξίδι

Καμάρι: Γαλάζια πεντακάθαρα νερά και χαλαρή ατμόσφαιρα 70′ από την Πάτρα

Published

on

Καθώς πλησιάζουμε στο ζεστό κομμάτι της χρονιάς, η εκδρομική στόχευση θα γίνεται όλο και πιο παραθαλάσσια. Για μία γεμάτη εμπειρία με χρόνο μέσα και δίπλα στο νερό, καλό φαγητό και χαλαρή ατμόσφαιρα δεν χρειάζεται να απομακρυνθείτε πολύ από την Αττική. Μία πρόταση μπορεί να είναι η οι ακτές του Κορινθιακού Κόλπου και συγκεκριμένα το Καμάρι, ο πρώτος οικισμός που συναντά κανείς μετά το Ξυλόκαστρο, αν έχει αφετηρία την Αθήνα. Πρόκειται για ένα χωριό περίπου 1.000 μόνιμων κατοίκων που το καλοκαίρι μεγαλώνει κατά 3-4 φορές, καθώς το επισκέπτονται άνθρωποι που κατάγονται από εκεί αλλά και πολλοί παραθεριστές. Μιας και ειδικά τα τελευταία χρόνια στο Καμάρι έχουν δημιουργηθεί αρκετά αξιόλογα καταλύματα.

Έτσι, σε συνδυασμό με τα ωραία ταβερνάκια δίπλα στο κύμα, την εγγύτητα στην Αθήνα και τις καλές τιμές το παραλιακό χωριό της Κορινθίας είναι εξαιρετική επιλογή για μία ημέρα στη θάλασσα ή και για οικογενειακό παραθερισμό αρκετών ημερών. Άλλωστε από την περίοδο της πανδημίας, οι ηπειρωτικοί προορισμοί -ειδικά όσοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Λεκανοπέδιο- ζουν νέα εποχή τουριστικής ακμής που θυμίζεις τις παλαιότερες δόξες της δεκαετίας του 1980 και του 1990. Όσοι έτυχε να βρεθούν το περασμένο καλοκαίρι σε κάποια από τις νότιες ακτές του Κορινθιακού, θα το διαπίστωσαν. Και επειδή το Ξυλόκαστρο μπορεί να αποδειχθεί υπερβολικά «δραστήριο» ειδικά τα Σαββατοκύριακα της high season, το Καμάρι είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να συνδυάσουν θάλασσα και χαλάρωση.

Η παραλία του Καμαρίου έχει μήκος 2-3 χιλιόμετρα, είναι βοτσαλωτή ενώ σε αρκετά σημεία της υπάρχουν αρμυρίκια που προσφέρουν φυσική σκιά. Όπως συμβαίνει σε όλη τη νότια πλευρά του Κορινθιακού, τα νερά είναι εξαιρετικά καθαρά και βαθαίνουν γρήγορα. Είναι προστατευμένη σε γενικές γραμμές από τους ανέμους. Όλα αυτά συντελούν στο να είναι το Καμάρι μια θαυμάσια επιλογή αν είστε από εκείνους που θέλουν να περνούν πολλή ώρα μέσα στο νερό.

Τα δέντρα που φθάνουν σε όλη την Ελλάδα

Το Καμάρι δεν είναι γνωστό μόνο στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ή σε όσους αρέσκονται να παραθερίζουν στον Κορινθιακό αλλά και σε όσους ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα, ειδικά με την καλλιέργεια καρποφόρων δέντρων. Εδώ, έχουν την έδρα τους πολλά φυτώρια τα οποία προμηθεύουν με δενδρύλλια ελιάς, εσπεριδοειδών και φιστικιάς καλλιεργητές σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια εξειδίκευση που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Σήμερα, οι μισές σχεδόν οικογένειες που μένουν μόνιμα στο Καμάρι έχουν κάποια επαγγελματική σχέση με τα φυτώρια.

Αυτή η ασχολία χαρίζει μια όμορφη εικόνα στον οικισμό, καθώς τα περιποιημένα φυτώρια δημιουργούν την αίσθηση των μεγάλων κήπων στον επισκέπτη. Η περιοχή φημίζεται και για την παραγωγή λεμονιών.

Στο Καμάρι, υπάρχει ακόμα Δημοτικό Σχολείο, όπως και ένα Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί εκθέματα που σχετίζονται με τα παραδοσιακά επαγγέλματα άλλων εποχών. Ένα αξιόλογο και γνωστό κτίριο του χωριού είναι το σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγής Τσαλδάρης. Πρόκειται για ένα πέτρινο αρχοντικό που στέκει στη θέση του για σχεδόν 200 χρόνια. Με τα χαρακτηριστικά κεραμίδια, τα ξύλινα παράθυρα και την αυλόπορτα που χαρακτήριζε όλα σπίτια την εποχή που οικοδομήθηκε. Δίπλα στο σπίτι, υπάρχει μία προτομή του Παναγή Τσαλδάρη. Ο Τσαλδάρης υπήρξε πρωθυπουργός στον Μεσοπόλεμο, καθώς και ο σημαντικότερος πολιτικός αντίπαλος του Ελευθέριου Βενιζέλου μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να διατηρεί υψηλό επίπεδο πολιτικού ήθους σε μια εποχή από τις πιο πολιτικά τεταμένες της ελληνικής ιστορίας.

Θέα που θυμίζει αεροπλάνο

Αν βρεθείτε στην περιοχή, σίγουρα αξίζει να φθάσετε μέχρι το Μοναστήρι της Παναγιάς της Κορφιώτισσας. Μπορείτε να το προσεγγίσετε με το αυτοκίνητο αλλά σας προτείνουμε να περπατήσετε από το μονοπάτι. Ο δρόμος είναι ανηφορικός και καλό είναι το καλοκαίρι να τον διασχίσετε απογευματινές ώρες. Έτσι, θα αποφύγετε την πολλή ζέστη και θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την εκπληκτική θέα προς τον Κορινθιακό Κόλπο, την Πάτρα, τις απέναντι ακτές της Στερεάς Ελλάδας και τον Ισθμό της Κορίνθου.

Από τον εξώστη του μοναστηριού σε υψόμετρο 730 μέτρων,, η θέα συγκρίνεται με εκείνη που έχει επιβάτης αεροπλάνου από το παράθυρό του. Ειδικά το ηλιοβασίλεμα από εκεί είναι από τα ομορφότερα στην Ελλάδα.

Πώς θα πάτε

Το Καμάρι απέχει 5 χιλιόμετρα από το Ξυλόκαστρο, 130 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 30 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα Κορινθίας, 90 χιλιόμετρα από την Πάτρα και περίπου 70 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα. Από την Αθήνα θα χρειαστείτε περίπου μιάμιση ώρα οδήγησης για να φθάσετε εκεί ενώ από την Πάτρα περίπου 70 λεπτά.

Ροή ειδήσεων

Advertisement