Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Βασιλιάδες του Κόσμου- Στους δρόμους της ενηλικίωσης και του νεορεαλισμού

Published

on

 

Η δύναμη δεν προκύπτει από τις δαφνοστεφανωμένες  νίκες. Οι μάχες που δίνει κάποιος είναι αυτές που μεγαλώνουν τη δύναμή του. Όταν οι δυσκολίες έρχονται κατά πάνω του σε κύματα και αποφασίζει να μην παραδοθεί και σκάει το πρώτο κύμα στα μούτρα του, αυτό του δίνει δύναμη, αυτή είναι μια πρώτη νίκη.

Η ταινία «Βασιλιάδες του Κόσμου» ακολουθεί την ιστορία του Ρα, ενός άπορου εφήβου, που γνωρίζει τους δρόμους, τις κρυφές γωνιές και τις σκιές του Μεντεγίν απ έξω κι ανακατωτά,  ο οποίος λαμβάνει ένα πολύτιμο έγγραφο από την κυβέρνηση, το οποίο πιστοποιεί τη νόμιμη ιδιοκτησία της προγονικής του γης, η οποία είχε κατασχεθεί από τη γιαγιά του άδικα, από κάποιες ισχυρές παραστρατιωτικές ομάδες. Αυτό το φαινομενικά ασήμαντο κομμάτι χαρτί, γίνεται ο καταλύτης για μια εξαιρετική μεταμόρφωση, ανάβοντας τις φλόγες της ελπίδας και της αποφασιστικότητας στην καρδιά του πρωταγωνιστή.

Μαγεμένος από την προοπτική του να αποκτήσει επιτέλους μια εστία ο Ρα, μαζεύει την οικογένεια την οποία ο ίδιος έχει δημιουργήσει. Αυτή την αποτελούν τα αγόρια – φτωχοδιάβολοι  που βγάζουν μαζί τον επιούσιο, αναζητώντας παλιοσίδερα και την τύχη τους στους δρόμους του Μεντεγίν, κόντρα στις αμέτρητες συμμορίες της πόλης. Όλοι μαζί ξεκινούν ένα ταξίδι, το σημαντικότερο πιθανόν που θα κάνουν στον βίο τους σε ένα τοπίο πνιγμένο στη βλάστηση, τα καταπράσινα δάση, την πυκνή ομίχλη και τη βία που ελλοχεύει ανάμεσα τους.

Μικροί ανύποπτοι βασιλιάδες χωρίς ρίζες, χωρίς βασίλειο, χωρίς κάποιον να τους νοιάζεται και να τους αναζητά, παιδιά χωρίς στον ήλιο μοίρα, χωρίς στέγη κι ουρανό, σε αναζήτηση του δικού τους τόπου σε αναζήτηση της δικής τους Γης της Επαγγελίας, ξεκινούν μία άγρια περιπλάνηση στην ελπίδα με οδηγό μια υπόσχεση και σκοπό μια Ιθάκη, που αν δεν την βρουν σκοπεύουν να την δημιουργήσουν εξ αρχής. Όλα αυτά ανάμεσα στη βίαιη κληρονομιά της σύγχρονης Κολομβίας, στην οποία τίποτα δεν είναι σταθερό, τα πάντα ανά πάσα στιγμή μπορούν να ανατραπούν, όλα δύνανται να συμβούν, όλοι μπορούν να κινδυνεύσουν, γιατί δεν υπάρχουν νόμοι και κανόνες δεν υπάρχει κανονικότητα και όρια. 

 -Να προσέχετε και να συμπεριφέρεστε σωστά, ώστε να είστε οι τελευταίοι που θα σκοτώσουν τους προτρέπει μία γυναίκα που γνωρίζει την χώρα και την κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτήν, σαν το κορμί της.

Στο επίκεντρο της νεορεαλιστικής αφήγησης της ταινίας βρίσκονται τα θέματα της ενηλικίωσης, της διεκδίκησης της ταυτότητας και της κληρονομιάς του ατόμου. Το ταξίδι του πρωταγωνιστή αντικατοπτρίζει τον αγώνα της Κολομβίας για δικαιοσύνη και συμφιλίωση, καθώς αντιμετωπίζει τα φαντάσματα του παρελθόντος του, ενώ αναζητά ένα μέλλον με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια. 

Η σκηνοθέτις Λάουρα Μόρα Oρτέγκα δίνει ζωή στην αφήγηση, αποτυπώνοντας τη σκληρή ομορφιά των τοπίων της Κολομβίας, με συνεχή κίνηση της κάμερας, σε αντιπαράθεση με τη στοιχειωτική παρουσία μιας ομίχλης που πλησιάζει διαρκώς, συμβολίζοντας τη διάχυτη βία που περιβάλλει τις ζωές των χαρακτήρων και τη συναισθηματική ταραχή που τους εγκλωβίζει. Το πλούσιο και άγριο πράσινο δεν χρησιμεύει μόνο ως γραφικό σκηνικό αλλά και ως απόδειξη της ανθεκτικότητας της ίδιας της φύσης, αντικατοπτρίζοντας τις αντοχές του ανθρώπινου πνεύματος μπροστά στις αντιξοότητες. Τα καταπράσινα δάση της Κολομβίας γίνονται συμπρωταγωνιστής στο φιλμ το οποίο τιμήθηκε με το Χρυσό Κοχύλι, το μεγάλο βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και ήταν η επίσημη πρόταση της Κολομβίας για τα φετινά Όσκαρ. Το σενάριο όπως και η σκηνοθεσία είναι της  Λάουρα Μόρα Oρτέγκα και  πρωταγωνιστούν: Κάρλος Αντρές Καστανίεντα, Ντέιβιντσον Φλόρες, Kρίστιαν Ντέιβιντ Ντουκέ. Ο πρωταγωνιστής ενσαρκώνει τη σιωπηλή δύναμη και την αποφασιστικότητα του επίμονου έφηβου, ενώ η παρέα των φίλων του, εμποτίζει την αφήγηση με ζεστασιά και αυθεντικότητα, με τη χημεία τους να είναι αισθητή στην οθόνη.

Στον πυθμένα του, το «Βασιλιάδες του Κόσμου» είναι  ένα φιλμ άγριας ενηλικίωσης και ένας στοχασμός πάνω στην ικανότητα και τη ισχύ του ανθρώπινου πνεύματος. Είναι μια νεορεαλιστική ωδή  στη δύναμης της κοινότητας, της αλληλεγγύης και της ακλόνητης πίστης στη δυνατότητα ενός καλύτερου μέλλοντος. Καθώς η ταινία εκτυλίσσεται στοχάζεται πάνω στις έννοιες του ανήκειν και την αληθινή έννοια της πατρίδας.

Οι άνθρωποι, προσπαθούν να ενταχθούν σε ομάδες, να συνδεθούν με τον τόπο στον οποίο ζουν, ενώ ταυτόχρονα θέλουν να κρατήσουν επαφή με τις ρίζες τους, δημιουργώντας κοινότητες. Η ανάγκη του ανθρώπου να διατηρήσει τη γλώσσα του, την καταγωγή του και την ιστορία του, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να ενσωματωθεί σε νέα πλαίσια και συνθήκες, σχετίζονται άμεσα με τη διαμόρφωση της ταυτότητας του και της αίσθησης του «υπάρχειν» και του «ανήκειν» αν αυτά τα αιτήματα δεν ικανοποιηθούν ο βίος του ανθρώπου θα είναι ταραχώδης και τα θεμέλια της κοινωνίας σαθρά.

Ροή ειδήσεων

Advertisement