Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Επαφές με θετικό πρόσημο για τον πρωτογενή τομέα

Στα 20 εκατ. ευρώ… plus το κέρδος της επιπλέον χρηματοδότησης για τα Σχέδια Βελτίωσης και τη συμφωνία για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης στη Δυτική Ελλάδα

Published

on

Νέες επαφές για προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α 2021-2027) αλλά και επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ είχε στην Πάτρα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, με αφορμή και την ομιλία του στο θεματικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝ.ΠΕ.).

Πρώτη αποστολή του Υπ.Α.Α&Τ. στην πόλη αφού προσήλθε την Πέμπτη το πρωί στο Royal, συνοδεία το προέδρου της ΕΝ.ΠΕ. Απ. Τζιτζικώστα και του Περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη, ήταν να αναγγείλει την οριστικοποίηση των νέων Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης. Η ενεργοποίηση της διαδικασίας για την επιβολή προστίμου ύψους 450 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. έχει προκαλέσει προβληματισμό καθώς «κανένας άλλος παρά οι Έλληνες παραγωγοί θα επιβαρυνθούν τις συνέπειες αυτής της ανειλημμένης υποχρέωσης» όπως ανέφερε την Πέμπτη ο κ. Αυγενάκης.
«Η ενεργοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης στη χώρα μας έχει καθυστερήσει πάνω από μια 10ετία, μετά την ενεργοποίηση της ΚΥΑ για την οποία δεσμεύθηκε ο Υπουργός στην Πάτρα, οι προθεσμίες θα είναι ασφυκτικές, εφόσον μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να είναι έτοιμα τα Τεχνικά Δελτία και να προχωρήσει η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο και η διακήρυξη του διαγωνισμού» αναφέρει στη «Γ» ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας.
Η Προγραμματική Σύμβαση για την υποβολή και υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης είναι μια επιλογή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 10 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είχε την επιλογή να αφήσει το θέμα στο Υπουργείο. Αποφασίσαμε να πάρουμε πάνω μας τον σχετικό διαγωνισμό, γνωρίζοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος, για δύο λόγους.
Πρώτα απ όλα διότι αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της πρόκλησης! Διότι, αν δεν ‘τρέξει’ η διαδικασία και ενεργοποιηθεί το πρόστιμο, μπορεί να μην πληρωθεί από εμένα και εσάς, είναι σίγουρο όμως ότι θα υπάρξει ‘ψαλίδι’ στις επιχορηγήσεις της ΚΑΠ που ήδη έχουν υποστεί περικοπή, προκαλώντας και όλε αυτές τις αντιδράσεις.
Ο άλλος λόγος είναι ότι, ως Περιφέρεια, θέλουμε να είμαστε παρόντες στις εξελίξεις, να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε τοπικά τη διαδικασία υποβολής των σχεδίων αλλά την υλοποίηση της τεράστιας και καθυστερημένης αυτής μεταρρύθμισης για την Κτηνοτροφία, στην πράξη, διορθώνοντας τις όποιες ατέλειες» συμπληρώνει ο κ. Φίλιας.
Η Π.Δ.Ε. είναι σε ετοιμότητα, ήδη έχει επεξεργαστεί το τεχνικό δελτίο του έργου, αναμένοντας την τελική απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την προγραμματική για να χρηματοδοτηθεί και να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία.
Σχέδια Βελτίωσης
Δεκτικός εμφανίστηκε ο κ. Αυγενάκης στην Πάτρα και όσον αφορά την πρόσθετη χρηματοδότηση για τους επιλαχόντες παραγωγούς με τα Σχέδια Βελτίωσης στη Δυτική Ελλάδα.
Στην Περιφέρεια, σύμφωνα με την τελευταία κατανομή των πιστώσεων, αναλογεί το ποσό των 28,36 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό της τελευταίας αύξησης του προϋπολογισμού για τη Δυτική Ελλάδα ήταν 57% όταν, στην Κρήτη το ποσό διπλασιάστηκε (η αύξηση στην κατανομή έφτασε στο 104%), στη Στερεά Ελλάδα η αύξηση ήταν 94% και στην Ήπειρο 91%.
Το γεγονός της ανισομερούς κατανομής προκάλεσε την αντίδραση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς, που με επιστολή του στην ηγεσία του Υπουργείου, πρώτο ζήτησε την αύξηση του προϋπολογισμού ώστε οι αγρότες της Δυτικής Ελλάδας «να μην υφίστανται διαφορετική αντιμετώπιση έναντι των υπολοίπων συναδέλφων τους».
Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία τροποποίηση της πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων (μέτρο 4 του Π.Α.Α., Δράση 4.1.5: «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων») κατανεμήθηκε ποσό 205,9 εκατ. ευρώ για τα σχέδια βελτίωσης για εκατοντάδες επιλαχόντες σε όλη την Ελλάδα.
«Μετά τις δύο πρώτες κατανομές στα πλαίσια του νέου Π.Α.Α. 2021-2027, στα Σχέδια Βελτίωσης εντάχθηκαν 240 αρχικοί δικαιούχοι αλλά και 120 από τους επιλαχόντες. Εξασφαλίσαμε πρόσφατα νέα δέσμευση του Υπουργού ότι θα υπάρξει νέα κατανομή, με βάση τα σχετικά αιτήματα αλλά και τις επιστολές που έχουμε απευθύνει στον κ. Αυγενάκη» εξηγεί ο κ. Φίλιας.
Στόχος της Π.Δ.Ε είναι, μετά την προσθήκη επιπλέον 10 εκατ. ευρώ και την αύξηση των τελικών δικαιούχων στους 360 στη Δυτική Ελλάδα, να υπάρξει κατανομή έως και 10 εκατ. ευρώ επιπλέον ώστε οι δικαιούχοι να πλησιάσουν τους 500.

Ροή ειδήσεων

Advertisement