Connect with us

Ελλάδα

Μήνυμα Μητσοτάκη στη Βόρεια Μακεδονία: Αν δεν γίνει σεβαστή η Συμφωνία των Πρεσπών, ο δρόμος προς την Ευρώπη θα μείνει κλειστός

Published

on

Μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία έστειλε από τη Βέροια ο πρωθυπουργός με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μιλώντας στους πολίτες είπε: «Για τον βόρειο γείτονά μας έχω να πω το εξής: Η ΝΔ δεν είχε ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις, αλλά είχαμε πει ότι, άπαξ και ψηφιστεί, δεν μπορεί να αλλάξει και θα αναγκαστούμε να τη σεβαστούμε.

Αν κάποιοι όμως πιστεύουν ότι μπορούν να μην τη σεβαστούν, να ξέρουν πρώτον ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός και ότι τα μνημόνια τα οποία πρέπει να κυρώσουμε δεν θα κυρωθούν, αν δεν υπάρξει από την πλευρά τους απόλυτη συμμόρφωση».

Στην ομιλία του στους πολίτες της Βέροιας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους είπε ότι «οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έχουν σημασία για το τι θα γίνει και στην Ελλάδα, γιατί οι αποφάσεις στην Ευρώπη επηρεάζουν τις ζωές όλων μας».

«Η ΝΔ είναι το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το αποτύπωμα της Ευρώπης είναι παντού γύρω μας, σε έργα υποδομών, δράσεις πολιτισμού και έκανε ειδική αναφορά στο Μουσείο των Αιγών.

«Τα τελευταία 5 χρόνια δουλέψαμε μαζί με την Ευρώπη για να στηρίξουμε τις τοπικές οικονομίες, να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, την προσφυγική κρίση», πρόσθεσε.

«Σήμερα η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο αποδιοπομπαίος τράγος αλλά μια φωνή που μετράει στην Ευρώπη. Μας ακούνε και μπορούμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις και όλα όσα έχουν γίνει είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης», επεσήμανε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στο Ψηφιακό Φροντιστήριο και τους διαδραστικούς πίνακες που χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 36 δισ. που στηρίζουν, όπως είπε, μια σειρά από τέτοιες δράσεις.

Για τη μεταναστευτική πολιτική, ο πρωθυπουργός είπε ότι «το 2019 το ζήτημα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης δεν ήταν θέμα συζήτησης, αλλά η Ελλάδα έπεισε την ΕΕ να προτεραιοποιήσει την εξωτερική φύλαξη των συνόρων την οποία η κυβέρνηση υπηρετεί με συνέπεια. Γι’ αυτό φτιάξαμε τον φράχτη στον Έβρο, γιατί η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι».

«Η ΝΔ έχει το προνόμιο να είναι το πιο ισχυρό ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα», είπε, τονίζοντας ότι πρέπει να διατηρήσει την κυριαρχία της για να διαπραγματευθεί προς όφελος των Ελλήνων.

Για την αγροτική πολιτική ο πρωθυπουργός είπε ότι «η κυβέρνηση έδειξε πραγματικό νοιάξιμο για τα προβλήματα των αγροτών. Μόνο στην Ημαθία τα τελευταία 5 χρόνια έχουν εκταμιευθεί πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ για τους παραγωγούς».

Για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, τόνισε ότι σήμερα η χώρα είναι αμυντικά πολύ πιο θωρακισμένη από ό,τι ήταν πριν από 5 χρόνια.

«Διαπραγματευόμαστε από θέση ισχύος και αυτοπεποίθησης», τόνισε και θύμισε ότι η το 2024 δεν είναι 2019 και η Ευρώπη πρέπει να κοιτάξει τα του οίκου της με τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου για την άμυνα. «Ώστε να μπορούμε να αποκτήσουμε μια ενιαία ευρωπαϊκή αεράμυνα για να μην περνάει ούτε κουνούπι από τον εναέριο χώρο της Ευρώπης».

