Ένας στους δύο πολίτες δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων, παρά το γεγονός ότι σχεδόν 2 στους 3 θεωρούν ότι η αύξηση των τιμών τα τελευταία χρόνια είναι πολύ μεγάλη και αδικαιολόγητη. Παράλληλα, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η άνοδος των τιμών στα ακίνητα θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι σαφώς μικρότερο από εκείνο που ήταν έξι μήνες πριν.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα έρευνας υπό τον τίτλο «Βαρόμετρο της Αγοράς Ακινήτων. Τι περιμένουν οι Έλληνες». Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 1.718 ατόμων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) για το blog του Ηλία Παπαγεωργιάδη, από τις 24 Απριλίου έως την 1η Μαΐου 2024.

66% των πολιτών θεωρούν ακατανόητη και παράλογη την αύξηση των τιμών

Παράλληλα, στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι το 66% των πολιτών χαρακτηρίζει την αύξηση των τιμών τα τελευταία χρόνια ως «παράλογη», «ακατανόητη» και «φούσκα», και πάνω από τους μισούς (56%) πιστεύουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Το ποσοστό αυτό ήταν 71,7% πριν από 6 μήνες, ενώ μειώνεται στο 41% μεταξύ των πωλητών ακινήτων και στο 33,5% μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου. Το 27% προβλέπει σταθεροποίηση και το 16% πτώση.

Ανάλογη είναι η εικόνα σχετικά με τις εκτιμήσεις για το επόμενο εξάμηνο μέχρι το τέλος του έτους. Στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, το 65% αναμένει αύξηση τιμών, ενώ πιο συγκρατημένοι είναι οι πωλητές με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 54,5% και οι επαγγελματίες του κλάδου στο 53,5%.

Στα παλαιότερα ακίνητα, το 55,5% των πολιτών αναμένει άνοδο, ενώ οι πωλητές (47%) και οι επαγγελματίες (46,5%) είναι επίσης λιγότερο αισιόδοξοι. Για τα νεόδμητα ακίνητα, όμως, η προσδοκία ανόδου συμφωνεί με την πλειοψηφία των πολιτών (75%).

Σχεδόν 70% των πολιτών θεωρεί δύσκολη την πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια

Με βάση την έρευνα, οι πολίτες πιστεύουν ότι, παρά το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει για την αγορά ακινήτων, οι επενδύσεις δυσχεραίνονται από τον τραπεζικό δανεισμό. Το 69,5% των ερωτηθέντων θεωρούν δύσκολη την πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια και το 81,5% θεωρεί τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων υψηλά.

Σε σύγκριση με πριν από έξι μήνες, το 72,5% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν λιγότερα χρήματα για αγορά ή ενοικίαση ακινήτων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η επισήμανση που κάνει ο Ηλίας Παπαγεωργιάδης, ο οποίος τονίζει ότι «το χάσμα μεταξύ του 1/4 της κοινωνίας που μπορεί να επενδύσει και των 3/4 που δυσκολεύονται να το πράξουν είναι εμφανές και σημαντικό για την κατανόηση των τάσεων του 2025».

Οι πολίτες εξακολουθούν να θεωρούν ελκυστική την επένδυση σε ακίνητα

Αναφορικά με τα ενοίκια, η έρευνα καταγράφει μικρή πτώση στην εκτίμηση για αύξηση των ενοικίων, η οποία διαμορφώνεται στο 57%, ενώ πριν από έξι μήνες το ποσοστό αυτό ήταν 61,7%. Το ποσοστό για τους πωλητές που αναμένουν αυξήσεις υποχωρεί στο 45% από το 54% του Νοεμβρίου 2023.

Ο Ηλίας Παπαγεωργιάδης προτείνει να μην βιαστούν όσοι προβλέπουν «κατάρρευση των τιμών», τονίζοντας ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εξακολουθεί να θεωρεί την επένδυση σε ακίνητα ελκυστική. Οι πολίτες συνεχίζουν να ζητούν μείωση της φορολογίας ενοικίων και του ΕΝΦΙΑ ως κίνητρο για την είσοδο περισσότερων ακινήτων στην αγορά ενοικίασης.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη για την εκτός σχεδίου δόμηση, με το 56% να επιθυμεί τη συνέχισή της, είτε ως έχει με το ποσοστό να ανέρχεται στο 16,5%, είτε με αυστηρότερους περιορισμούς (39,5%), ενώ αντίθετα το 36,5% προτιμά την πλήρη κατάργησή της.