Connect with us

Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Σε θέσεις μάχης για την κρίσιμη συνεδρίαση – Η σύγκρουση της ηγεσίας με τους αμφισβητίες και η απειλή των διαγραφών

Published

on

Θέσεις μάχης, μία ημέρα πριν από την πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ, επιλέγουν σήμερα εκτός από το Νίκο Ανδρουλάκη, τα στελέχη και οι βουλευτές που έχουν αποφασίσει να μιλήσουν ανοιχτά για την αποτυχία του διακηρυγμένου στόχου για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές.

Η ηγεσία θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα του πεδίου μάχης, που η ίδια όρισε, καλώντας τελικά σε κοινή συνεδρίαση το Πολιτικό Συμβούλιο με την κοινοβουλευτική ομάδα: πάνω από 70 βουλευτές και στελέχη θα πάρουν θέση γύρω από το ίδιο τραπέζι, αλλά είναι αμφίβολο αν θα έχουν όλοι την ίδια ευκαιρία να τοποθετηθούν, εκτός κι αν η συνεδρίαση …διακοπεί και συνεχιστεί την επόμενη μέρα! Τα στελέχη από την άλλη πλευρά που έχουν ήδη προτείνει προσφυγή στις κάλπες για την εκλογή ηγεσίας, υπογραμμίζουν ότι παρά τον αυξημένο αριθμό συμμετεχόντων στη συνεδρίαση, θα καταβληθεί προσπάθεια να μην …ξεστρατίσει η κουβέντα από τα επίδικα θέματα- δηλαδή σκοπεύουν να μην κάνουν πίσω από τη «γραμμή» της επίθεσης στην ηγεσία με το αίτημα να στηθούν κάλπες πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σε κάθε περίπτωση η συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει με φόντο τη σύγκρουση της ηγεσίας με τους αμφισβητίες, την απειλή των διαγραφών από το Νίκο Ανδρουλάκη προς όσους «συνεχίσουν τον τοξικό λόγο», την σκληρή απάντηση από κύκλους των διαφωνούντων ότι οι απειλές του αποδεικνύουν την πλήρη πολιτική του αδυναμία και την επιχείρηση των Νομαρχιακών Οργανώσεων που «ελέγχει» σε σημαντικό βαθμό η Χαριλάου Τρικούπη να αποτιμήσουν θετικά το εκλογικό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Πρόκειται για διαπιστώσεις και ενστάσεις στελεχών, με τουλάχιστον κριτική διάθεση απέναντι στην ηγεσία και με δεδομένη την πρόθεσή τους να φτάσουν στην Κεντρική Επιτροπή στις 30 Ιουνίου με ενιαία πρόταση για «καθαρές λύσεις». Ο αιφνιδιασμός είναι ένα χαρτί πάντως που ενδέχεται να χρησιμοποιήσει προς την Κεντρική Επιτροπή ο Νίκος Ανδρουλάκης- ειδικά μετά τη «διαρροή» από τη Χαριλάου Τρικούπη ότι κάλπες μπορεί να στηθούν ακόμη και μέσα στον Ιούλιο.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ φαίνεται αποφασισμένος να διεκδικήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε όλα τα επίπεδα: δεν ανοίγει τα χαρτιά του ως προς τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες, δηλώνει ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, ζητεί από όσους έχουν αντίστοιχες φιλοδοξίες να δηλώσουν «παρών», κάνει ταυτόχρονα λόγο για «ρεσάλτα και τυχοδιωκτισμούς που δεν θα επιτρέψει», χαρακτηρίζει θεμιτές τις φιλοδοξίες του Χάρη Δούκα αλλά βάλλει εναντίον του και αφήνει να εννοηθεί ότι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Παύλος Γερουλάνος και η Νάντια Γιαννακοπούλου είχαν προσχεδιάσει την αμφισβήτηση, την οποία ξεκίνησαν από το βράδυ των ευρωεκλογών. Στην πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη στην ΕΡΤ και στο χθεσινό κεντρικό δελτίο με τον Γιώργο Κουβαρά, ο κ. Ανδρουλάκης ρωτήθηκε για τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών. «Πραγματικά με θλίβει πάρα πολύ ότι κάποιοι δεν περίμεναν ούτε το πέρας της εκλογικής διαδικασίας. Δηλαδή ενώ μετρούσαν ψηφοδέλτια στα εκλογικά κέντρα, να εμφανίζεται κάτι προσχεδιασμένο στα media», απάντησε κατηγορώντας στελέχη ότι το βράδυ που βυθιζόταν η Νέα Δημοκρατία πήραν τον προβολέα από τον πραγματικά ηττημένο και τον έστρεψαν στο κόμμα τους.