Έκανε αναφορά και στο δημογραφικό, λέγοντας ότι η ΝΔ στηρίζει την ελληνική οικογένεια, «αλλά δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη και χρειαζόμαστε και ευρωπαϊκές πολιτικές».

Για την ακρίβεια υπογράμμισε ότι πρώτος εκείνος αναγνωρίζει το πρόβλημα και γίνονται προσπάθειες να καταπολεμηθεί με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και μείωση της ανεργίας.

«Ισχυρή ΝΔ στην Ευρώπη σημαίνει ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη», είπε ακόμα και πρόσθεσε ότι οι ευρωεκλογές αυτές αφορούν και την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Είναι μια εθνική κάλπη και όλα τα κόμματα θέλουν να κοντύνει η ΝΔ και ο Μητσοτάκης και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να τσαλακωθεί η ΝΔ.

«Έχουμε τους υπερπατριώτες πολεμοχαρείς που θεωρούν σε κάθε ευκαιρία ότι η κυβέρνηση πρέπει να κατηγορηθεί ότι δήθεν είναι ενδοτική, γιατί ο πρωθυπουργός πηγαίνει στην Άγκυρα και μιλάει με τον Ερντογάν, αλλά και συνομιλεί ανοικτά και τον διορθώνει όταν λέει για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Και προβάλλουμε τις ελληνικές μας θέσεις. Συνομιλούμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές. Οι άλλοι ήρθαν στις θέσεις μας, εμείς δεν αλλάξαμε».

«Κάποιοι επιχειρούν άθλια εκμετάλλευση των χριστιανικών αισθημάτων της ελληνικής κοινωνίας»

Εξαπέλυσε επίθεση στα κόμματα δεξιά της ΝΔ λέγοντας: «Κάποιοι, ειδικά εδώ στη Βόρεια Ελλάδα, επιχείρησαν να εργαλειοποιήσουν και τον πατριωτισμό και την πίστη σας. Κάποια κόμματα είπαν: “Εμείς είμαστε οι πραγματικοί χριστιανοί, οι άλλοι δεν είναι”. Δεν παίζει κανείς με την ορθοδοξία, δεν εργαλειοποιεί την πίστη. Δεν υπάρχει χριστιανόμετρο, όλοι είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι και να γυρίσετε την πλάτη σε όλους αυτούς που επιχειρούν την άθλια εκμετάλλευση των χριστιανικών αισθημάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Κάποια άλλα κόμματα θεωρούν ότι η απάντηση στα προβλήματα της χώρας είναι η τοξικότητα, η πόλωση και τα λεφτόδεντρα. Άκουσα ότι θέλουν να ξοδέψουν 11 δισ. στην υγεία. Κι εγώ θέλω, αλλά δεν έχω».

Για το κλίμα της πόλωσης και της τοξικότητας, είπε ότι καταστρέφει τις σχέσεις εμπιστοσύνης. «Δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική με fake news και προσωπικούς χαρακτηρισμούς που μόνο εντάσεις και βία προκαλούν. Είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, δεν είμαστε εχθροί».

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί στοχευμένες περιοδείες σε περιοχές στις οποίες τα κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας πήραν υψηλά ποσοστά στις εθνικές εκλογές και δείχνουν να τα διατηρούν και στις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται ενόψει των ευρωεκλογών.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τα Ριζώματα Ημαθίας.

Το πρόγραμμά του, όπως ανακοινώθηκε:

Στις 10:00 ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην παρουσίαση του «Ψηφιακού Σχολείου» από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στο ημερήσιο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Ριζωμάτων Ημαθίας.

Στις 11:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με πολίτες στη Βέροια.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπό κατασκευή Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ «Τα Παιδιά της Άνοιξης» στην Πατρίδα Ημαθίας και την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας.

Στις 18:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα Γιαννιτσά.

Ροή ειδήσεων

Advertisement