Connect with us

Ελλάδα

Σωρεία παραπόνων για την ΑΑΔΕ

Ημερίδα Επιμελητηρίων και Εμπορικού Συλλόγου για τα πρόστιμα με το σύστημα αυτόματος διαβίβασης συναλλαγών ‘e-Send’

Published

on

Πραγματοποιήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο χώρο το ΕΑΠ στην Περιβόλα το σεμινάριο για τα Ηλεκτρονικά Βιβλία (My-Data) που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ (Φορολογική Περιφέρεια Πατρών,) το Επιμελητήριο Αχαΐας και τον Εμπορικό Σύλλογο Πατρών.

Εισηγητής όταν ο Αντώνης Ντίνος, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΑΑΔΕ ο οποίος έκανε λεπτομερή εισήγηση και έδωσε δεκάδες απαντήσεις σε ερωτήματα επαγγελματικών και εμπόρων. Η Ημερίδα έγινε μετά από αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου αλλά και του Επιμελητηρίου με αφορμή τις αδικίες με τα πρόστιμα κατά την πρώτη περίοδο προσαρμογής στο My-Data.
Σύμφωνα με το στέλεχος της ΑΑΔΕ η μη διαβίβαση στοιχείων στο e-Send (πράξη πληροφοριακού χαρακτήρα) εξομοιώνεται πλέον με φοροδιαφυγή, ακόμη κι αν η επιχείρηση έχει κόψει όλες τις αποδείξεις και έχει/ή θα αποδώσει το ανάλογο ΦΠΑ στο χρόνο του.
Επίσης δεν υφίσταται πλέον καμία ενημέρωση προς τις επιχειρήσεις για το αν η ταμειακή σταμάτησε να στέλνει δεδομένα, όπως έγινε κατά την πρώτη δοκιμαστική περίοδο, στην αρχή της λειτουργίας του e-Send.
Παραμένουν οι αδικίες
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος στο Παράρτημα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιώργος Παππάς επισημαίνοντας διάφορα προβλήματα.
Σύμφωνα με τον κ. Παππά, πρακτικά αδύνατον οι λογιστές να ελέγχουν όλες τις επιχειρήσεις αν στέλνουν ή όχι δεδομένα στο e-Send και δεν προκύπτει και από κάποια διάταξη η υπευθυνότητα του λογιστή.
Όπως ήδη έχει καταγγελθεί από επιχειρηματίες, πολλές φορές, λόγω μιας ξαφνικής βλάβης στο Internet, σταματά η αποστολή καθώς χρειάζεται να μπουν νέα δεδομένα στην ταμειακή, για την σύνδεσή της εκ νέου. Λόγω του ότι πολλές ταμειακές βγάζουν το μήνυμα πως τα δεδομένα στάλθηκαν με ευθύνη του επαγγελματία, δυστυχώς δεν διαπιστώνεται άμεσα η μη αποστολή δεδομένων στην ΓΓΠΣ (ΑΑΔΕ).
« Σε μια περίοδο που γίνεται αγώνας δρόμου από τους τεχνικούς να διασυνδέσουν τις ταμειακές με τα POS, είναι σχεδόν αδύνατον να μπορέσεις να βρεις τεχνικό να σου αποκαταστήσει έγκαιρα την διασύνδεση της ταμειακής με το e-Send. Υπερβολικές είναι και οι ποινές για την μη διαβίβαση των δεδομένων των ταμειακών μηχανών στο e-Send. Ιδιαίτερα σε ν περιπτώσεις ολιγοήμερων διακοπών που μπορεί να οφείλονται σε τεχνικά προβλήματα, στη συνδεσιμότητα και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσκαιρο πρόβλημα.
Θα πρέπει να προβλεφθεί η μη επιβολή του συνόλου των κυρώσεων που υπάρχει σήμερα από την στιγμή που αποδεικνύεται η αδυναμία αποστολής και θα πρέπει να αρθεί η επιβολή αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, αφού τα φορολογικά στοιχεία έχουν εκδοθεί και κατά την άποψη μας υπάρχει απλά μια τυπική παράλειψη» επισημαίνει στις παρατηρήσεις του το προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών.
Προτάσεις για λύσεις
«Είναι εντελώς παράλογο να κλείνει μια επιχείρηση που λειτουργεί νόμιμα χωρίς να υπάρχει κάποια ουσιαστική παρέμβαση. Λύσεις υπάρχουν: Πχ. από την στιγμή που διαπιστώνει ο μηχανισμός σε επιτόπιο έλεγχο την μη αποστολή δεδομένων, να δίνεται ένα περιθώριο ημερών να διορθωθεί το τεχνικό πρόβλημα. Θα πρέπει να επιμείνουμε και στην αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος e-Μail στον κάτοχο της ταμειακής από το e-Send σε περίπτωση απώλειας σύνδεσης» συμπληρώνει σχετικά ο κ. Παππάς.
Στην ενημέρωση ήσαν φοροτεχνικοί και λογιστές μέλη του Επιμελητηρίου από Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανίας ενώ όσοι δεν παρακολούθησαν δια ζώσης είχαν την ευκαιρία να λειτουργήσουν διαδικτυακά καταθέτοντας και τις ερωτήσεις τους.
ΕΝΘΕΤΟ
Ξεκίνησαν οι ενστάσεις για το Τεκμαρτό
Σε λειτουργία τέθηκε από χθες Τρίτη, στα πλαίσια της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος για το 2023, η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι έμποροι, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν τον υπολογισμό του Τεκμαρτού Εισοδήματος. Από την έναρξη της υποβολής φορολογικών δηλώσεων και έως το πρωί χθες 65 πολίτες είχαν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να αμφισβητήσουν τον φόρο, που τους έχει βεβαιωθεί.
Εκδόθηκε επίσης χθες η απόφαση με την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας αυτοματοποιημένης υποβολής φορολογικής δήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί για 1,3 εκατ. φορολογουμένους στις 2 Ιουλίου.
Από χθες ξεκίνησε και η αποστολή των e-mail και ειδοποιήσεων στο myAADEapp, που ενημερώνουν σχετικά αυτούς τους 1,3 εκατ. φορολογούμενους.
Από την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, οι πολίτες θα μπορούν να κατεβάζουν και μέσω του myAADEapp:
-το εκκαθαριστικό,
-τη δήλωση, καθώς και
-το ενημερωτικό αρχείο προεκκαθάρισης.

Ροή ειδήσεων

Advertisement