Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Γεώργιος Χατζηθεοδώρου: Η μουσική προσφορά και το πολυσχιδές έργο του

Published

on

της Σοφίας Καυκοπούλου

 

Γνωστός στους εκκλησιαστικούς κύκλους, και ιδιαίτερα στους φίλους της βυζαντινής μουσικής και της καθόλου μουσικής, ο πρωτοψάλτης και καθηγητής μουσικής Γεώργιος Χατζηθεοδώρου, Άρχων Μαΐστωρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μας συστήνει την πλούσια εργογραφία του.

Για 68 συναπτά έτη, ο κ. Χατζηθεοδώρου διακονεί ακάματα την ρωμαίικη μουσική παράδοση, επί του αναλογίου αλλά και επί της διδασκαλίας. Σε συνέχεια των κλασσικών μεγάλων διδασκάλων Πέτρου Πελοποννησίου μα και Δανιήλ και Ιωάννου των πρωτοψαλτών.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Οκτωβρίου 1940. Ψάλλει από 16 ετών μέχρι και σήμερα (Αθήνα, Χανιά, Πάτμο, Κάλυμνο). Σπούδασε στα Ωδεία: Αθηνών, Πειραϊκού Συνδέσμου, Ελληνικόν Αθηνών και Ρωμανός ο Μελωδός και έλαβε: Πτυχίο Ιεροψάλτου, Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου, Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας.

Υπηρέτησε ως καθηγητής μουσικής στη Μέση Εκπαίδευση και στις εκκλησιαστικές Σχολές Πάτμου και Κρήτης. Στην Ανωτέρα ιερατική Σχολή την νυν Ανωτάτη εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, στην Ανωτάτη Σχολή Οικιακής Οικονομίας Χανίων και σε Γυμνάσια δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (τα 5 τελευταία χρόνια ως διευθυντής – γυμνασιάρχης του Νικηφορείου Γυμνασίου, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε, μετά από ευδόκιμη υπηρεσία 36 ετών, το 2002).

Δίδαξε στα ωδεία: «Βενιζέλειον» Χανίων, «Ελληνικόν» Αθηνών, Ωδείον «Ρωμανός ο Μελωδός» Πειραιώς (1991 – 2008), και στις Σχολές που ίδρυσε ο ίδιος. Ίδρυσε και διηύθυνε Σχολές Βυζαντινής Μουσικής στην Πάτμο, τα Χανιά και Κάλυμνο (οι δύο τελευταίες λειτουργούν επίσημα μέχρι σήμερα). Ίδρυσε τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Χανίων, το Μουσικό Εργαστήρι Ι. Μ. Καλύμνου και την μικτή πολυφωνική χωρωδία του Δήμου Καλυμνίων. Διετέλεσε πρόεδρος του Βουβαλείου Νοσοκομείου Καλύμνου, καθώς και μέλος διαφόρων επιστημονικών και πολιτιστικών Συλλόγων, Νομαρχιακών, Επαρχιακών και Δημοτικών Επιτροπών.

Συνέγραψε πολλά βιβλία, μουσικού και λαογραφικού περιεχομένου και συνέθεσε πολυφωνικά μουσικά έργα (Ορατόρια, Καντάτες), χορωδιακά τραγούδια και προσαρμογές – εναρμονήσεις για χορωδία δημοτικών και λαϊκών τραγουδιών. Πραγματοποίησε πολλές χορωδιακές εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δημοσιεύσεις ποικίλου περιεχομένου και εισηγήσεις σε διάφορα μουσικολογικά και ιστορικο – λαογραφικά Συνέδρια. Μαθητές του διαπρέπουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας ως καθηγητές μουσικής και πρωτοψάλτες.

Έχει τιμηθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το οφφίκιο του Άρχοντος Μαΐστορος της ΜΧΕ. Από την Αρχιεπισκοπή και το Πανεπιστήμιο Αθηνών για το βιβλίο του «Τραγούδια και σκοποί στην Κάλυμνο», και με το Πανδωδεκανησιακό βραβείο «Δημοσθένη Χαβιαρά», για το βιβλίο του «Τραγούδια και σκοποί στην Κω». Επίσης, έχει τιμηθεί από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου για την προσφορά του στα Γράμματα και τον Πολιτισμό της Δωδεκανήσου, τον Δήμο Καλυμνίων, για την επί 35 έτη, αχρήματη προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, καθώς και από πολλούς άλλους επίσημους Φορείς και Μητροπόλεις.

 

 

ΤΟ ΕΡΓΟ

Πλούσιο το έργο του Γεωργίου Χατζηθεοδώρου, περιλαμβάνει τόσο τη βυζαντινή όσο και τη δημοτική παράδοση. Ιδιαιτέρως δε, της Δωδεκανήσου, Καλύμνου και Κω, τη μουσική των οποίων φέρνει στο προσκήνιο. Με εμπεριστατωμένες μελέτες και πολυσέλιδα εγχειρίδια, ο συγγραφέας – ερευνητής, ανασύρει στην επιφάνεια μια ολόκληρη μουσική πανδαισία. Τα βιβλία του, πέραν των εμμελών στοιχείων που διαβάζονται από τους γνώστες της μουσικής, έχουν χαρακτήρα διδακτικό και ως προς τον κάθε αναγνώστη που θέλει να γνωρίσει τον ελληνικό μουσικό πλούτο. Δίχως άλλο, ο κ. Χατζηθεοδώρου, αποτελεί μια «Σχολή» με τη σειρά του στην πατρώα μουσική τέχνη. Ας ευχηθούμε ο πανδαμάτωρ χρόνος να συμβάλει τα μέγιστα ώστε να ωφεληθούμε και στο μέλλον από τις συγγραφικές του παρουσιάσεις.

Ροή ειδήσεων

Advertisement