Connect with us

Χωρίς κατηγορία

10 ενδιαφέρουσες αλήθειες για τα γοητευτικά Ιρλανδικά Σέττερ

Published

on

Όλοι οι σκύλοι είναι καταπληκτικά πλάσματα και δίνουν ιδιαίτερο νόημα στις ζωές μας.

Κάθε σκύλος είναι ξεχωριστός και ιδιαίτερος – άλλος είναι πιο έξυπνος, άλλος πιο παιχνιδιάρης, μια φυλή χαρακτηρίζεται για τα κυνηγετικά της ένστικτα, ενώ κάποια άλλη για την προστατευτικότητά της. Στα μάτια των φιλόζωων, δεν υπάρχει σκυλάκι που να μην φαντάζει αξιολάτρευτο και πανέμορφο. Υπάρχει, όμως, μια φυλή που φημίζεται ακόμα παραπάνω για την κομψότητα και την αρχοντιά της: πρόκειται για το φλογερό κόκκινο Ιρλανδικό Σέττερ.

Τα Ιρλανδικά Σέττερ είναι γοητευτικά και ιδιαίτερα φιλικά σκυλιά, τα οποία εξέθρεψαν αρχικά οι κάτοικοι της Ιρλανδίας για να τους βοηθούν στο κυνήγι. Πέρα από την ιδιαίτερη εμφάνισή τους, τα Ιρλανδικά Σέττερ κρύβουν μια σπουδαία ιστορία και πολλές θαυμαστές ικανότητες.

Οι σκύλοι που ανήκουν στη φυλή αυτή πραγματικά μας καθηλώνουν με την αριστοκρατική εμφάνισή τους, αλλά και με τον καταπληκτικό τους χαρακτήρα. Ας δούμε κάποιες ενδιαφέρουσες αλήθειες σχετικά με τα Ιρλανδικά Σέττερ:

1. Είναι γνωστά για την πολυτελή κόκκινη γούνα τους και τα εκφραστικά μάτια τους

Το υπέροχο τρίχωμα των Ιρλανδικών Σέττερ έχει αυτό το χαρακτηριστικό φλογερό κόκκινο χρώμα που τα καθιστά τόσο ξεχωριστά. Γι’ αυτό, συχνά αναφερόμαστε σε αυτά τα σκυλιά με το ψευδώνυμο “κόκκινα Σέττερ”. Επίσης, τα βαθυκάστανα, ζεστά μάτια τους, μπορούν να σας μαγνητίσουν με την ευγένειά τους.

2. Τα εξέθρεψαν για το κυνήγι

Τα Ιρλανδικά Σέττερ αναπτύχθηκαν στην Ιρλανδία και η επιλεκτική εκτροφή τους έγινε με γνώμονα τα ισχυρά τους κυνηγετικά ένστικτα. Πιο συγκεκριμένα, εκπαιδεύτηκαν έτσι ώστε να εντοπίζουν και να επιστρέφουν στον άνθρωπό τους πτηνά που είχε πιάσει. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να τα κρατάτε πάντα με το λουρί τους ή σε περιφραγμένους χώρους, καθώς τα έντονα κυνηγετικά τους ένστικτα μπορεί να τα ωθήσουν στο να ξεφύγουν για να κυνηγήσουν κάποιο μικρό θήραμα. Η όσφρησή τους, όπως είναι επόμενο, είναι εξαιρετική.

3. Είναι ιδιαίτερα φιλικά και εξωστρεφή

Τα σκυλιά αυτά είναι πολύ φιλικά και κοινωνικά, και αγαπούν πολύ τους ανθρώπους τους. Ακόμα, είναι πάρα πολύ έξυπνα και εκπαιδεύονται εύκολα. Ένα Ιρλανδικό Σέττερ δένεται πολύ στενά με τους κηδεμόνες του και αφοσιώνεται πλήρως σε αυτούς. Αγαπά την προσοχή, τα παιχνίδια, και τις αγκαλιές. Οι σκύλοι της συγκεκριμένης φυλής θεωρείται ότι έχουν ιδιαίτερη ενσυναίσθηση και αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα των ανθρώπων τους.

4. Χρειάζονται συστηματική άσκηση για την υγεία και την ευημερία τους

Πρόκειται για πολύ ενεργητικά σκυλιά που χρειάζονται σωματική άσκηση για να εκτονώνουν την περίσσεια ενέργειάς τους. Τα Ιρλανδικά Σέττερ τα πηγαίνουν πολύ καλά σε ενεργητικές οικογένειες που αγαπούν τις βόλτες, τον αθλητισμό, και γενικά τις δραστηριότητες εξωτερικού χώρου. Επιπλέον, είναι μια φυλή ιδανική για συμμετοχή σε αθλητικούς αγώνες.

5. Ζουν 10-15 έτη

Όσο καλύτερη είναι η φροντίδα που του παρέχετε, τόσο περισσότερο μπορεί να ζήσει ένα Ιρλανδικό Σέττερ.

6. Χρειάζονται συστηματικό καλλωπισμό για να διατηρήσουν το τρίχωμά τους σε καλή κατάσταση

Για να διατηρηθεί το μεταξένιο τρίχωμά του γυαλιστερό και υγιές, το Ιρλανδικό Σέττερ χρειάζεται βούρτσισμα αρκετές φορές την εβδομάδα, καθώς και περιστασιακά μπάνια.

7. Μπορεί να είναι επιρρεπή σε κάποια προβλήματα υγείας

Ενώ γενικά θεωρούνται μια φυλή με καλή υγεία, τα Ιρλανδικά Σέττερ μπορεί να εμφανίσουν δυσπλασία του γοφού, επιληψία, και κάποιες οφθαλμικές ασθένειες. Γι’ αυτό, όπως και με κάθε σκυλί, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επισκέπτεστε συστηματικά τον/την κτηνίατρο για την παρακολούθηση της υγείας του.

8. Χρειάζονται συστηματική κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία

Τα Ιρλανδικά Σέττερ επωφελούνται ιδιαίτερα από την κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία, σε διαφορετικά περιβάλλοντα, με διαφορετικούς ανθρώπους και άλλα ζώα, ώστε να αναπτύξουν επιθυμητές συμπεριφορές και να μπορούν να συναναστραφούν με ευκολία τους άλλους.

Θεωρούνται από τα πιο ξεροκέφαλα σκυλιά που υπάρχουν.

9. Τείνουν να περιπλανώνται

Πρόκειται για περιπετειώδη σκυλιά με την τάση να περιπλανώνται, ακόμα και να χάνονται αν αφεθούν ελεύθερα και χωρίς επίβλεψη. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να βρίσκονται πάντοτε σε περιφραγμένους χώρους όταν δεν είναι δεμένα με το λουρί τους.

10. Αγαπούν τη διασκέδαση

Τα σκυλάκια αυτά ξέρουν πώς να περνούν καλά. Είναι πολύ παιχνιδιάρικα και θα γεμίσουν τη ζωή και την οικογένειά σας με χαρά και διασκέδαση.

topetmou.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement