Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γ. Δούκας στην “Γ”: «Bούτηξα την πένα μέσα στην ψυχή μου» – Παρουσιάζεται στις 8 μ.μ. το βιβλίο του στο Deck

Published

on

Tης Μαρίας Σπ. Ορφανού

 

«Με το παράξενο όνομα Κοραμά» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Γιώργου Δούκα, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα στις 20:00 σε εκδήλωση που διοργανώνουν οι Εκδόσεις Παπαζήση και το Βιβλιοπωλείο «Γωνιά του Βιβλίου» στο καφέ DECK (Ηρ. Πολυτεχνείου 42, Πάτρα)

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν οι: Γεωργία Ντάτσικα, Αντιπεριφεριάρχης Κοινωνικής Πολιτικής & Οικογένειας, Πέτρος Ψωμάς Εκπαιδευτικός- Συγγραφέας, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πατρέων, ενώ θα διαβάσουν αποσπάσματα από το βιβλίο οι ηθοποιοί: Μαρία Φιλίππου και Θανάσης Τούμπουλης. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Ελευθερίου.

Ο Γιώργος Δούκας υπογράφει το πρώτο του μυθιστόρημα και μας προτρέπει να κοιτάξουμε βαθιά, πολύ βαθιά μέσα στη ψυχή σας πριν το πάρουμε στα χέρια μας και ταξιδέψουμε μαζί του.

Άλλωστε και ο ίδιος, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Γ», βούτηξε τη πένα μέσα στη ψυχή του όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συγγραφή, η οποία τον κέρδισε τόσο ώστε να εγκαταλείψει το τραγούδι.

Μιλά για το βιβλίο του, για την ηρωίδα του και για τα μηνύματα που θέλει να στείλει στο πατραϊκό κοινό, καλώντας τους στην αποψινή συνάντηση.

 

ΕΡ.: Πως πήρατε την απόφαση να σταματήσετε το τραγούδι; Και πότε καταλάβατε ότι θέλετε να γίνετε συγγραφέας;

Θεωρώ πως όταν είσαι καλλιτέχνης δεν περιορίζεσαι! Γεννάς από μέσα σου πολλά πράγματα σε κάθε μορφή τέχνης, είτε τραγουδάς είτε γράφεις είτε ζωγραφίζεις! Το μυστικό θεωρώ πως μέσα μου νίκησε η συγγραφή, που ήταν και το κρυφό μου όνειρο και ήρθε στην καταλληλότερη στιγμή της ζωής μου, έχοντας πρώτα ωριμάσει μέσα μου ως άνθρωπος, ως προσωπικότητα και μπορώντας να τιθασεύσω την αναγνωρισιμότητα, την αναμενόμενη έπαρση, αλλά και την ανάγκη μου να κάνω λάθη ως νέος καλλιτέχνης. Αργότερα, ανακαλύπτοντας τι με έκανε πραγματικά ευτυχισμένο, κατάφερα και βούτηξα τη πένα μέσα στη ψυχή μου και παίρνοντας το υλικό που χρειαζόμουν, ξεκίνησα να γράφω. Έκτοτε δεν την έχω αφήσει, αναζητώντας πάντα το επόμενο μου έργο…..

 

ΕΡ.: Ποια ήταν η κινητήριος δύναμη σας στο να γράψετε το συγκεκριμένο μυθιστόρημα «Με το παράξενο όνομα Κοραμά»;

Η ανάγκη μου να επικοινωνήσω και να καταλάβω πολλά για πολλούς ανθρώπους! Να ξεπεράσω τους φόβους μου αλλά και την κατάθλιψη που με στοίχειωσε χάνοντας έναν δικό μου άνθρωπο! Το βιβλίο αυτό είναι η ψυχανάλυση μου και η νίκη μου μπροστά στους φόβους μου, αλλά και ανάγκη μου να ατενίσω στο μέλλον χωρίς ενοχές.
Ξεκίνησα να γράφω συνθέτοντας πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες ανθρώπων μαζί, όπως συμβαίνει πλέον και στη δική μας κοινωνία, δίνοντας τους διαφορετικό χαρακτήρα, πίστη στο Θείο και διαφορετική θρησκεία και τους κράτησα όλους μαζί σε ένα υπόγειο κελί, μπροστά σε μια εγκαταλειμμένη εκκλησιά. Μετά τους ανάγκασα να βρουν έναν κοινό παρονομαστή για να επιζήσουν, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε εμάς! Για να ολοκληρώσω όμως το έργο μου, ”έβαλα” μέσα του και ένα πανάρχαιο μυστικό της Ορθόδοξης εκκλησιάς μας και τόνισα πολύ έντονα το μέιζον θέμα του ρατσισμού και του μπούλιγκ, αλλά και του διλήμματος μπροστά στην διαφορετικότητα του ατόμου. Και προσθέτοντας και ένα ψυχοπαθή δολοφόνο που σκοτώνει στο όνομα του Θεού πιστεύει για να καταφέρει αυτό που ο ίδιος πιστεύει ότι είναι το σωστό και το νόμιμο, συνέγραψα το βιβλίο!

