Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σε περιδίνηση το ΠΑΣΟΚ-Πληθαίνουν οι φωνές-Στάση αναμονής και σχόλια από τα τοπικά στελέχη

Published

on

Καζάνι που βράζει θυμίζει το ΠΑΣΟΚ, με τις εσωκομματικές αναταράξεις να διαδέχονται η μία την άλλη, καθώς μία σειρά από στελέχη θέτουν ανοιχτά ζήτημα ηγεσίας, ασκώντας σφοδρή κριτική και έντονο προβληματισμό για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Χθες ο βουλευτής του κόμματος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με επιστολή του προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα «ηγετικό, πολιτικό, οργανωτικό Restart», ζητώντας να επισπευστούν οι εσωκομματικές διαδικασίες που είναι προγραμματισμένες για το 2025.

«Χρειαζόμαστε μία ισχυρή επανεκκίνηση. Μία νέα ισχυρή νομιμοποιητική εντολή ώστε να κάνουμε πράξη το μεγάλο ΠΑΣΟΚ των προσδοκιών μας, με ηγεσία που να κινητοποιεί ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Ζητώ, λοιπόν, άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης, να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές, όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων. Restart ηγετικό, πολιτικό, οργανωτικό, για το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς!» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Την κίνηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου χαιρέτισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος, χαρακτηρίζοντας «καλοδεχούμενη» την πρόταση να επισπευστούν οι εσωκομματικές διαδικασίες.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Την σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο Νίκος Παπανδρέου, ο οποίο σε άρθρο του ανέφερε πως «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα» τον λόγο «πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη της, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ.

«Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπως και η προοδευτική παράταξη συνολικά. Οποιαδήποτε συζήτηση χρήζει άμεσα νομιμοποιήσεως. Ο Βορράς στην πολιτική του πυξίδα είναι ο λαός τον οποίο πρέπει να υπηρετεί» σημειώνει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ: «Ουσιαστική κριτική, μακριά από προσωπικές ατζέντες»

H καθηγήτρια Ιατρικής αναπλ. Τομεάρχης Υγείας, Κατερίνα Γρ. Σολωμού, αναφέρει:

«Ο εσωτερικός ανταγωνισμός και οι διαδικασίες μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος της παράταξης. Αρκεί να γίνεται πραγματική και ουσιαστική κριτική με σκοπό την διόρθωση προβλημάτων και την άνοδο του χώρου, μακριά από μικροπολιτικα συμφέροντα και προσωπικές ατζέντες.

Το κόμμα έχει καταστατικό, όργανα και διαδικασίες στις οποίες με την συμμετοχή μας συμφωνούμε όλοι. Ο ανταγωνισμός βαρύγδουπων δηλώσεων στα ΜΜΕ για προσωπική προβολή και η εκδήλωση επιθέσεων στα social media, είναι εκτός της κοινωνίας και δεν αφορούν κανέναν πολίτη.

Η εικόνα εσωτερικής διαμάχης και μαχαιρωματων, την περίοδο που οι πολίτες βρίσκονται σε αδιέξοδα και αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, που οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ακολουθήσουν τις αυξήσεις λειτουργικού κόστους, που η αγορά και οικονομία βρίσκεται εδώ και μήνες ουσιαστικά σε στάση, αφήνει όλους εντελώς αδιάφορους και οδηγεί στην εικόνα που καταδικάζουν με την αποχή τους.

Η ενίσχυση και η άνοδος που επιθυμούμε όλοι στο ΠΑΣΟΚ, έρχεται με αντίληψη της ευθύνης μας και με πολιτικές θέσεις, όχι αγώνα προβολής του εγώ μας»

ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΟΗ:  Άρον άρον σταύρωσον αυτόν;

Σε δήλωσή της η υποψήφια βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ, Ολυμπία Λόη αναφέρει πως «το αποτέλεσμα των εκλογών κατέδειξε με εκκωφαντικό τρόπο την κρίση του πολιτικού συστήματος. Δεν είναι μόνο η αποχή και η στροφή προς την ακροδεξιά αλλά και ο τρόπος που οι πολίτες άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Όποιοι βρίσκονταν σε εκλογικά κέντρα ανά τη χώρα έβλεπαν τη δυσφορία του κόσμου που δεν θύμιζε σε τίποτα μια ημέρα γιορτής της Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ πρέπει κάποιος να είναι αδαής για να πιστεύει ότι

τώρα ξαφνικά φταίει για όλα ένας. Φταίμε όλοι εμείς που δεν λάβαμε τα μηνύματα τόσων εκλογικών αναμετρήσεων εθνικές, περιφερειακές, δημοτικές στις οποίες η εσωστρέφεια μεγάλωνε διαρκώς και γινόταν πιο τοξική. Συνεργασίες κάτω από το τραπέζι για τη μάχη της «καρέκλας», εγωκεντρισμός, φιλοδοξία και μικροσυμφέροντα. Εκ του αποτελέσματος κρίνονται τόσο αυτοί που ουσιαστικά ή φαινομενικά στηρίζουν τον Πρόεδρο, όσο και αυτοί που τον υποσκάπτουν, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα τελικά: μην ξεχνάμε αυτούς που αποκαλούσαν «κομμώτρια» την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Με την ίδια λογική λοιπόν άρον άρον σταύρωσον αυτόν;

Και μετά θα λυθούν όλα μας τα προβλήματα;

Οι πολίτες και η χώρα απαιτούν λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα και εκλιπαρούν για ελπίδα! Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας λοιπόν άμεσα για να μην οδηγήσουμε σε αφανισμό το όραμα τόσο άξιων ανθρώπων που γέννησαν το ΠΑΣΟΚ».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ:  Δεν έχουμε την πολυτέλεια να «βυθιστούμε» σε διαμάχες

Αντίστοιχα, ο υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του κόμματος, Γιώργος Καρβουνιάρης σχολίασε «αυτή τη στιγμή χρειάζεται ψύχραιμη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και κυρίως η χάραξη στρατηγικής συνεργιών με άλλες πολιτικές δυνάμεις και συλλογικότητες του προοδευτικού χώρου, ώστε να δημιουργηθεί ο πόλος που θα αντιπαρατεθεί νικηφόρα με τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην κατάφερε να γίνει δεύτερο κόμμα αλλά αύξησε ελαφρά τις δυνάμεις του σε αντίθεση με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ που υπέστησαν καθίζηση, έχει πλέον μία έδρα παραπάνω στην ευρωβουλή (Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έχασαν έδρες) και είναι πλέον πρώτη πολιτική δύναμη σε κάποιους νομούς και δεύτερη σε πολλούς περισσότερους.

Τώρα χρειάζεται στοχευμένη δουλειά στις περιοχές που δεν πήγαμε καλά, όπως κυρίως η Αττική και να βελτιώσουμε την προσέγγισή μας με τους πολίτες, παράλληλα με τη ανάληψη πρωτοβουλιών στην ευρύτερη κεντροαριστερά.

Η κριτική που γίνεται, βρίσκεται κατά την άποψή μου σε αναντιστοιχία  όχι μόνο με τα πραγματικά αποτελέσματα αλλά και την ανάγκη του χώρου να διευρύνει το πολιτικό του πεδίο.

Τα όποια θέματα θα πρέπει να λυθούν στα όργανα και σύμφωνα με τις καταστατικές μας διαδικασίες (όχι σε δημόσιες αντιπαραθέσεις) και η ενέργεια που αναλίσκεται δημιουργώντας εσωστρέφεια (και δυστυχώς κάποιες φορές υπονόμευση) να αναλωθεί στην υποστήριξη πρωτοβουλιών που θα μας ενώνουν και θα μας δυναμώνουν.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να «βυθιστούμε» σε διαμάχες άνευ ουσίας για τους πολίτες, που αναμένουν τώρα από εμάς σοβαρές προτάσεις και πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του τη κρίσιμη αυτή περίοδο για το ΠΑΣΟΚ και την πατρίδα!».

Ροή ειδήσεων

Advertisement