Connect with us

Τοπική αγορά

Achaia Clauss: Εξωστρέφεια με προώθηση εξαγωγών οίνων ‘Μαυροδάφνης’

Published

on

Ημερίδα για τα νέα δεδομένα που αφορούν τη Μαυροδάφνη διεξήχθη την Δευτέρα 20/5/2024 στα κτήρια της Achaia Clauss στην Πάτρα. Την Ημερίδα διοργάνωσε το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια με συν διοργανωτές το Πανεπιστήμιο Πατρών (στα πλαίσια του έργου Interreg Europe SMEOrigin) και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στόχος της ημερίδας ήταν η συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων που αφορούν την ποικιλία Μαυροδάφνη σε τοπικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και την προσαρμογή των νομοθετικών πλαισίων για την προώθησή της συνολικά στην αγορά.Η ημερίδα περιλάμβανε τέσσερις κύριες ενότητες, στις οποίες συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες, οινολόγοι, γεωπόνοι, νομικοί και επαγγελματίες του κλάδου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Άγγελο Ρούβαλη, Πρόεδρο του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια, τους Αντιπεριφερειάρχες Αχαΐας κ. Φωκίωνα Ζαΐμη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ανδρέα Φίλια και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Βαγγέλη Παπαδάκη. Ακολούθησαν εισηγήσεις από τον Αντιπρόεδρο του ΔΣ της Achaia Clauss κ. Περικλή Μπαλτά και τον Οινολόγο Στάθη Αργυρόπουλο, οι οποίοι ανέλυσαν την ιστορία και τη σύγχρονη προσέγγιση της Achaia Clauss για την ποικιλία Μαυροδάφνη.
Στην δεύτερη ενότητα παρουσιάστηκαν πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες που φώτισαν χαρακτηριστικά της Μαυροδάφνης σε γενετικό, αμπελουργικό και οινολογικό επίπεδο. Η ενότητα άρχισε με μια σύνοψη της μέχρι σήμερα βιβλιογραφίας για την ποικιλία από τον Οινολόγο Τάσο Δροσιάδη. Οι ομιλητές Δρ. Στέφανος Κουνδουράς και ο υπ. Δρ. Ξενοφών Βενιός παρουσίασαν τεχνικές προσαρμογής της Μαυροδάφνης στην κλιματική αλλαγή και την ανταπόκριση της ποικιλίας στο θερμικό στρες. Η Δρ. Αικατερίνη Μπινιάρη και ο Γεωπόνος Κώστας Μπακασιέτας αναφέρθηκαν στη γενετική ταυτοποίηση της ποικιλίας. Ο κ. Μπακασιέτας έφερε στο φως την γενετική ταύτιση της ποικιλίας Μαυροδάφνη με την ποικιλία Αυγουστιάτη. Και οι δυό ποικιλίες καλλιεργούνται στη Δυτική Ελλάδα(και τα Ιόνια νησιά) τουλάχιστον από τον 16 αι. και με τα δύο ονόματα.
Στην τρίτη ενότητα παρουσιάστηκαν εισηγήσεις που αφορούσαν αρχικά την γνωριμία και την αναγκαιότητα του «διατηρητή» των γηγενών ποικιλιών αμπέλου και τον ρόλο του στην ανάπτυξή τους από τον Δρ. Δημήτριο Τάσκο ενώ εν συνεχεία η κ. Σοφία Πέρπερα φώτισε στην θέση των διαφορετικών οινικών εκδοχών της ποικιλίας Μαυροδάφνη, στις διεθνείς αγορές. Τέλος ο Δρ. Θόδωρος Γεωργόπουλος ανέλυσε τις δυνατότητες νομοθετικών αλλαγών έτσι ώστε και άλλα κρασιά της ποικιλίας Μαυροδάφνης να μπορούν να αναγράφουν το όνομα της ποικιλίας στην ετικέτα (πέραν των δύο γλυκών οίνων που το δικαιούνται σήμερα), ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την εμπορευσιμότητά της ποικιλίας συνολικά.
Στην τέταρτη ενότητα και με αφορμή τις ανακοινώσεις των τριών πρώτων ενοτήτων διεξήχθη συζήτηση και ερωτήσεις-απαντήσεις προς τους ομιλητές. Ειδικές αναφορές έγιναν για τις απόψεις δυο πολύ σημαντικών ανθρώπων του κρασιού που αφιέρωσαν πολύ χρόνο στην ανάδειξη της ποικιλίας, με λόγο και έργο, που έφυγαν ,και οι δυο, τους τελευταίους μήνες την μεγάλη «κυρά των αμπελιών» Σταυρούλα Κουράκου και τον Αχαιό ευπατρίδη Θανάση Παρπαρούση.
Από την συζήτηση που διεξήχθη στο τέλος της ημερίδας, διαφάνηκε η ανάγκη για περαιτέρω διάλογο ανάμεσα στα οινοποιεία της Δυτικής Ελλάδας ( Αχαΐας, Ηλείας και Κεφαλληνίας),τους εθνικούς φορείς του αμπελοοινικού τομέα, τις Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και της ΠΔΕ έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα ενιαίο consensus που θα δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες για νομοθετικές προσαρμογές.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement