Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κοινό μέτωπο για τα αδέσποτα-Σχεδιασμός επί χάρτου από Πανεπιστήμιο και Δήμο για να απαλειφθούν οι εστίες εγκατάλειψης

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Πραγματοποιήθηκε χθες η προγραμματισμένη συνάντηση του Πρύτανη Χρήστου Μπούρα με τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, στην οποία προηγήθηκε στην ατζέντα των υπό συζήτηση θεμάτων το συμβάν της επίθεσης την περασμένη Παρασκευή από αδέσποτα σε πέντε μαθητές του δημοτικού σχολείου Κάτω Καστριτσίου, στο πάρκο του Πανεπιστημίου Πατρών, εκ των οποίων τα δύο παιδιά διακομίστηκαν στα Επείγοντα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών για να λάβουν ιατρική φροντίδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει γίνει εστία εγκατάλειψης αδέσποτων με καταγραφή κατ’ επανάληψη επιθέσεων σε φοιτητές και εργαζομένους του Ιδρύματος και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, με τον Πρύτανη μετά το συμβάν σε δηλώσεις του στη «Γ» να αναφέρει ότι έχει προβεί σε «120 αναφορές ενώ αποτελεί το μείζον θέμα των συζητήσεών μου με τη δημοτική αρχή» εκφράζοντας φόβους ότι αν δεν επιλυθεί το ζήτημα «μπορεί δυνητικά κάποιος τραυματισμός να αποβεί ακόμα και μοιραίος γι’ αυτό και θα τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα το συμβάν στη συνάντησή μου με τον δήμαρχο, καθότι αποτελεί επιβεβλημένη αναγκαιότητα η εξεύρεση λύσης στο χρονίζον θέμα των αδέσποτων που ταλανίζει το Πανεπιστήμιο».


Χ. Μπούρας: «Συμφωνήσαμε σε σύμπραξη δυνάμεων»

Σε ερώτηση που υπέβαλε η «Γ» αρχικά στον Πρύτανη Χρήστο Μπούρα ως προς το αποτέλεσμα της συζήτησης με τον δήμαρχο για την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος αλλά και τι απέρρευσε από την ατζέντα των προς συζήτηση θεμάτων, απάντησε ότι τέθηκε για μια φορά ακόμα επί τάπητος το θέμα των αδέσποτων και συμφωνήθηκε υλοποίηση κοινής στρατηγικής. «Εξετέθη το ζήτημα με όλες τις προεκτάσεις του και αποφασίσαμε να προβούμε στην υλοποίηση από κοινού προσπάθειας για τη διευθέτηση του χρονίζοντος προβλήματος. Ελπίζω στην επιτυχία του εγχειρήματος. Παράλληλα συζητήθηκε η επαύξηση της αποδοτικής συνεργασίας και αλληλεπίδρασης Πανεπιστημίου και Δήμου σε θέματα καινοτομίας και πολιτιστικών δράσεων».

Κ. Πελετίδης: «Κοινή και ολομέτωπη προσπάθεια»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος ερωτηθείς από τη «Γ» ποιο το απότοκο της συνάντησης με τον Πρύτανη και πώς θεωρεί ότι θα επιτευχθεί λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων, απαντά: «Πρέπει να τονισθεί ότι η επίλυση δεν είναι μονόπλευρη ούτε μονοσήμαντη. Κατ’ αρχήν είναι πρωταρχική ανάγκη να συνειδητοποιηθεί από τους πολίτες ότι δεν εγκαταλείπουμε τα ζώα αλλά απευθυνόμαστε αρχικά στον περίγυρο για την υιοθεσία τους και δευτερογενώς στις φιλοζωικές οργανώσεις. Αν δεν κατανοηθεί αυτό, τότε αντλούμε νερό σε τρύπιο πιθάρι, γιατί ακόμα και αν τελεσφορήσει σε πρώτη φάση η προσπάθειά μας, αν συνεχίζεται η εγκατάλειψη το θέμα θα διαιωνίζεται. Με τον Πρύτανη συζητήσαμε έναν κοινό σχεδιασμό στον οποίο θα λαμβάνουν μέρος πέραν της αρωγής του Δήμου Πατρέων οι φιλοζωικές οργανώσεις και οι φιλοζωικές Ομάδες του Πανεπιστημίου Πατρών να θέσουμε το θέμα υπό έλεγχο».

Παράλληλα ο δήμαρχος επεσήμανε ότι χρειάζεται η ουσιαστική αρωγή της Πολιτείας, τουτέστιν πέραν της χρηματοδότησης είναι αναγκαία η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος. «Οι ευθύνες των αδέσποτων δεν μετακυλίονται στους Δήμους χωρίς την επί της ουσίας στήριξη της Πολιτείας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο ποιο το διά ταύτα επί των άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν με τον Πρύτανη, υπογράμμισε ότι «υπάρχει αναμφισβήτητα αγαστή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, συζητήσαμε την επί πλέον επέκταση πολυεπίπεδων συνεργασιών στο πλαίσιο της έρευνας και της καινοτομίας που πραγματοποιούν Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών και μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον Δήμο καθώς επίσης και περαιτέρω συνεργασία επί πολιτιστικών θεμάτων».

Ροή ειδήσεων

Advertisement