Connect with us

Ελλάδα

 Κ. Χατζηδάκης: Δεν αλλάζουν τα τεκμήρια ειδικά για τις φετινές δηλώσεις από τους ελευθέρους επαγγελματίες

Published

on

Εν μέσω σεναρίων για αλλαγές με ευρύ ανασχηματισμό οι οποίες θα περιλαμβάνουν και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε χθες «ψευδοδίλημμα να συζητάμε αν πρέπει να πάμε αριστερά ή δεξιά…» ξεκαθαρίζοντας ότι  το σύστημα των τεκμηρίων και τη φορολόγηση ων ελ. επαγγελματιών για τα εισοδήματα του 2023 δεν μπορεί να αλλάξει.

Άφησε πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές μέσα στο έτος για τα εισοδήματα που θα φορολογηθούν για το 2025. Σε συνέντευξη στον Ρ/Σ ΣΚΑΙ και τον Παύλο Τσίμα ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι ότι ο μέσος μισθωτός εδώ και πολλά χρόνια πληρώνει περισσότερο φόρο από το μέσο ελεύθερο επαγγελματία. Όταν περάσαμε το νόμο αναγνώρισα ότι είναι δυσάρεστο για κάποιους, όμως όταν διαπιστώνουμε ένα πρόβλημα πρέπει με κάποιον τρόπο να το αντιμετωπίζουμε. Ήταν μια παρέμβαση με χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης και τα τεκμήρια αυτά είναι μαχητά, είναι ανοιχτά δηλαδή σε αμφισβήτηση από τους ενδιαφερόμενους. Αν κάποιος προτείνει να συνεχίσουν να πληρώνει ο μέσος μισθωτός περισσότερα, ας βγει να το υποστηρίξει…»

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αλλαγών στα τεκμήρια ο υπουργός τόνισε ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο και βρισκόμαστε τώρα στη μέση της διαδικασίας, ενώ υπογράμμισε ότι ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα αμφισβήτησης του τεκμηρίου από την πλευρά των φορολογουμένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, μέχρι και προχθές είχαν υποβληθεί 75.166 δηλώσεις ελευθέρων επαγγελματιών. Από αυτούς οι 37.943 εμπίπτουν στο τεκμήριο και οι υπόλοιποι, σχεδόν οι μισοί, έχουν δηλώσει μόνοι τους εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο.

«Ελάχιστοι τα αμφισβητούν»

«Μέχρι στιγμής έχουμε 255 προθέσεις αμφισβήτησης και 24 ολοκληρωμένες διαδικασίες. Δηλαδή αν μετρήσουμε τους επαγγελματίες που ‘πιάνει’ το τεκμήριο έχουμε προθέσεις αμφισβήτησης από το 0,6 % των επαγγελματιών και ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις από το 0,6 τοις χιλίοις. Αν μετρήσουμε στο σύνολο των επαγγελματιών, οι ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις αντιστοιχούν στο 0,3 τοις χιλίοις» συμπλήρωσε.

«Η φορολογία, πρόσθεσε, δεν είναι κάτι στατικό, δεν υπάρχει σύστημα που θα ισχύει για δεκαετίες» Οταν προχωρήσουν οι νέες τεχνολογίες και έχουμε πλήρη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, οπότε θα γίνεται μια πιο κοντινή στην πραγματικότητα αποτίμηση των εσόδων, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή για κάποιους από αυτούς» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για την ακρίβεια, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ήταν η κύρια αιτία για τα εκλογικά αποτελέσματα. «ΈχΗ μάχη συνεχίζεται. Βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης του προβλήματος, τελευταία είμαστε κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γυρίσουμε στα προ κρίσης επίπεδα» ανέφερε ακόμη.

 «ΟΧΙ» στη μείωση ΦΠΑ

Ειδικότερα για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι χώρες όπως η Ισπανία που υιοθέτησαν το μέτρο έχουν υψηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα και το κυβερνητικό κόμμα εκεί έχασε τις ευρωεκλογές. «Αν δεν αναπληρώσουμε τα έσοδα από τη μείωση του ΦΠΑ θα δημιουργηθεί μια τρύπα. Θα λείψουν λεφτά από το κράτος για μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία. Αν κάποιοι επιμένουν να μην υιοθετούν ένα εντός εισαγωγικών ‘ευχάριστο’ μέτρο, κάποιο λόγο έχουν να το κάνουν», είπε και κατέληξε:

«Αν κάναμε πριν τις εκλογές μείωση τον ΦΠΑ ή αν δίναμε ‘μποναμάδες’ σε τμήματα του πληθυσμού προφανώς θα υπήρχε καλύτερο κλίμα. Αλλά ο ρόλος του υπεύθυνου κυβερνήτη είναι προφανώς να μην είναι δογματικός και αλαζονικός, αλλά να είναι σοβαρός και υπεύθυνος. Ακούμε τις διαμαρτυρίες, δεν είμαστε της αντίληψης ότι είμαστε αλάθητοι. Αλλά από την άλλη πλευρά η χώρα πρέπει να προχωρήσει προς τα εμπρός…»

Ροή ειδήσεων

Advertisement