ΕΡ.: «Κοραμά». Μιλήστε μου για τον τίτλο του μυθιστορήματος. Πώς προέκυψε και γιατί τον επιλέξατε;

Το όνομα Κοραμά είναι το όνομα της ηρωίδας μου και προέρχεται από την λέξη Γκοραμά, που είναι μια περιοχή στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας. Εκεί, ζωγραφισμένη σε μια σπηλαιογραφία, είναι η ιστορία της, που δεν μπορώ να περισσότερα για να μη προδώσω το έργο. Μπορώ όμως να πω πως όταν ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο, ήθελα η ηρωίδα μου να έχει μια βαριά κληρονομιά, μια παλιά ψυχή με ιστορία για να εμβαθύνω την έννοιά της. Ίσως και γι αυτό στηρίχτηκα σε αυτόν το μύθο, για να δώσω την διαφορετικότητα της με άλλο τρόπο, λίγο πιο λογοτεχνικό.Έτσι γράφοντας και παράλληλες ιστορίες που όλες μαζί αποκαλύπτουν λίγο πριν το τέλος του βιβλίου, ποια είναι στ’ αλήθεια αυτή η γυναίκα, με το παράξενο όνομα Κοραμά.

 

ΕΡ.: Τι σημαίνει για εσάς η λέξη αιχμαλωσία που αναφέρετε πολύ συχνά στο βιβλίο σας;
Η αιχμαλωσία, έχει πολλές έννοιες! Η ψυχική αιχμαλωσία είναι θεωρώ η χειρότερη για τους ήρωες του βιβλίου μου. Μπορεί το βιβλίο να είναι δύσκολο ως πλοκή και όπως έγραψαν και στο δελτίο τύπου να εφιστώ την προσοχή του αναγνώστη, διότι όπως πολύ σωστά προειδοποίησα ως συγγραφέας, πρέπει ο αναγνώστης να βουτήξει πολύ βαθιά μέσα στη ψυχή του πριν αρχίσει να το διαβάζει. Διότι άπαξ και το ξεκινήσεις, δεν υπάρχει γυρισμός με αυτά που θα μάθει.

 

ΕΡ.: Σήμερα, θα συναντηθείτε με το αναγνωστικό κοινό της Πάτρας. Τι θα συμβεί σε αυτή την συνάντηση;

Θα κάνουμε μια πολύ ιδιαίτερη παρουσίαση στο «DECKS», σε έναν υπέροχο χώρο με θέα την θάλασσα, ανάμεσα σε φίλους και ανθρώπους που αγαπώ, αλλά και εκτιμώ. Το λέω αυτό και το τονίζω διότι στην Πάτρα πέραν των συναισθηματικών δεσμών που έχω αναπτύξει με πολλούς ανθρώπους που πλέον αποκαλώ φίλους, υπάρχει ένα πιο απαιτητικό και καλλιτεχνικό κοινό, και έτσι θα δώσουμε κάτι παραπάνω από τις υπόλοιπες παρουσιάσεις μας! Παρέα με την καλή μας φίλη και εξαιρετική ηθοποιό Μαρία Φιλίππου, αλλά και τον δικό σας Θανάση Τούμπουλη που θα διαβάσουν αποσπάσματα από το βιβλίο, θα συντονίσει την εκδήλωση ο δικό σας δημοσιογράφος Νίκος Ελευθερίου και θα δώσουμε λίγα παραπάνω στοιχεία από το μυστικό της ηρωίδας μας «Με το παράξενο όνομα Κοραμά» και θα αφήσουμε την φαντασία σας να ντύσει τους ήρωες μας για να σας συντροφεύσει διαβάζοντας το.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Ροή ειδήσεων

Advertisement