Απειλή διαγραφών

Στη συνέχεια επικαλέστηκε εκ νέου το καταστατικό του κόμματος, δείχνοντας ότι δεν έχει αποτραβηχτεί απαραίτητα από το στόχο για την οργάνωση εκλογών το φθινόπωρο του 2025. «Δεν είμαστε ζούγκλα ούτε θα γίνουμε ζούγκλα. Ούτε θα επιστρέψουμε στις εποχές της διχόνοιας. Δεν θα επιστρέψουμε στις εποχές της απαξίωσης. Δεν θα επιστρέψουμε στις εποχές του δηλητηρίου στα σωθικά του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα το επιτρέψω. Όλα θα γίνουν θεσμικά. Θα τα πω όλα στο Πολιτικό Συμβούλιο και πάνω απ’ όλα στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή» συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης. Αναφερόμενος δε στο μοντέλο ηγεσίας που εκφράζει, διαπίστωσε ότι είναι σταθερό και δυνατό καθώς και μια μεγάλη προίκα για την δημοκρατική παράταξη. Όταν έφτασε δε στο ραντεβού της Κεντρικής Επιτροπής, πέταξε την προειδοποίηση των διαγραφών: «Θα πάρουμε αποφάσεις στην Κεντρική Επιτροπή για το μέλλον της παράταξης. Όποιος την επόμενη ημέρα συνεχίσει το παιχνίδι της διχόνοιας και της τοξικότητας, θα μείνει εκτός ΠΑΣΟΚ». Ως προς τη συζήτηση για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Ο χώρος μπορεί να αναταχθεί, όχι με γυρολόγους και ανθρώπους που όταν χάνουν την καρέκλα, ξαφνικά θυμούνται τη δημοκρατική παράταξη. Αλλά με πολιτικές πρωτοβουλίες, ιδέες, θέσεις και αξιοπιστία».

Σκληρή απάντηση στον Ανδρουλάκη για τις διαγραφές

Κύκλοι στελεχών που απηχούν τις απόψεις του Χάρη Δούκα, του Μανώλη Χριστοδουλάκη, του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και όλων όσοι τάσσονται με το αίτημα άμεσης προσφυγής στις εσωκομματικές κάλπες έσπευσαν εν τω μεταξύ χθες να απαντήσουν στην απειλή περί διαγραφών κατηγορώντας τον κ. Ανδρουλάκη ότι «αποκαλύφτηκε η πλήρης πολιτική του αδυναμία». Με σχόλιό τους μετά τη συνέντευξη του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στην ΕΡΤ τόνισαν ότι:

«Προεκλογικά έλεγε ότι είναι πολιτική ήττα η τρίτη θέση. Σήμερα δεν μας απάντησε ξεκάθαρα αν ηττηθήκαμε ή όχι. Έκανε επίθεση σε όλους και σε όλα χωρίς ίχνος αυτοκριτικής. Είπε: είμαι έτοιμος να αξιολογηθώ ανά πάσα στιγμή, όμως δεν έδωσε κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα στηθούν κάλπες. Περιμένουμε να αποσαφηνίσει αν θέλει εκλογές και πότε θα γίνουν. Αυτή θα είναι η μόνη απάντηση για όλους και για όλα. Στους ισχυρισμούς του ότι όσοι διαφωνούν παίζουν το παιχνίδι της ΝΔ. Απαντάμε: Ότι η ΝΔ θα τρίβει τα χέρια της με κόμματα της αντιπολίτευσης από 12% έως 14%. Εξάλλου όλα τα φιλικά μέσα της ΝΔ αγωνίζονται να μας πείσουν ότι δεν χρειάζονται να γίνει καμία αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ».

Νέα παρέμβαση Δούκα

Ο Χάρης Δούκας πάντως την ώρα που αύριο θα βρίσκεται σε εξέλιξη η όπως φαίνεται θυελλώδης συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος θα παρουσιάζει το βιβλίο του Γιώργου Σιακαντάρη από την Ανανεωτική Αριστερά «Τι Δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050; – Μεταδημοκρατία, μεταπολιτική, μετακόμματα». Οι πληροφορίες λένε ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων ετοιμάζεται να ανοίξει εκεί τα χαρτιά του για το ΠΑΣΟΚ και τις ραγδαίες εξελίξεις , μετά και τη συνέντευξή του στην Καθημερινή, μέσω της οποίας άφησε αιχμές για την ηγεσία και εισηγήθηκε προσφυγή στα μέλη και τους φίλους του κόμματος για εκλογή ηγεσίας. Μαζί του στο πάνελ, στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, θα είναι επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ Ξανθόπουλος, ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο Θόδωρος Μαργαρίτης επικεφαλής της Ανανεωτικής Αριστεράς και μέλος του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Έφη Γαζή, καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σήμερα ωστόσο ο κ. Δούκας θα μιλήσει στη Διάσκεψη του Ινστιτούτου Τσίπρα- την ομιλία του αναμένουν με ενδιαφέρον όσοι εκτιμούν ότι δεν θα αποφύγει τις αναφορές για την ενιαία κεντροαριστερά.

Η ευχή του Γιώργου Παπανδρέου για το «προοδευτικό μέτωπο»

Για τη συνεργασία της κεντροαριστεράς, έστω και μέσω …Γαλλίας, μίλησε χθες και ο Γιώργος Παπανδρέου από το πάνελ του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο συνταξιδεύουν συχνά σε ευρωπαϊκούς προορισμούς, ως μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Το προοδευτικό μέτωπο που δημιουργήθηκε στη Γαλλία απέναντι στο φασισμό, απέναντι στην ανάδυση του συντηρητισμού, νομίζω ότι είναι παράδειγμα για όλους» ανέφερε ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου ευχόμενος έτσι και «Καλή επιτυχία» στον πρώην Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και στο νέο εγχείρημα.  Ο κ. Παπανδρέου θύμισε στη συνέχεια, μεταξύ αστείου και σοβαρού, στον Αλέξη Τσίπρα τα περί «Ολαντρέου»- στελέχη που βρίσκονταν στο Ωδείο Αθηνών από το ΠΑΣΟΚ και άκουσαν την αναφορά Παπανδρέου, θυμήθηκαν με τη σειρά τους τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια της κρίσης στο ΠΑΣΟΚ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement