Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η Περιφέρεια ξανά πρωταγωνιστής…

Published

on

Ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός στην περιοχή, με προτεραιότητα τη βιομηχανία, διαρρηγνύει ένα «καθεστώς» χρόνιας ενεργειακής απομόνωσης της περιοχής ενώ σύγχρονες υποδομές ολοκληρώνονται, με την επικείμενη παράδοση του νέου Αυτοκινητόδρομου της Πατρών – Πύργου, στηρίζοντας την ανάπτυξη το παραγωγικού ιστού της περιφέρειας.

Αυτά είναι τα δύο βασικά συμπεράσματα της ετήσιας εκδήλωσης που αφορά το μέλλον και τις προοπτικές της βιομηχανίας την οποία φιλοξένησε προχθές Κυριακή 19 Μαΐου ο Σύνδεσµος Επιχειρήσεων και Βιοµηχανιών Πελοποννήσου και ∆υτικής Ελλάδος (Σ.Β.Π&Δ.Ε) κατά την ετήσια συνέλευση στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΠΟΡΤΟ – ΡΙΟ.
Η έναρξη της εκδήλωσης η οποία ήταν αφιερωμένη στα 106 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της πρώτη βιομηχανική μονάδα στην Πάτρα, έγινε με χαιρετισμό εκ μέρους του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Χαράλαμπου Μπονάνου.
«Η Δυτική Ελλάδα αλλάζει μέρα με τη μέρα και μεταβάλλεται σ έναν τόπο ευκαιριών και προόδου» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «ήδη διαμορφώνονται πιο ελκυστικές συνθήκες για την επενδυτική δραστηριότητα, παρά την αρνητική παγκόσμια συγκυρία». Τέλος έκανε αναφορά στα χρηματοδοτικά μέσα και εργαλεία που χρησιμοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.
Ακολούθως στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αχαΐας Φωκίωνας Ζαΐμης αναφέρθηκε στο κομβικό έργο της έλευση του υγροποιημένου αερίου στη Δυτική Ελλάδα, με πρώτη εφαρμογή στη ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι με πρωτοβουλία της Περιφερειακής αρχής, πλέον υπάρχει και αναθεώρηση του αρχικού σχεδιασμού για το δίκτυο φυσικού αερίου που «αδικαιολόγητα» όπως είπε, είχε διακοπεί το 2011. «Ξεκίνησε ήδη η μελέτη του ΔΕΣΦΑ για την επέκταση του δικτύου μετά την Κόρινθο» ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι υγροποιημένο και φυσικό αέριο είναι «δύο παραβάσεις στο θέμα της ενέργειας που θα λειτουργήσουν παράλληλα και συμπληρωματικά για την ανάπτυξη της περιοχής».
Ο καθηγητής και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Διονύσης Μαντζαβίνος αναφέρθηκε στην πρόοδο που υπάρχει στον τομέα διασύνδεσης της ακαδημαϊκής έρευνας με την παραγωγική βιομηχανία, κάνοντας αναφορά στα πρώτα, πρωτοποριακά, κοινά διδακτορικά Πανεπιστήμιο και Σ.Β.Π&Δ.Ε, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι νέες θέσεις για διδάκτορες προκηρύσσονται μέσα στον Ιούνιο.
«Δεν θέλουμε να λέμε πολλά λόγια. Θέλουμε να κάνουμε έργα και αυτά να γίνονται όσο πιο γρήγορα γίνεται» ανέφερε στον χαιρετισμό της, εκ μέρους της Κυβέρνησης, η αχαιή Υφυπουργός Χριστίνα Αλεξοπούλου, αναφερόμενη στην πρόοδο του Αυτοκινητοδρόμου της Πατρών – Πύργου όπου ήδη κάποια τμήματα, αυτή την περίοδο, ολοκληρώνονται!
«Θα είμαστε στη διάθεσή σας να προσφέρουμε, στη δουλειά που κάνετε. Η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι, άλλωστε, αυτή που θα συνεχίζει να πιστεύει στην καλή συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα» συνέχισε.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαιρέτισε ο βουλευτής Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος επίσης στο ενεργειακό πρόβλημα για τη βιομηχανία. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, είναι πολύ σημαντικό το Ταμείο Ανάκαμψης να «τρέξει» για τη στήριξη της βιομηχανία, κάνοντας αναφορά στον ρόλο της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και τη στήριξη την χώρας, της κοινωνίας και της οικονομίας, κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης 2020-2021.
«Μετά την κρίση της πανδημίας και την έκρηξη των εξαγωγών που ακολούθησε, τα καλά νέα σταματούν για τη βιομηχανία…» υποστήριξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, τονίζοντας ότι παρά την αύξηση των εξαγωγών, η Ελλάδα παραμένει πολύ χαμηλά στο μέρισμα της βιομηχανίας στην βελτίωση του ισοζυγίου συναλλαγών για τη χώρα ενώ και ο ρυθμός ανάπτυξης της βιομηχανίας είναι, όπως τόνισε, χαμηλότερος από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
«Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων και έλευσης του αερίου στερούσε το μέλλον και δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής» τόνισε ο Αχαιός βουλευτής της ΝΔ Ιάσονας Φωτήλας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι, «τα επόμενα χρόνια δεν θα έχουμε πλέον καμία δικαιολογία για την ανάπτυξη και όχι μόνο σε αριθμούς…»
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. «Είναι μία μάχη με εκκρεμότητες από το παρελθόν, με διαχρονικές ελλείψεις και υστερήσεις σε πολλά επίπεδα, που άλλωστε εσείς, ως μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας των δύο αυτών γεωγραφικών οντοτήτων, γνωρίζετε καλύτερα από όλους μας. Σας θεωρούμε συμμάχους και στενούς συνεργάτες στον κεντρικό στόχο τον οποίο έχουμε θέσει για την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας» ανέφερε στον χαιρετισμό του που αναγνώσθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης.
ΕΝΘΕΤΟ ΣΠΑΣΜΕΝΟ
ΕΡΕΥΝΑ Σ.Β.Π&Δ.Ε: Οι αναπτυξιακοί και κοινωνικοί δείκτες στην περιοχή…
Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε η παρουσίαση έρευνας με θέμα; «Η αναπτυξιακή εικόνα των Περιφερειών ∆υτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων».
Η Δυτική Ελλάδα παραμένει πολύ χαμηλά, κάτω από τη θέση 200, στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ των περιφερειών της Ευρώπης ενώ σε λίγο καλύτερη θέση εμφανίζονται η Πελοπόννησος και το Ιόνιο
Σαφής είναι πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, η αποκλιμάκωση των δεικτών ανεργίας, ιδιαίτερα μετά τα πολύ υψηλά επίπεδα που ακολούθησαν την οικονομική κρίση.
Αυτό που δεν έχει καταφέρει η περιοχή να επαναφέρει μετά την κρίση είναι η μεγάλη μείωση ιδιωτικών επενδύσεων, με την έρευνα να επισημαίνει ότι πρέπει α αξιολογηθεί καλύτερα ο ρόλος των εξαγωγών στην οικονομική ανάκαμψη…
Σε σχέση με τις ευκαιρίες της νέας εποχής, η έρευνα αναφέρεται στις προοπτικές που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη, το ΕΣΠΑ αλλά και τα προγράμματα ‘έξυπνης εξειδίκευσης’ ενώ αναφέρεται και στην ανάγκη κάλυψη στόχων που έχουν τεθεί και σε επίπεδο Ε.Ε. σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ροή ειδήσεων

Advertisement