Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η νέα παράσταση της θεατρικής ομάδας «Ανδρομέδα» στο θεατράκι της «Μαρίνας» το ερχόμενο Σάββατο

«Γιατί τώρα»

Published

on

Η «Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα» που αποτελείται από τις ηθοποιούς Φανή Γρύλλη, Ντίνα Κούκου, Σοφία Ρούβα και Αναστασία Τσούτση, παρουσιάζει το ερχόμενο Σάββατο, στις 21.00 τη νέα της παράσταση «Γιατί Τώρα», στο θεατράκι της «Μαρίνας» με ελεύθερη είσοδο.

Η θεατρική ομάδα υπηρετεί από το 2018 ένα συγκεκριμένο είδος θεάτρου, το θέατρο Ντοκουμέντο.

Όλα τα έργα της ομάδας βασίζονται σε μαρτυρίες και αληθινά γεγονότα, θίγοντας κοινωνικοπολιτικά θέματα αιχμής της εποχής μας.

Παλαιότερες παραστάσεις της ομάδας είναι: Οι «Γυναίκες από Χώμα», έργο βασισμένο στις μαρτυρίες οροθετικών γυναικών που διαπομπεύτηκαν το 2012, το «Κατανόησέ με ή σε Καταβροχθίζω», περιλάμβανε μαρτυρίες παιδιών απ’ όλον τον κόσμο για την κακοποίησή τους και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, το «ΕΜΠΟΡΙΟ» που βασίστηκε σε μαρτυρίες θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων και το «Δεν είναι Παιχνίδι» που βασίστηκε σε μαρτυρίες θυμάτων διαδικτυακής κακοποίησης.

Φέτος, η «Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα» αποφάσισε να καταπιαστεί με την ψυχολογία των θυμάτων κακοποίησης, ένα θέμα που συζητιέται, επιτέλους, τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τον ερχομό του κινήματος #metoo στην Ελλάδα.

Ιστορίες θυμάτων συναισθηματικής, λεκτικής, σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς και τα αίτια που βρίσκονται πίσω από τη σιωπή των θυμάτων, γίνανε αφορμή για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου με τίτλο «Γιατί Τώρα», που σκοπεύει στην ενημέρωση, τον προβληματισμό και, μακάρι, στην εξάλειψη του victim blaming.

Το κείμενο της παράστασης, τη συγγραφή του οποίου έχει επιμεληθεί η ίδια η ομάδα, παραθέτει γεγονότα με ακρίβεια, εστιάζοντας, κυρίως, στην ψυχολογική κακοποίηση/παρενόχληση στον εργασιακό χώρο (mobbing).

Η ψυχολογική βία, δεν αποδεικνύεται, γιατί δεν έχει σωματικά σημάδια και είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί, οπότε θεωρήσαμε σημαντικό να αναδείξουμε – μεταξύ άλλων- και αυτό το πρόσωπο της βίας.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Τρεις γυναίκες εργάζονται σε έναν φορέα που υποστηρίζει θύματα κακοποίησης. Έπειτα από μια καταγγελία, αναλαμβάνουν μια υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων. Ένας νέος συνεργάτης εμφανίζεται. Οι μαρτυρίες πληθαίνουν. Η υπόθεση παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Οι άνθρωποι σπάνε τη σιωπή τους. Προσωπικές αντιστάσεις, ντροπή, φόβος για την κοινωνική κατακραυγή. Όμως, όσο αυτές οι γυναίκες προσπαθούν να δώσουν φωνή και να στηρίξουν αυτούς που το έχουν ανάγκη, ζουν έναν εφιάλτη που κανείς δεν ξέρει. Μέχρι τώρα.

«Μέσα από τη φετινή παράσταση θέλουμε να τονίσουμε την αναγκαιότητα και σημαντικότητα ύπαρξης ασφαλούς κοινωνικού πλαισίου και εξειδικευμένων δομών/φορέων για την υποστήριξη των θυμάτων κακοποίησης, ώστε οι άνθρωποι να επικοινωνούν ή/και να καταγγέλλουν τα βιώματά τους, χωρίς φόβο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα θύματα κακοποίησης μπορεί να αργήσουν να μιλήσουν για το τραύμα τους. Στοχεύουμε στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του κοινού, για να αντιμετωπίσουμε, μέσω της τέχνης, όσους στέκονται, επικριτικά και καχύποπτα, απέναντι στα θύματα που άργησαν να καταγγείλουν τον κακοποιητή τους, κάνοντάς τους συχνά την ερώτηση «Γιατί τώρα;», ζητώντας, δηλαδή, τον λόγο από τα θύματα. Είναι επιτακτική η ανάγκη να εξαλειφθεί το φαινόμενο του victim blaming, γιατί αποθαρρύνει τα θύματα από τον αγώνα διεκδίκησης της δικαίωσής τους και διαιωνίζει την κουλτούρα της βίας», αναφέρει η ομάδα.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφή έργου/σύνθεση κειμένων: Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα

Σκηνοθεσία- Φωτισμοί: Αναστασία Τσούτση

Εικαστική Επιμέλεια: Σοφία Ρούβα

Σκηνογραφία: Άννα Βράτιτς & Ειρήνη Ρούμπη

Ενδυματολογική επιμέλεια: Φανή Γρύλλη

Επιμέλεια ήχου: Json (doma)

Φωτογραφίες/ Τeaser/ Trailer παράστασης: Ντάρια Κέσοβα

Γραφιστική Επιμέλεια: Nove Graphics

Τυπογραφείο για την έκδοση του προγράμματος- βιβλίου της παράστασης: Εκδόσεις ΚΨΜ

Καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος: Δημήτρης Μακρής

Παραγωγή – Έρευνα για την επιμέλεια κειμένων: Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Φανή Γρύλλη, Ντίνα Κούκου, Παύλος Πιέρρος, Αναστασία Τσούτση

Στην παράσταση ακούγεται η φωνή του Θάνου Αλεξίου.

* Το κείμενο της παράστασης διαμορφώθηκε έπειτα από έρευνα της ομάδας για το θέμα, μέσα από αξιόπιστες πηγές, ντοκιμαντέρ, και, κυρίως, μαρτυρίες ανθρώπων.

Η παράσταση δεν ενδείκνυται για παιδιά κάτω των 15 ετών.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement