Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Σωτήρη Νικολακόπουλου: “Η παιδεία παράγει όλα τα αγαθά” (Σωκράτης)

Published

on

γράφει ο Σωτήρης Νικολακόπουλος
Ποιητής – Δοκιμιογράφος – Κριτικός

 

Χαρακτηριστικό της εποχής μας η ασύλληπτη νοητικά πολυπλοκότητα. Οι πηγές πληροφοριών άπειρες και η διάδοσή τους ακαριαία. Νομίζουμε ότι αντιλαμβανόμαστε τα θέματα, αλλά αυτό συνήθως είναι μια πλάνη. Το άτομο αισθάνεται απομονωμένο, παρά το ότι ζει σε μεγάλους ανθρώπινους σχηματισμούς. Η ανασφάλεια και ο φόβος είναι σήμερα πολύ πιο έντονα από ποτέ .

Μοναδικές δυνάμεις μας στον αγώνα επιβίωσης, είναι οι συνάνθρωποί μας, με τους οποίους πρέπει να μάθουμε να ενεργούμε αρμονικά και ο εαυτός μας, τον οποίο πρέπει να προετοιμάσουμε κατάλληλα

Η Παιδεία (καλλιέργεια και εκπαίδευση) συνιστά επίδραση, που έχει την ίδια πηγή με το ένστικτο της γονικής φροντίδας. Δεν είναι η απλή συσσώρευση πολλών γνώσεων η Παιδεία. Είναι κάτι πολύ βαθύτερο και μονιμότερο. Είναι εκείνο που μένει, αφού ξεχαστούν οι γνώσεις! Είναι το καλά ακονισμένο μυαλό. Είναι επίσης μια λεπτά καλλιεργημένη ευαισθησία, που ρυθμίζει το εσωτερικό μας χάος, τα συναισθήματά μας.

Με την αγωγή χαλυβδώνεται η ανθρώπινη ύπαρξη και αντέχει στα ανηλεή χτυπήματα της ζωής. Οι αντοχές αποχτιούνται με τη βάσανο και όχι με την καταβολή μιας προσπάθειας. Με τον κόπο της συνεχούς άσκησης στα δύσκολα παιδευτικά μονοπάτια. Είναι άλγημα και αγώνισμα η όλη παιδεία.

Ο άρτια παιδευμένος άνθρωπος αισθάνεται την πληρότητα, γιατί αποκτά υψηλό βαθμό αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης. Γνωρίζει καλύτερα και δεν φοβάται την πραγματικότητα. Εξοικειώνεται με τις δυσκολίες. Απελευθερώνεται από δεισιδαιμονίες και προλήψεις. Ευχαριστιέται το πλάτεμα του εαυτού του προς τους συνανθρώπους του, τους οποίους αγαπά και τους εμπιστεύεται, γιατί νοιώθει, ότι και εκείνοι τον αγαπούν. Δεν άγχεται για πιθανά προβλήματα, αλλά μόνο για τα πραγματικά.

Τα άλυτα προβλήματα της ζωής τα υπολογίζει στις σωστές διαστάσεις τους και δεν τα ξορκίζει. Τα παλεύει με όση ενέργεια έχει αποκτήσει με την παιδεία του και δέχεται τα όριά του στις φυσικές τους διαστάσεις.

Κοντολογίς η ποιοτική  παιδεία είναι η βασική αυταξία* της ζωής , από την οποία αναδύονται οι λοιπές αξίες. «Η παιδεία παράγει όλα τα αγαθά» (Σωκράτης).

Αντίθετα η ελλιπής παιδεία προκαλεί οδυνηρές συνέπειες. Πειστικότατο παράδειγμα η κρίση που βιώνουμε. Στο βάθος της κρύβεται το μεγάλο έλλειμμα παιδείας.

Αν καταναλώσουμε όλη την ενέργειά μας για το ίδιο προσωπικό συμφέρον, τότε γινόμαστε φθηνοί συμφεροντολόγοι. Είναι θέμα ηθικό η συμμετοχή μας στην ευθύνη της δημιουργίας παραγωγικού συνόλου. Συνιστά υπέρτατο καθήκον η συμμετοχή μας στο έργο της Κοινωνίας μας με απώτερο σκοπό μια υπέρτατη, ιδεατή ίσως, πραγματικότητα.

Η συμμετοχή μας είναι ευθύνη μας και μόνο με τη σύμπραξη με τους συνανθρώπους μας θα έχουμε ελπίδα για θετικό αποτέλεσμα.

Η παιδεία είναι ένας διηνεκής και διαχρονικός προοδευτικός θεσμός όλων των ανθρώπινων κοινωνιών. Θεσμός της υψηλής και ειδοποιού ανθρώπινης ποιότητας. Θεσμός σύγχρονης και μελλοντικής ανθρωπινότητας. Δηλαδή, ποιότητας προσώπων αρμονικής σύνθεσης.

Φυσικά δε βλάπτει πάντοτε η οξύνοια. Αντίθετα. Παρά ταύτα, όμως, απαιτείται και πλούσιος και αρμονικός συναισθηματικός εσωτερικός κόσμος και οπωσδήποτε, όμως, απαιτείται υψηλό ήθος. Απαιτείται η εν μέτρω συνύπαρξη όλων των αξιολογικών δυνατοτήτων. Ολόπλευρη, και πολύτροπη ανάπτυξη της προσωπικότητας.

Η παιδεία, με σκοπό τη μόρφωση προσώπου με αρμονική σύνθεση γνωστικού, θυμικού και ηθικού περιεχομένου συνιστά πρώτιστη αυταξία*. Είναι μια διαρκής άσκηση αρετών με κίνητρο το ιδανικό της συν-ανθρωποποίησης των ατόμων, σε μια κοινωνία μαζικού χαρακτήρα, όπως η σημερινή. Σήμερα μόνο  παιδεία, με στόχο τη μόρφωση του ανθρώπινου  είναι η μοναδική διέξοδος.

Η συν-ανθρωποίηση, όμως, είναι ανέφικτη χωρίς ειλικρινή διαλογική σχέση με τον διπλανό μας με την καλλιέργεια της αρετής του δημιουργικού διαλόγου…

* αυταξία (λόγιο) η ύπαρξη ή η απόδοση αξίας σε κάποιον

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement