Πάτρα - Δ. Ελλάδα
«Μεταφράζουν» το μήνυμα-Εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων σχολιάζουν τις Ευρωεκλογές και τα αποτελέσματα της κάλπης
Από την περασμένη Κυριακή 9 Ιουνίου ηχεί στην Κυβέρνηση το μήνυμα της κάλπης από το γεγονός ότι, περί τους 500 χιλ. επιστήμονες και επαγγελματίες με τις οικογένειές τους, όπως υπολογίζεται, είτε απείχαν, είτε πήγαν προς τα άκρα του πολιτικού φάσματος…
Σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι και η αντιπολίτευση με την κομμάτων που μέχρι σήμερα έχουν «δοκιμαστεί» στη διαχείριση της εξουσίας, πέρασαν από το ίδιο «φίλτρο» οργής και απαξίωσης.
Παραγωγικοί φορείς κρίνουν το αποτέλεσμα και μιλούν για μια απαίτηση, από τα κόμματα που έχουν ασκήσει διακυβέρνηση, να κάνουν στροφή από πολιτικές που «συνθλίβουν» τη μικρομεσαία επαγγελματική δραστηριότητα και επιχειρηματικότητα.
Όσο «εκκωφαντικό» πάντως και αν ακούγεται μήνυμα της αποχής, συνδικαλιστές των μικρομεσαίων, δηλώνουν προβληματισμό για το που μπορεί να οδηγήσει η απαξίωση πολιτικών προτάσεων στο πεδίο της οικονομίας.
Επίσης, υπάρχει και η… άποψη της Στατιστικής που ζητά στοιχεία και μάλλον αποφεύγει εύκολες ερμηνείες…
«Αγγίζει» όλα τα κόμματα
«Η πολιτική έναντι των μικρών και μεσαίων εμπόρων και επιχειρηματιών κρίθηκε και ήταν τελικώς καθοριστικός παράγοντας για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Καταψηφίστηκε κυρίως η πολιτική στη φορολογία για τους μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους. Το μήνυμα της κάλπης αποτελεί ουσιαστικά ‘αγκάθι’ για την Κυβέρνηση την οποία δεν είχε αγγίξει, μέχρι σήμερα, η πίεση που ασκήσαμε και για γεγονός ότι ουδέποτε μπήκε σε ουσιαστική διαβούλευση για το φορολογικό.
Το μήνυμα της κάλπης αγγίζει όμως όλα τα κόμματα και τα καλεί να αναλογιστούν την ανάγκη για μια αλλαγή προς μια κατεύθυνση απονομής φορολογικής δικαιοσύνης και ισονομίας στη χώρα μας, με κίνητρα ανάπτυξης και ένα σύστημα φορολόγησης που δεν θα οδηγεί τους μικρομεσαίους σε αφανισμό…» αναφέρει ο Γιώργος Βαγενάς πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου (ΟΕΕΣΠ).
Η απαξία είναι η «παγίδα»
«Υπήρξε μια ψήφος απαξίωσης κυρίως προς τα μεγάλα κόμματα η οποία μας δείχνει πια ότι οι μικρομεσαίοι έπαψαν και να συσπειρώνονται κοντά σε πολιτικές λύσεις που έχουν τη μορφή της διαχείρισης της εξουσίας. Τα προγράμματα διακυβέρνησης, για τον κόσμο, έχουν σημαντικές αδυναμίες και πλέον είναι εκτός των προσδοκιών. Ενεργειακό κόστος και τεκμαρτό εισόδημα είναι ένα δίδυμο πολιτικής που έβαλε… φωτιά στην αγορά.
Αν δεν υπήρχε όμως αυτή η μεγάλη αποχή, θεωρό ότι θα μπορούσε να είναι και πιο σαφές το μήνυμα των συναδέλφων μικρομεσαίων. Η πολιτική απαξία είναι παγίδα, δείχνει ότι δεν υπάρχει προσδοκία στον κόσμο ότι μπορεί να βρεθεί λύση. Η διακυβέρνηση αλλά και η συνεργασία κομμάτων εξουσίας, για δεκαετίες, φαίνεται ότι στοχεύει τους μικρούς και εξυπηρετεί συμφέροντα. Προσωπικά θεωρών ότι λύση είναι να κινηθούμε μετωπικά και ενωμένα!» αναφέρει ο Κώστας Τηλιγάδης μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας.
Κρίση συνόλου πολιτικού προσωπικού
«Η υπόθεση με την Δ.Ο.Υ. Χαλκίδος με τους εκβιασμούς σε συνάδελφους επιχειρηματίες ήταν θεωρώ η ‘θρυαλλίδα’ που ‘άναψε’ και ‘πυροδότησε’ αυτή την έκρηξη και απαξία, προ της κάλπης! Καταστάσεις της δεκαετίας του ‘90 με τον εφοριακό να ‘κάνει ταμείο’ ενώ η τεχνολογία στους ελέγχους έχει προχωρήσει μπροστά, δεν είναι ανεκτές…
Η Κυβέρνηση που είχε την πρωτοκαθεδρία στους μικρομεσαίους, αναμενόμενα, δέχθηκε ράπισμα. Η απαξίωση κινήθηκε όμως και προς άλλες πολιτικές κατευθύνσεις! Δεν μιλάμε για ψήφο ‘παραλίας’ αλλά για ψήφο απαξίας στο σύνολο σχεδόν του πολιτικού προσωπικού το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα. Συνάδελφοι έκριναν ουσιαστικά ότι τα κόμματα έχουν την ίδια σχεδόν ‘ατζέντα’ για τις μικρομεσαίες» αναφέρει ο πρ. πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγίου Λάμπης Παπαδόπουλος.
Τέλος η υπομονή και οι αντοχές
«Η περίοδος κατά την οποία έγιναν οι Ευρωεκλογές, από τα αποτελέσματα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά γενικά για τους λαούς τα Ευρώπης, ακολουθεί μια μακρά πίεση ετών στα εισοδήματα λόγω της ακρίβειας η οποία ήδη έχει επιβαρύνει και υποβαθμίσει κόστος ζωής.
Βλέπουμε, μέσα από το πρίσμα του αποτελέσματος της κάλπης της 9ης Ιουνίου, από το σύνολο της κοινωνίας, μια απαξίωση όλων των μεγάλων πολιτικών σχηματισμών που έφεραν και οφέλη για τα άκρα του πολιτικού φάσματος. Ήταν και συνεχίζει να αποτελεί τεράστιο βάρος για την κοινωνία μας οι αυξήσεις στα βασικά καταναλωτικά είδη και η έκρηξη των οφειλών, φορολογικών, ασφαλιστικών αλλά και προς τρίτους, για το σύνολο των συναδέλφων… ‘Στέρεψε’ η αγορά από ρευστότητα και ‘έκλεισαν’ οι ροές ψήφων στα κόμματα που έχουν ευθύνη αι εμπειρία διακυβέρνησης. Είναι σαφές, πρέπει να τονωθεί το εισόδημα στον ιδιωτικό τομέα, επείγει να επιστρέψουν 13ος και 14ο μισθός στο δημόσιο για να τονωθεί η αγορά» αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Κώστας Ζαφειρόπουλος.
Την ψήφο «κέρδισε» η αποχή
«Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης συνολικά στο πολιτικό σύστημα, το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με κεφαλικούς φόρους όπως το τεκμαρτό, ούτε με λύσεις έξω από το Ελληνικό Δίκαιο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε κόμματα που κυβέρνησαν προηγούμενες δεκαετίες, ούτε υπάρχει ελπίδα με όσους ‘τάζουν’ λύσεις με επιστολές του Ιησού. Πολύς κόσμος έκρινε ότι πολλές πολιτικές προτάσεις και λύσεις αποτελούν μέρος ενός ‘ξεπερασμένου τοπίου’ και οι μικρομεσαίοι γύρισαν την πλάτη στα κόμματα μέσω της αποχής η οποία όμως, ως φαινόμενο, πρέπει να μας προβληματίσει» σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστο Τηλιγάδη.
Έρευνα εκλογικής συμπεριφοράς
«Παρότι πέρασε σχεδόν μια βδομάδα από τις εκλογές, είναι ακόμη πολύ δύσκολο να κάνουμε αυτό που λέμε μια ‘χωρίς γάντια’ ανασκόπηση του τι συνέβη την περασμένη Κυριακή 9 Ιουνίου. Χωρίς στοιχεία από τις τάσσεις διαχρονικά στο Ευρωβαρόμετρο, πριν αλλά και ένα μήνα μετά την κάλπη αλλά και χωρίς τα πρωτογενή στοιχεία των Εxit Poll της Κυριακής, είναι δύσκολο να πει κανείς ‘πως και γιατί’ ψήφισαν οι μικρομεσαίοι. Ακόμη και αυτό να έχουμε σε λίγο καιρό, θα πρέπει να δούμε και τη στάση αυτών που δεν είναι καταγεγραμμένοι στο Εxit Poll γιατί απείχαν. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια ψήφο για την ακρίβεια στο Σούπερ Μάρκετ γιατί από τα στοιχεία τη συμμετοχής ή της αποχής πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας ποιοτικά και άλλα δημογραφικά χαρακτηριστικά. Απαιτείται λοιπόν να γίνει μια περεταίρω έρευνα της εκλογικής συμπεριφοράς στον κόσμο αλλά και των παραγωγικών τάξεων για το πεδίο της οικονομίας» αναφέρει ο Νικόλας Γιαννακόπουλος καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.