Connect with us

Ελλάδα

Οι καταγγελίες που «πυροδότησαν» την έρευνα για τους εφοριακούς στη Χαλκίδα και το κινητό στο όνομα ανθρώπου από την Αλβανία

Published

on

Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τετάρτης (22/05) συνελήφθησαν από τους «αδιάφθορους» της ελληνικής αστυνομίας η διευθύντρια και η υποδιευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας καθώς και άλλα πέντε άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δωροδοκίαδωροληψία, και διαφθορά, ενώ αναμένεται να οδηγηθούν στα δικαστήρια.

Οι συλλήψεις έγιναν έπειτα από καταγγελίες πολιτών της Χαλκίδας.

Σύμφωνα με την έως τώρα έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί 17 περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση που αποτελούνταν από εφοριακούς και ιδιώτες αποκόμισε 95.600 ευρώ μέσα σε τρεις μήνες.

Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (21/05) και, όπως ανέφερε το MEGA, η έρευνα ξεκίνησε πριν από τρεις-τέσσερις μήνες, όταν έφτασε καταγγελία στην υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων.

Εκείνη ήταν η περίοδος που οι Αρχές άρχισαν να παρακολουθούν τα τηλέφωνα τόσο της διευθύντριας όσο και άλλων υπαλλήλων της εφορίας.

Όπως διαπιστώθηκε, η διευθύντρια χρησιμοποιούσε κινητό τηλέφωνο στο όνομα ενός ατόμου που έχει καταγωγή από την Αλβανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση από τον Σεπτέμβριο του 2023, αλλά νωρίτερα εργαζόταν ως υπάλληλος στην εφορία της πόλης.

Εκτιμάται ότι η δράση του κυκλώματος ξεκινάει τουλάχιστον από το 2020.

Τι αναφέρει η αστυνομία

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., προηγήθηκε καταγγελία σε βάρος δύο υπαλλήλων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικά ποσά, ώστε να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, αποτελούμενη από υπαλλήλους και ιδιώτες (λογιστές – διεκπεραιωτές), ιεραρχικά δομημένης και με διακριτούς ρόλους, καθώς και μιας υποομάδας, αποτελούμενης από δύο μέλη.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2023, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας, που αντίκειται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ως υπάλληλοι, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας χρηματικά ποσά ως αντίτιμο, ώστε να διεκπεραιωθούν φορολογικές τους εκκρεμότητες.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται από την Αστυνομία, η αρχηγός της οργάνωσης, προϊσταμένη των υπαλλήλων, είχε αναλάβει τον συντονισμό, τη λήψη και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματικών ποσών. Παράλληλα, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την υποομάδα.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκε πολίτης που εισήλθε στο κτήριο Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) της Χαλκίδας, κρατώντας φάκελο, ο οποίος βρέθηκε στην κατοχή υπαλλήλου και περιείχε το ποσό των 10.000 ευρώ.

Χειροπέδες σε διευθύντρια, υποδιευθύντρια και υπαλλήλους στη ΔΟΥ στη Χαλκίδα για διαφθορά

Σε επακόλουθες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• το συνολικό χρηματικό ποσό των 78.795 ευρώ,

• 10 κινητές τηλεφωνικές συσκευές,

• 4 σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις,

• πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων και

• δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί 17 περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε παράνομο όφελος ύψους 95.600 ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Ροή ειδήσεων

Advertisement