Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αλάρμ εγρήγορσης για τον παρβοϊό-«Εξάρσεις κάθε 3-4 χρόνια» δηλώνουν στη «Γ» οι καθηγητές, Γ. Δημητρίου και Α. Βαρβαρήγου

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Ο Καθηγητής Παιδιατρικής/Νεογνολογίας, Δ/ντής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΠ Γαβριήλ Δημητρίου και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής/Νεογνολογίας, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής Αναστασία Βαρβαρήγου επισημαίνουν στη «Γ» ότι ο παρβοϊός είναι συνήθης ιός και η ιδιαιτερότητα έγκειται στο ότι μεταδίδεται πριν εμφανιστούν τα χαρακτηριστικά του συμπτώματα.

Παράλληλα υπογραμμίζουν την επικινδυνότητα για τις εγκύους τις πρώτες 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης για το έμβρυο, όπως ο εμβρυϊκός ύδρωπας και ο ενδομήτριος θάνατος σε έως και 10% των περιπτώσεων.
Αλάρμ εγρήγορσης για τους πολίτες και συναγερμός στον ΕΟΔΥ μετά τη μαζική προσβολή από Parvovirus B19 έντεκα νήπιων που φιλοξενούνταν σε παιδικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη. Το σημαντικό είναι ότι και τα έντεκα νήπια παρουσίασαν μυοκαρδίτιδα, ενώ δυστυχώς δεν αποφεύχθηκαν οι επιπλοκές και ένα από τα νήπια 3,5 ετών «έφυγε» από οξεία μυοκαρδίτιδα εξαιτίας του Parvovirus B19 που συνυπάρχοντας με άλλον ιό οδήγησε στη μοιραία κατάληξη. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ διερευνάται η συλλοίμωξη Parvovirus B 19 και άλλων ιών, ως αίτιο για την μυοκαρδίτισα που παρουσίασαν τα έντεκα νήπια.
Κλιμακώνεται η ανησυχία των πολιτών καθότι ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι είναι επιβεβλημένη η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας ιδιαίτερα των μαιευτήρων – γυναικολόγων, νεογνολόγων, παιδιάτρων, αιματολόγων και παθολόγων, έγκαιρης εργαστηριακής επιβεβαίωσης των ύποπτων κρουσμάτων, ειδικά σε περιπτώσεις συρροών, για την προστασία των επίνοσων ατόμων υψηλού κινδύνου, όπως έγκυες και μικρά παιδιά. Το παρήγορο είναι όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, ότι τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού αναμένεται να έχουν ανοσία στον Parvovirus λόγω προγενέστερης λοίμωξης που εμφανίζεται συχνά κατά την παιδική ηλικία.
Με αφορμή το θλιβερό γεγονός της Θεσσαλονίκης, την ταυτόχρονη προσβολή έντεκα νηπίων αλλά και την εστίαση του ΕΟΔΥ για αυξημένη προσοχή στις εγκύους έναντι του συγκεκριμένου ιού, η «Γ» απευθύνθηκε στον Καθηγητή Παιδιατρικής/Νεογνολογίας, Δ/ντή της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΠ και στην Καθηγήτρια Παιδιατρικής/Νεογνολογίας, πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής Γαβριήλ Δημητρίου και Αναστασία Βαρβαρήγου με ερωτήματα:
Με δεδομένο το συμβάν της ομαδικής προσβολής από παρβοϊό στην Θεσσαλονίκη, θεωρείτε ότι μπορούμε να μιλήσουμε για αρχόμενη επιδημία;
Ο συγκεκριμένος ιός εκδηλώνεται κεκαλυμμένα ώστε να αποπροσανατολίζει στη φάση της λοίμωξης που είναι μεταδοτικός;
Πρόκειται για ιό που έχει ως συνήθη επιπλοκή την μυοκαρδίτιδα και ποια η συμπτωματολογία του;
Γιατί ο ΕΟΔΥ εφιστά την προσοχή στις εγκύους;

«Συνήθης ιός με εξάρσεις κάθε 3-4 χρόνια»
«Πρόκειται για μια συνήθη ιογενή λοίμωξη η οποία προκαλεί συρροές κρουσμάτων που καταγράφονται σποραδικά καθώς και επιδημικές εξάρσεις κάθε 3-4 χρόνια, κυρίως στα παιδιά της σχολικής ηλικίας και ονομάζεται πέμπτη νόσος ή λοιμώδες ερύθημα», αναφέρει η κυρία Βαρβαρήγου και προσθέτει: «Αυτό που είναι χαρακτηριστικό στο συγκεκριμένο ιό σε ό,τι αφορά την εξέλιξή του, είναι ότι έχει χρόνο επώασης 4-14 μέρες και αρχικά δημιουργεί συμπτώματα με κοινά χαρακτηριστικά δηλ. ήπια δεκατική πυρετική κίνηση (δέκατα), πονοκέφαλο, πονόλαιμο, ρινική συμφόρηση, ίσως και πόνους στην κοιλιά δηλ. μιας λοίμωξης που μπορεί να προκληθεί από ποικιλία ιών. Το χαρακτηριστικό του Parvovirus B19 είναι ότι όταν εκδηλώνονται τα συγκεκριμένα συμπτώματα που δεν τον καθορίζουν τότε ακριβώς είναι η φάση μετάδοσης. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα κρατάνε μια-δύο μέρες και στη συνέχεια εμφανίζεται το εξάνθημα, που ξεκινάει από το πρόσωπο και μοιάζει σαν να έχεις χαστουκίσει το παιδί. Είναι χαρακτηριστικό εξάνθημα τα κατακόκκινα μάγουλα και μετά εμφανίζεται ένα μικρό κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα (μικρές κηλίδες ή πιο μεγάλες βλατίδες) σε όλο το σώμα κυρίως στον κορμό και τα άκρα που ενδέχεται να δημιουργεί και κνησμό. Η ιδιαιτερότητα στον συγκεκριμένο ιό είναι ότι στην φάση που εμφανίζεται το εξάνθημα που είναι ενδεικτική του ιού τότε δεν μεταδίδεται. Το εξάνθημα μπορεί να κρατήσει από μία εβδομάδα έως και περισσότερο χρονικό διάστημα στους μεγάλους που τους δημιουργεί προβλήματα και εικόνα αρθρίτιδας ειδικά στις μεγάλες αρθρώσεις. Γεγονός είναι ότι όταν υπάρχει ανοσοκαταστολή ή υποκείμενα νοσήματα που εξασθενούν το ανοσοποιητικό τότε υπάρχει ευπροσβλητότητα. Ειδικότερα, συνίσταται οι παιδίατροι να λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας δύο εβδομάδες μετά τη λοίμωξη από Parvovirus B19».
Καταλήγοντας η ίδια τονίζει πως «αν το παιδί δεν αισθάνεται καλά η επικοινωνία με το γιατρό πρέπει να είναι άμεση γιατί αυτός ξέρει τι θα δει, τι και πώς θα αντιμετωπίσει την κάθε περίπτωση».

«Δεν είναι επικίνδυνος, γιατί εμφανίστηκε μυοκαρδίτιδα»
Κοινός τόπος θέσεων των Γαβριήλ Δημητρίου και Αναστασίας Βαρβαρήγου είναι η εξήγηση η αφορώσα στην εμφάνιση μυοκαρδίτιδας στα προσβληθέντα από παρβοϊό νήπια της Θεσσαλονίκης. «Να ξεκαθαριστεί ότι ο Parvovirus B19 δεν είναι ένας επικίνδυνος θανατηφόρος ιός, πρόκειται για πολύ παλιά ιστορία και ότι τα παιδιά που νοσούν από αυτόν δεν χρήζουν νοσηλείας στα νοσοκομεία. Όσον αφορά την αύξηση τροπονίνης και κυρίως την μυοκαρδίτιδα που εμφάνισαν τα νήπια στην Θεσσαλονίκη αυτή δεν προέκυψε κατ’ ανάγκη ως απόρροια του παρβοϊού καθότι και σε άλλους ιούς έχουμε σαν επιπλοκή την μυοκαρδίτιδα η οποία συναντάται κατ’ εξακολούθηση στην λοίμωξη από κοξάκι, κορωνοϊό, γρίπη αλλά και άλλους ιούς. Μπορεί να συμβεί μια μυοκαρδίτιδα στα πλαίσια οποιασδήποτε ίωσης, όλοι δυνητικά οι ιοί μπορεί να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα. Το τραγικό συμβάν θανάτου του νηπίου οφειλόταν προφανώς σε συλλοίμωξη που εξασθένησε το ανοσοποιητικό, οδήγησε σε οξεία μυοκαρδίτιδα και στο απευκταίο».
ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ
Αναφερόμενοι οι δύο Καθηγητές στις εγκύους, επισημαίνουν ότι «μελέτες έχουν δείξει ότι οι έγκυες γυναίκες μπορεί να είναι επίνοσες στον ιό σε ποσοστό έως και 30% – 40%. Είναι γεγονός ότι η πιο επικίνδυνη κατάσταση είναι αν προσβληθεί μια γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη, όπου μπορεί να προσβληθεί και το έμβρυο ώστε η συγκεκριμένη λοίμωξη να δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα μέχρι και εμβρυικό θάνατο, αλλά και σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες στο έμβρυο. Προς τούτο οι έγκυες πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ και να μην έρχονται σε επαφή με παιδιά, τα οποία έχουν συμπτώματα μιας απλής ίωσης. Σχετικά με την λοίμωξη της μητέρας αναφέρεται ότι μπορεί να αναπτύξουν: Παροδική απλαστική αναιμία κυρίως σε άτομα με κάποια χρόνια αιμολυτική αναιμία, Εγκεφαλίτιδα, Αρθρίτιδα, Αγγειίτιδα, Μηνιγγίτιδα. Σε πιθανή λοίμωξη Εμβρύου αναφέρονται: Μη ανοσολογικός ύδρωπας, Ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης. Προς τούτο, κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου στις έγκυες να διατηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και αποφυγής συγχρωτισμού.

«Πώς μεταδίδεται και οι επιπλοκές»
Σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης η Καθηγήτρια Βαρβαρήγου αναφέρει: «Ο παρβοϊός Β19 μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο με αναπνευστικά σταγονίδια, όπως σάλιο, πτύελα ή ρινική βλέννα, από το αίμα ή προϊόντα αίματος, από τις μολυσμένες επιφάνειες και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (από τη μητέρα στο μωρό)». Όσον αφορά στις επιπλοκές εξηγεί: «Η λοίμωξη από τον παρβοϊό Β19 είναι συνήθως ήπια για παιδιά και ενήλικες που είναι υγιείς. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όμως μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές που επηρεάζουν τις αρθρώσεις ή το σύστημα αίματος. Έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί σοβαρή αναιμία σε ασθενείς με ορισμένες αιματολογικές διαταραχές ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement